default-image

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία που έπνιξε τη μισή Ελλάδα

Ελλάδα
Ένας νεκρός από την κακοκαιρία που έπνιξε τη μισή Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενα άτομο με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή του στην περιοχή Πήδημα μετά τη θεομηνία, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας τα ξημερώματα, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία».

Η ολονύχτια πολύ δυνατή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε ποτάμια. Ανθρωποι έχουν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να δέχεται κλήσεις για παροχή βοήθειας (απάντληση υδάτων, απεγκλωβισμό κ.α.). Πάρα πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και έχουν προκληθεί και συγκρούσεις.

Τεράστια προβλήματα από την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία

Από την Πελοπόννησο έως και τη Θεσσαλονίκη η κακοκαιρία δημιούργησε τεράστια προβλήματα με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, σπίτια να πλημμυρίζουν, ολόκληρα χωριά να μένουν χωρίς ρεύμα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, απεγκλωβισμούς και παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα.

Εντονα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ηλεία, με σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν, ενώ ζημιές προκάλεσε και ανεμοστρόβιλο στο Κατάκολο.

Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στην Ηλεία, η πυροσβεστική δέχθηκε 150 κλήσεις για άντληση υδάτων στην πόλη του Πύργου, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και στην Κυλλήνη. Προβλήματα υπάρχουν όμως και στα χωριά κοντά στον Πύργο, εξαιτίας υπερχείλισης χειμάρρων, όπως είπε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Εικόνες καταστροφής στα Σύβοτα

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία χθες στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Η έντονη βροχόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας, ενώ πολλοί δρόμοι σε αρκετά παραλιακά σημεία της Ηπείρου μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Οι δρόμοι στην Πέρδικα μετατράπηκαν σε χείμαρρους που παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, ενώ τα ορμητικά νερά γκρέμισαν και έναν μαντρότοιχο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής ήρθαν και οι κάτοικοι των Συβότων. Στην παραλία τέσσερις από τις βάρκες αναποδογύρισαν και κάποιες χάθηκαν κάτω από τα νερά της θάλασσας όπως φαίνεται και από τις εικόνες που δημοσιεύει το epiruspost.gr..«Ήταν απίστευτη η εικόνα που αντίκρισα το πρωί.. Κάποιες από τις βάρκες είχαν βουλιάξει και οι ιδιοκτήτες τους έτρεχαν να βγάλουν νερά από τις υπόλοιπες... Δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο», ανέφερε στο Epiruspost κάτοικος των Συβότων.

Τις ίδιες εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι και στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μετά τη θεομηνία. Στην περιοχή η δυνατή μπόρα είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να περάσουν μέσα από την πόλη παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Από τα ορμητικά νερά γκρεμίστηκε και ένας μαντρότοιχος που έπεσε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιές.

Στο Καραβοστάσι μία οικογένεια από τη Ρουμανία κινδύνευσε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 36χρονη στο οποίο επέβαιναν και τα ανήλικα παιδιά της παρασύρθηκε από ρέμα. Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης η οποία είχε αίσιο τέλος.

Προβλήματα και στη Σπάρτη

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία απόψε το βράδυ στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε απόψε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα ο Βόλος

Σφοδρή ήταν η καταιγίδα που σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά τις 19:00, την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Η κακοκαιρία διήρκεσε 40 περίπου λεπτά τα οποία ήταν αρκετά για να πλημμυρίσουν δρόμοι στη Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής όπου δημιουργήθηκε μία μικρή λίμνη την οποία περνούσαν με μεγάλη δυσκολία οι οδηγοί.

Από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση με τις περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά, Λεχώνια και χωριά του Πηλίου να μένουν χωρίς ρεύμα. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έθεσαν εκτός λειτουργίας δεκάδες φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα και στην κυκλοφορία. Τέλος πολλές περιοχές έμειναν χωρίς τηλέφωνο για 4 περίπου ώρες.

Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Σπάνιο αλλά όχι ασυνήθιστο το εντυπωσιακό φαινόμενο που είχαν την ευκαιρία να δουν χθες το πρωί οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο Λαγανά της Ζακύνθου.

Πρόκειται για ένα ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την περιοχή πάνω από τη θάλασσα και το οποίο όχι απλά και μόνο θαύμασαν, αλλά φρόντισαν και να το απαθανατίσουν.

Δεκάδες κλήσεις στη Πυροσβεστική

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω υπερχείλισης χειμάρρου στην Αγία Τριάδα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην πόλη της Καλαμάτας 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Σπάρτη, 15 στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και 11 στην Κυπαρισσία.

Πηγή:  iefimerida.gr- protothema

Φωτογραφία από protothema

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News