Ειδήσεις

Νεκρώνει η αγορά: Σε πλήρη εγκατάλειψη ακίνητα στην Κρήτη

Για μαζικά “νεκροταφεία”... ακινήτων σε όλη τη χώρα, και ένα παραπάνω στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων!

Για μαζικά "νεκροταφεία"... ακινήτων σε όλη τη χώρα, και ένα παραπάνω στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων!

Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει μια πρωτοφανή, τριπλή "επίθεση" κατά της ιδιοκτησίας ακινήτων, και ιδιαίτερα κατά της μεταβίβασής τους μέσω είτε αγοραπωλησιών είτε κληρονομιάς, στο πλαίσιο τριών διαφορετικών προωθούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση. Μια τριπλή επίθεση που, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα έχει ως αποτέλεσμα κατά κύματα, κατά χιλιάδες τα ακίνητα και εδώ στο νησί μας να αφεθούν σε πλήρη εγκατάλειψη, αφού κανείς δε θα ενδιαφέρεται πλέον να τα αποκτήσει, ούτε καν να τα κληρονομήσει!

Μάλιστα, το σενάριο της μαζικής εγκατάλειψης ακινήτων, τα οποία κανείς δε θα θέλει να αποκτήσει, να έχει στην κατοχή του ή να κληρονομήσει, φαντάζει, όπως επισήμανε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστας Αράπογλου, πολύ πιο εφιαλτικό για το Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα...

Διάβημα στον πρωθυπουργό!

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας απευθείας προς τον πρωθυπουργό! Σε σχετική επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, η ΠΟΜΙΔΑ κρούει ευθέως τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Σε χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να κληρονομήσει, οδηγούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την "Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος", με τις οποίες θεσπίζεται η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών, μεταξύ άλλων στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς»...

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, «στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, ο κληρονόμος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους.

Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στη σιωπηρή αποδοχή των κληρονομιαίων ακινήτων (μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς), χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών, στη χειρότερη δε περίπτωση να "ρημάξει" κυριολεκτικά η χώρα από δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς».

Σημειώνεται ακόμη ότι η βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την επισύναψή της σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας.

«Σε αντίθεση με την προσπάθειά σας για μείωση της γραφειοκρατίας, ανάκαμψη της οικονομίας και ενθάρρυνση των συναλλαγών των πολιτών περί τα ακίνητα, οι οποίες θα φέρουν έσοδα στο Δημόσιο, με τρεις διατάξεις, που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε ηλεκτρονική διαβούλευση, όχι μόνο δε μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων, αλλά αναβιώνουν ή εφευρίσκονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξή τους, και νέες "επιθεωρήσεις" ακινήτων, με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή διαμαρτυρίας της προς τον Αλέξη Τσίπρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα, τη στιγμή που κύμα αποποίησης κληρονομιών με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σαρώνει τη χώρα, λόγω του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων, είναι απαράδεκτη και απίστευτα αντικοινωνική η διάταξη με την οποία, για να αποδεχτεί κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Ο παραλογισμός με τη βεβαίωση ΤΑΠ

Στην ίδια επιστολή-καταπέλτη της προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών υπογραμμίζει ότι με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επανέρχεται η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί, για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που είναι η βεβαίωση του Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ.

Όπως επισημαίνει, «η τυχόν παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν έχει ως μοναδική συνέπεια το να "τινάζει στον αέρα" ολόκληρο το συμβόλαιο και να καταστρέφει τους συμβαλλόμενους, αλλά με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας, που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου!».

Αναφορικά, εξάλλου, με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων», επισημαίνεται καυστικά από την ΠΟΜΙΔΑ ότι αποτελεί «ελληνική πατέντα», που επιβάλλει τον επανέλεγχο όλων των κτηρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά «φόρου υποτελείς» στους ιδιώτες μηχανικούς.

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ...

Θα "νεκρώσουν" πωλητήρια, ενοικιαστήρια, κληρονομιές

Σε σκληρή γλώσσα, χτυπώντας καμπανάκι για τις συνέπειες της τριπλής αυτής επίθεσης εις βάρος της ιδιοκτησίας ακινήτων, σε τοπικό επίπεδο, μίλησε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

«Δεν μπορεί οι χιλιάδες ιδιοκτητών των καθημαγμένων ακινήτων της Κρήτης, που έχουν στοχοποιηθεί με τρόπο πρωτοφανή απ' όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, να επιβαρυνθούν και με νέες υποχρεωτικές αμοιβές προς όφελος ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, πέραν από όσες ήδη υπάρχουν.

Οι διατάξεις αυτές που προωθούνται μέσω των υπό διαβούλευση νομοσχεδίων δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν το νησί μας σε απέραντο "νεκροταφείο ακινήτων", όπου τίποτε δε θα πωλείται, ούτε θα ενοικιάζεται, ούτε θα κληρονομείται. Αλήθεια, αυτό θέλουν οι κυβερνώντες;», επισήμανε ο κ. Αράπογλου...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια