default-image

«Καμπανάκια» για την εμπλοκή με το νέο ΕΣΠΑ

Κρήτη
«Καμπανάκια» για την εμπλοκή με το νέο ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις, "καμπανάκια", ανησυχία και γενικός ξεσηκωμός τώρα γύρω από τον "πάγο" στις δημοπρατήσεις νέων έργων του ΕΣΠΑ, που έβαλε η άμεση εφαρμογή - δίχως δηλαδή τη λογική σε αυτές τις περιπτώσεις μεταβατική περίοδο... προσαρμογής - του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου!

Το θέμα είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η "Νέα Κρήτη", ανοίγοντας τότε τα... μάτια πολλών, αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών, που δεν είχαν αντιληφθεί την αναπάντεχη εμπλοκή στο νέο ΕΣΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που στην Κρήτη το ΕΣΠΑ πήγαινε να τρέξει με τα... χίλια, αφού αναμέναμε "βροχή" δημοπρατήσεων, άνοιγμα πολλών εργοταξίων και μια φθινοπωρινή αναπτυξιακή, εργασιακή ώθηση στη δοκιμαζόμενη τοπική αγορά.

Με φόντο το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα, είχαμε τότε άμεσες παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών, όπως του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη και του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. Στο "χορό" των αντιδράσεων μπήκαν και ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών.

Και οι τρεις πλευρές ζητούν από την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα. Αυτά δηλαδή που θα έπρεπε ήδη να είχε πράξει, ώστε να μην μπλέξουν από το πουθενά σε περιπέτειες τα νέα έργα του ΕΣΠΑ και να μην τραβηχτεί χειρόφρενο στις δημοπρατήσεις. Ζητούν, δηλαδή, είτε η εφαρμογή του νέου νόμου να "παγώσει" για ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να βγουν οι απαραίτητες κανονιστικές διατάξεις και εγκύκλιοι που θα ξεμπλοκάρουν τις δημοπρατήσεις, είτε, όπως ζητά π.χ. η ΚΕΔΕ, να εξαιρεθούν οι ΟΤΑ από την εφαρμογή του νέου νόμου μέχρι τα τέλη του 2017!

"Καμπανάκι" εργοληπτών

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θα πρέπει να άμεσα να σκύψουν στο θέμα, διότι ειδάλλως θα μιλάμε για ένα αδικαιολόγητο, αναπάντεχο... ελληνικό αυτογκόλ στην πολυπόθητη ανάπτυξη!

Αυτό ουσιαστικά επισήμανε προ ημερών, σε αγωνιώδη παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως προειδοποίησε, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει δοθεί λύση από την κυβέρνηση σε κάποιες τουλάχιστον από τις 15 περίπου κανονιστικές διατάξεις που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις δημοπρατήσεις των έργων που είχαν προετοιμαστεί, και να μη χρειαστεί να πάνε πίσω για μήνες ολόκληρους!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ, ως περιεχόμενο ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, ήταν αναγκαίος και στη σωστή κατεύθυνση, με φόντο την απαραίτητη εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες. Θα έπρεπε όμως, σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, να είχε ετοιμαστεί και ψηφιστεί αρκετούς μήνες πριν, και θα έπρεπε να είχε γίνει μέριμνα για ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής μεταξύ παλαιάς και νέας νομοθεσίας, ώστε να αποφευχθεί το σημερινό αλαλούμ, που είναι εμφανές και στις υπηρεσίες που δεν ξέρουν τι διαδικαστικά ακολουθούνται, πώς πρέπει να γίνονται οι δημοπρατήσεις, οι διαγωνισμοί και τα σχετικά...

Την αναστολή εφαρμογής του νέου Νόμου 4412/2016 "Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)" μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης του συνόλου των παράγωγων νομοθετημάτων και εγκυκλίων και της δημιουργίας των προβλεπόμενων ψηφιακών υποδομών, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προκηρυχθεί κανένα νέο έργο, με χρηματοδότηση είτε του ΕΣΠΑ, είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ζητά από την πλευρά της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Σε σχετική απόφασή της, η ΕΝΠΕ προτείνει στην κυβέρνηση κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα που πρέπει να εξασφαλιστεί να εφαρμοστεί το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν νέα έργα και να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

ΑΙΤΗΜΑ ΚΕΔΕ

Ζητά 16μηνη εξαίρεση του νέου νόμου για τους Δήμους

Η Κεντρική Ένωση Δήμων, με τη σειρά της, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας τη 16μηνη εξαίρεση της ισχύος του νέου νόμου για τους Δήμους!

Συγκεκριμένα, μέσω απόφασής της, η ΚΕΔΕ ζητά την αναστολή εφαρμογής για τους Δήμους της χώρας του Νόμου 4412/2016, για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την έκδοση του συνόλου των υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις και των διευκρινιστικών εγκυκλίων και υποδειγμάτων εγγράφων, που προβλέπονται από τον ίδιο το νόμο, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί ήδη αρκετές ασάφειες για την εφαρμογή του.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News