default-image

Τι τραβούν για να αποδείξουν ότι είναι... αγρότες

Κρήτη
Τι τραβούν για να αποδείξουν ότι είναι... αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευκολότερα αποδεικνύεις σήμερα ότι... δεν είσαι ελέφαντας, παρά ότι είσαι... κατά κύριο επάγγελμα αγρότης... Κι αυτό χάρη στα "λαγωνικά" των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που μπόρεσαν και έκαναν τη ζωή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ακόμα δυσκολότερη απ' ό,τι ήταν μέχρι τώρα, για να τους πιστοποιήσουν ότι διατηρούν το "προνόμιο" αυτό, παρά τις ζημιές που έπαθαν και τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος που είχαν τα τελευταία χρόνια!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τον ασφαλιστικό νόμο, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το 2017 και μετά θα έχουν φοροαπαλλαγές (αφορολόγητο κ.ά.), που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, υποτίθεται δίνοντάς τους κίνητρα για την παραγωγή προϊόντων.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η παγίδα. Για να διατηρήσουν την ιδιότητα αυτή, πρέπει να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% του συνολικού εισοδήματός του κατά έτος. Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και γενικά το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ιδιότητα τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Κανονικό μαρτύριο

Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα; Ο αγροτοσυνεταιριστής Μιχάλης Καμπιτάκης ασχολήθηκε τη μισή μέρα χθες για τη δική του ιδιότητα ως νέου αγρότη και για να μπορέσει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα χαρτιά που του ζητούσαν και δυσκολεύτηκε τρομερά. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη", «για να βγάλουμε ένα χαρτί τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ειδικά οι αμπελουργοί, που τα τελευταία χρόνια δηλώνουμε ζημιές, τρέχουμε και δε φτάνουμε. Το σύστημα, επειδή δηλώναμε ζημιές, μας πετάει από το "Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης". Μας αναφέρει απλά ως "Κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης". Και για να ενημερωθεί το σύστημα, μόλις τώρα μας λένε ότι θα πρέπει να πάμε και να βγάλουμε εκκαθαριστικό Ε1 και Ε3 από το λογιστή μας. Να βγάλουμε μία βεβαίωση από τον ΟΓΑ ότι είμαστε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, δηλαδή τα αυτονόητα. Να βγάλουμε Ασφαλιστική Ενημερότητα, ότι δηλαδή δε χρωστάμε. Να πάμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας το περάσουμε στο σύστημα. Να πάρουμε την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης από την Ένωση. Ύστερα να πάμε στο ΚΕΠΠΥΕΛ (υπηρεσία που βρίσκεται στον Κατσαμπά) για να μας βγάλουν τη βεβαίωση τού "Κατά κύριο επάγγελμα αγρότη"»!

Τρελή κατάσταση...

Ο κ. Καμπιτάκης κάνει λόγο για μια τρελή κατάσταση. «Όλα αυτά», σύμφωνα με τον αγροτοσυνεταιριστή, «θα μπορούσαν να τα τραβήξουν ηλεκτρονικά. Δηλαδή όπως πας τώρα στο λογιστή και δε χρειάζεται να του πας βεβαίωση αποδοχών, έτσι θα μπορούσαν και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κατεβάσουν όλα τα στοιχεία αυτά της εκμετάλλευσης του παραγωγού και έχουν και τα φορολογικά στοιχεία στη διάθεσή τους. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να κάνουν "μαϊμούνι" τον παραγωγό να τρέχει γύρω-γύρω, για να πάρει ένα χαρτί, το αυτονόητο, ότι είναι κατά "Κύριο επάγγελμα αγρότης". Εγώ το πήρα, αλλά έφτυσα αίμα».

Και μιλάμε για τον Μιχάλη Καμπιτάκη, που έχει και τις γνώσεις να κινηθεί στο χώρο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, χωρίς να χάσει χρόνο από άσκοπες ενέργειες. Τι γίνεται όμως με τον κάθε αγρότη που θα κατέβει στην πόλη για τη δουλειά αυτή; «Κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να ασχολείται και μια εβδομάδα. Δηλαδή για να πάει ένας αγρότης που κατεβαίνει μια φορά το μήνα στο Ηράκλειο, κάτι που ισχύει για τους περισσότερους, και να ψάχνει πού είναι ο κάθε οργανισμός, μπορεί να ψάχνει και μια βδομάδα για να τα κάνει όλα αυτά», καταλήγει ο κ. Καμπιτάκης.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News