default-image

Αιχμές Μπόρις Τζόνσον για Συρία - Ιράκ

Κόσμος
Αιχμές Μπόρις Τζόνσον για Συρία - Ιράκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε έκκληση σήμερα να μην επαναληφθούν στη Συρία τα λάθη που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Η θέση αυτή διατυπώνεται την ώρα που διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν σήμερα στο Λονδίνο με την Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Σε άρθρό του στην εφημερίδα The Times, o Τζόνσον ζητεί την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ δηλώνοντας ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί η ταραχή που ακολούθησε την εκδίωξη του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

«Γιατί θα πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο πράγμα; Ο Ασαντ δεν είναι ένας ισχυρός άνδρας αλλά ένας αδύναμος ηγέτης και ταυτόχρονα τρομακτικός που δεν θα μπορέσει ποτέ πλέον να κρατήσει τη χώρα του ενωμένη, μετά τις σφαγές που προκάλεσε», γράφει ο Τζόνσον κατηγορώντας τον Ασαντ ότι καταφεύγει σε «βάρβαρες στρατιωτικές τακτικές» στη σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου επέκρινε ακόμη τη Ρωσία, η οποία στηρίζει τον σύρο πρόεδρο, για την «επίσης αδικαιολόγητη στάση» της.

«Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει δεσμευτεί, ή τουλάχιστον θεωρητικά, να τελειώνει με τον Σύρο δικτάτορα. Ακόμη και οι Ρώσοι δέχθηκαν την αρχή μιας πολιτικής μετάβασης», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους δύναμη προκειμένου ο Ασαντ να διατηρήσει την εξουσία του», τονίζει ο συντηρητικός υπουργός.

Στο Λονδίνο σήμερα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανακοινώσουν το σχέδιό τους για πολιτική μετάβαση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν στόχο να αποδομήσουν το κράτος. "Αυτό ήταν ένα από τα λάθη στο Ιράκ που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί", τόνισε.

Ο Τζόνσον διευκρίνισε ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν μια εξάμηνη περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ του παρόντος καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Στους 18 πρώτους μήνες η Συρία θα μπορούσε να κυβερνηθεί από μια μεταβατική κυβέρνηση στην οποία ενδεχομένως να μετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της νυν κυβέρνησης και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

«Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη διακήρυξη της Γενεύης του 2012 και στις αντίστοιχες αποφάσεις του του ΟΗΕ που υπογραμμίζουν τη σημασία για την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και της κλίκας του», αναφέρει από την πλευρά της η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων.

Η σύγκρουση που διαρκεί από το 2011 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 290.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News