default-image

Μένει τελικά ανοιχτό με 26 μαθητές το γυμνάσιο Τεφελίου

Ελλάδα
Μένει τελικά ανοιχτό με 26 μαθητές το γυμνάσιο Τεφελίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα λειτουργήσει τελικά και φέτος το γυμνάσιο Τεφελίου, παρότι έχει μόνο 26 μαθητές. Τη διαβεβαίωση αυτή έχει δώσει από χθες η Διοίκηση, ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός για τα παιδιά του Μεταξοχωρίου, που ενώ έπρεπε να φοιτούν στο Τεφέλι, καταλήγουν στο πολύ πιο μακρινό γυμνάσιο Μελεσών.

Η αναστολή λειτουργίας του γυμνασίου Τεφελίου δεν είναι καινούργια υπόθεση. Το σχολείο έχει ουσιαστικά κλείσει από το 2011, με απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου. Από τότε μέχρι σήμερα το γυμνάσιο παίρνει κάθε Σεπτέμβριο παράταση ζωής. Με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, αποφασίζεται αναστολή της εφαρμογής της απόφασης Διαμαντοπούλου για κλείσιμο.

Κάθε χρόνο οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως το "αναιμικό" σχολείο θα αυξήσει τον αριθμό τον μαθητών του, όμως αυτό δε συμβαίνει. Σύμφωνα με τα ισχύοντα γεωγραφικά όρια, το γυμνάσιο Τεφελίου, πρέπει να τροφοδοτείται κάθε χρόνο με τους μαθητές που αποφοιτούν από τα δημοτικά σχολεία Τεφελίου και Μεταξοχωρίου. Όμως, οι γονείς των μαθητών του Μεταξοχωρίου, αντί να στείλουν τα παιδιά τους στο Τεφέλι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το χωριό τους, επιλέγουν να τα στείλουν 22 χιλιόμετρα μακριά, στο Γυμνάσιο Μελεσών, όπου και τα μετεγγράφουν.

Έξοδα μεταφοράς

Έτσι το γυμνάσιο Τεφελίου που θα μπορούσε να έχει περί τους 60 μαθητές, έχει κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια περί τους 30. Τυπικά οι μετεγραφές που ζητούνται και λαμβάνονται είναι παράτυπες. Ένα παραπάνω επειδή τα έξοδα της μεταφοράς των μαθητών τα αναλαμβάνει το Δημόσιο και όχι οι γονείς.

Στραβά μάτια

Όμως, η κατάσταση αυτή υπάρχει χρόνια και -καλώς ή κακώς- έχει παγιωθεί. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία περίπτωση που η Διοίκηση κάνει τα στραβά μάτια και που οι εκπρόσωποί της ενδίδουν σε πιέσεις τοπικών κοινωνιών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πήγαιναν οι 80 στον 1, αντί ο ένας στους 80!

Ας θυμηθούμε τι είχε πει το Μάρτιο του 2016 η πρώην Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Κ. Γαβρόγλου: "Στην εκπαίδευση υπήρχαν προβλήματα πολύ σοβαρά, π.χ. σε περιοχές όπου υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική και κομματικό κράτος στην ουσία, υπήρχε σχολείο με 80 παιδιά και τα 80 παιδιά πήγαιναν σε σχολείο που υπήρχε 1 παιδί, αντί να πηγαίνει το 1 στα 80, π.χ. στο νομό Ρεθύμνου και πολλά άλλα"...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News