default-image

Ζήτησαν την παραίτηση μελών της επιτροπής για τα Νόμπελ

Κόσμος
Ζήτησαν την παραίτηση μελών της επιτροπής για τα Νόμπελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Επιτροπή που απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ζητάει την παραίτηση δύο μελών της στον απόηχο ενός σκανδάλου που ξέσπασε με επίκεντρο έναν χειρουργό που κατηγορείται για ιατρική αμέλεια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Η κρίση εμπιστοσύνης είναι τέτοια (...) που θα τους ζητήσουμε να αποχωρήσουν από την Επιτροπή Νόμπελ» εξήγησε ο γραμματέας της Επιτροπής, Τόμας Πέρλμαν στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Χάριετ Βάλμπεργκ, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και ο διάδοχός της Άντερς Χάμστεν είναι μεταξύ των 50 μελών της Επιτροπής Νόμπελ που επικυρώνει την επιλογή των νικητών.

Οι δυο τους εμπλέκονται στο σκάνδαλο που ξέσπασε με επίκεντρο επεμβάσεις που έκανε ο Ιταλός χειρουργός Πάολο Ματσιαρίνι.

Ο Άντερς Χάμστεν είχε προηγουμένως παραιτηθεί από τον Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας εξαιτίας της πρόσληψης του Ιταλού χειρουργού, ειδικού στις μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων. Η Χάριετ Βάλμπεργκ, που ήταν επικεφαλής του πανεπιστημίου όταν ο Ματσιαρίνι προσελήφθη, απολύθηκε από την τωρινή της εργασία ως επικεφαλής της Ανώτατης Εκπαιδευτικής Αρχής της Σουηδίας τη Δευτέρα.

Ο Ματσιαρίνι, ο οποίος αρνείται από την πλευρά του οποιοδήποτε σφάλμα, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες για επιστημονική απάτη και ανάρμοστη συμπεριφορά που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ασθενών. Οι Σουηδοί εισαγγελείς διεξαγάγουν έρευνα για τον Ματσιαρίνι καθώς θεωρείται ύποπτος για κατάφωρη εγκληματική αμέλεια.

Το TT μετέδωσε ότι ο γραμματέας της Επιτροπής Τόμας Πέρλμαν δήλωσε πως θα ζητήσει από τα δύο μέλη της να παραιτηθούν από το 50μελές σώμα, που αναμένεται να απομείνει το Νόμπελ Ιατρικής τον προσεχή Οκτώβριο. Η Επιτροπή δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Ο Ματσιαρίνι προσελήφθη ως ερευνητής στην βλαστοκυτταρική βιολογία στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και ως σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα το 2010.

Απολύθηκε τον Μάρτιο όταν το Ινστιτούτο κατήγγειλε ότι είχε δηλώσει ψευδείς πληροφορίες στο βιογραφικό του και ήταν ένοχος για επιστημονική αμέλεια καθώς δύο ασθενείς του είχαν αποβιώσει.

Μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι τρεις επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα όπου ο Ματσιαρίνι μεταμόσχευσε συνθετική τραχεία από βλαστοκύτταρα, διεξήχθησαν προτού γίνουν επαρκείς μελέτες για τη διαδικασία και ότι οι επεμβάσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν στη βάση ότι ήταν σωτήριες για τους ασθενείς.

Δύο από τους ασθενείς έκτοτε απεβίωσαν ενώ ένας τρίτος χρειάστηκε μακροχρόνια νοσηλεία.

Η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα αποτελείται από 50 καθηγητές και αποφασίζει ποιος θα λάβει το βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News