default-image

Τα 4 αιτήματα των καναλαρχών από τον Παππά

Ελλάδα
Τα 4 αιτήματα των καναλαρχών από τον Παππά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έμμεσο «όχι» είπε ο Ν. Παππάς στο αίτημα των νέων καναλαρχών να καταβληθεί η πρώτη δόση μετά από την απόφαση του ΣτΕ. Οι προσωρινοί υπερθεματιστές της δημοπρασίας πάντως, διατύπωσαν και μια σειρά ενστάσεων για την διαδικασία εφεξής.

Αρχικά οι εκπρόσωποι των προσωρινών υπερθεματιστών είχαν συνάντηση με τον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο. Αμέσως μετά έγιναν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών.

Ο Ν. Παππάς συναντήθηκε διαδοχικά με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού και Γιάννη Αλαφούζο.

Ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες συζήτησαν αρχικά με τον γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι εκπρόσωποι των καναλαρχών ζήτησαν από τον κ. Κρέτσο να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΣΚΑΪ, Κώστα Κιμπουρόπουλο, η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη, στη συνάντηση, οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

Οι 4 ενστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις ήταν τέσσερις:

1.      Να μην εκδοθεί η πράξη κατακύρωσης των νικητών της δημοπρασίας πριν τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων. Κατά συνέπεια να αναβληθεί και η καταβολή της δόσης (30% του συνολικού τιμήματος) από πλευράς καναλαρχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση.

2.      Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση το πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των καναλιών εκτιμούν ότι αυτό το πλαίσιο αλλά και το υψηλό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν στη δημοπρασία εγείρει αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των νέων καναλιών.

3.      Να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί δημοσίως για το πόσες άδειες συνολικά (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση.

4.      Να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, προκειμένου να είναι καθαροί οι «όροι του παιχνιδιού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προκαταρκτική συνάντηση, ο κ. Κρέτσος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News