default-image

Καλλικράτης και στα Επιμελητήρια: Μειώνονται στην Κρήτη

Κρήτη
Καλλικράτης και στα Επιμελητήρια: Μειώνονται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον αυτοδιοικητικό "Καλλικράτη", τον εκπαιδευτικό - έστω και σε μικρό βαθμό εκείνος - αλλά και τον αστυνομικό, μέσω της τρέχουσας αναδιάρθρωσης της ΕΛ. ΑΣ, έρχεται και ο επιμελητηριακός... "Καλλικράτης"!

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, φέρεται να έχει στα... "σκαριά" την αναμόρφωση του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας. Αναμόρφωση που θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία και τα βήματα του αυτοδιοικητικού "Καλλικράτη". Όπερ σημαίνει, δηλαδή, συγχωνεύσεις Επιμελητηρίων και μεγάλα, περιφερειακά πλέον, "καλλικρατικά" εμποροβιομηχανικά-βιοτεχνικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια, όπως ακριβώς έγινε με τη συγχώνευση των καποδιστριακών στους καλλικρατικούς Δήμους...

Ουσιαστικά θα καταργηθούν τα 41 από τα 59 σημερινά εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα και θα δημιουργηθεί ένα σε κάθε περιφέρεια, με εξαίρεση την περιφέρεια Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Κρήτη από τα 4 σημερινά Επιμελητήρια, ένα ανά νομό, θα πάμε σε ένα μεγάλο, περιφερειακό Επιμελητήριο Κρήτης. Εδώ, πέρα από τις όποιες αντιδράσεις επί του πρακτέου, γύρω δηλαδή από το κατά πόσον είναι δόκιμο και αποτελεσματικό το σχήμα τού ενός μεγάλου Επιμελητηρίου για όλο το νησί, αναμένεται "έντονη" συζήτηση, αντιδράσεις και προβληματισμός και επί του χωροταξικού σκέλους της υπόθεσης. Για το πού θα είναι δηλαδή η έδρα, τα γραφεία και η βάση τού ενός πια Επιμελητηρίου της Κρήτης...

Ο νέος χάρτης των Επιμελητηρίων

Σήμερα, ως γνωστόν, σε κάθε νομό της χώρας λειτουργεί ένα Επιμελητήριο. Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα Επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Ένα σχήμα που θυμίζει την αιρετή Περιφέρεια, με τις Αντιπεριφέρειες ανά περιφερειακή ενότητα.

Σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, οπότε και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές στα Επιμελητήρια με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές, που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει... καλλικρατική δομή.

Λίγο διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τον επιμελητηριακό "Καλλικράτη" θα τύχουν η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα. Την κατάργηση θα "γλιτώσουν" τα δύο από τα τρία Επιμελητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το τρίτο Επιμελητήριο να ενσωματώνεται στο ένα εκ των δύο "διασωθέντων".

Σημειώνεται ότι για τις δύο πόλεις δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια Επιμελητήρια θα καταργηθούν. Αντίθετα στον Πειραιά, που επίσης διαθέτει σήμερα τρία Επιμελητήρια, το νέο πλαίσιο προβλέπει την ενοποίησή τους σε ένα. Αμετάβλητο θα παραμείνει το επιμελητηριακό καθεστώς στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα υφιστάμενα Επιμελητήρια (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) να παραμένουν ως έχουν.

Σε αυτό το μοτίβο, τα Επιμελητήρια από 59 σήμερα θα συρρικνωθούν στα 18. Ειδικότερα από ένα Επιμελητήριο θα διαθέτουν οι περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Δύο Επιμελητήρια θα διαθέτει η Θεσσαλονίκη, δύο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) και τρία Επιμελητήρια η περιφέρεια Αττικής (δύο στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά).

Όπως προαναφέρθηκε, το νέο σύστημα θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, αφού στις επικείμενες αρχαιρεσίες θα εκλεγούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία θα αναλάβουν τη διαδικασία συνένωσης-κατάργησης των Επιμελητηρίων.

Αν και είναι ακόμα πρόωρο, φαίνεται πως υπάρχει ήδη σκεπτικισμός και έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον το μείζον, η στήριξη δηλαδή των επιχειρηματιών από τα Επιμελητήρια, θα είναι εύκολη με το νέο προωθούμενο σύστημα.

Στο υπουργείο Οικονομίας λένε ακριβώς το αντίθετο. Θεωρούν πως με τη νέα δομή τα Επιμελητήρια θα καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτικών ή μη) έναντι των επιχειρήσεων-μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας.

Επίσης αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της ομογενοποίησης δράσεων, όπως π.χ. εξωστρέφειας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεων στην Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News