default-image

Γιατί αφήνουν τις ελιές... και φυτεύουν ροδιές! (pics)

Κρήτη
Γιατί αφήνουν τις ελιές... και φυτεύουν ροδιές! (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ξηροθερμικό κλίμα του Λασιθιώτικου Νότου και η ανάγκη πολλών αγροτών, που αναζητούν κάποια εναλλακτική καλλιέργεια, για να ξεφύγουν από τις κλασσικές καλλιέργειες την ελιάς, των κηπευτικών και του αμπελιού, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να έχουν καλύτερη πρόσοδο, έχει στρέψει το ενδιαφέρον ορισμένων ανήσυχων παραγωγών στην ταπεινή και πολλά υποσχόμενη ροδιά, που την τελευταία δεκαετία, φυτεύεται όλο και περισσότερο στην Ιεράπετρα.

Ένας από τους πιο ψαγμένους παραγωγούς στον τομέα των κηπευτικών ο 58χρονος Γιώργος Δρακάκης, μετά από έρευνα 10 χρόνων, κατάφερε να δημιουργήσει την δική του πρώτη οργανωμένη φυτεία ροδιάς έκτασης 2,5 στρεμμάτων ποικιλίας «Ερμιόνης» και με τη βοήθεια των παιδιών του, που έχουν τελειώσει τη σχολή Γεωπονίας, προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου φυτωρίου ροδιάς, της ίδιας ποικιλίας, προκειμένου να επεκτείνει την καλλιέργεια του, φυτεύοντας άλλα 20 στρέμματα μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Το πρώτο πράγμα που ερευνήσαμε όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές καλλιέργειες ήταν ποιο προϊόν ζητούν οι αγορές. Βρήκαμε ότι οι αγορές ψάχνουν τα καλά ρόδια, τα οποία ζητούνται πάρα πολύ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στις πρώην ανατολικές χώρες όπου λόγω κλίματος το ρόδι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Από το 2006 προσπαθώ με διάφορα πειράματα να διαπιστώσω ποια ποικιλία ευδοκιμεί και αποδίδει καλύτερα στην Ιεράπετρα. Έχω καταλήξει σε μια ποικιλία ροδιάς τύπου "Ερμιόνης" η οποία δίνει πάρα πολύ ποιοτικούς καρπούς», μας λέει ο Γιώργος Δρακάκης, για να σπεύσει να μας απαντήσει στην ερώτηση που του κάνουμε, να μας εξηγήσει ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της ποικιλίας.

«Πρώτα απ' όλα έχει πολύ ανθεκτική ρίζα. Προσαρμόζεται άνετα ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη της περιοχής μας, έχει φοβερές αντοχές στη ξηροθερμικό μας κλίμα με τις λίγες βροχές, αλλά χρειάζεται νερό , γιατί αν δεν ποτίζεται δεν αποδίδει τους ποιοτικούς καρπούς που θέλουμε. Όμως αντέχει στην κακουχία ακόμη περισσότερο και από την ελιά και τα ρόδια της επειδή έχουν πολύ στυφό φλοιό δεν τρώγονται από τα ποντίκια. Ο καρπός αυτής της ποικιλίας, είναι αυτός που ζητάει η αγορά. Είναι εύγευστος, με μαλακό κουκούτσι, και αποδίδει πάρα πολύ γλυκό χυμό. Η διατηρησιμότητα του στο ψυγείο φτάνει τους 3-4 μήνες, χωρίς να αλλοιωθεί, ενώ μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για χυμοποίηση», μας απαντά ο Γιώργος Δρακάκης.

Επειδή όμως είναι μια περίοδος, που πολλοί άνεργοι νέοι ψάχνουν τον τρόπο να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, χωρίς να ξοδέψουν μεγάλα κεφάλαια, τον ρωτούμε αν είναι διαθέσιμος να βοηθήσει όσους δείξουν ενδιαφέρον να καλλιεργήσουν τη ροδιά που προτείνει.

«Είναι μια καλλιέργεια δυναμική με πάρα πολύ μικρό κόστος, που προσφέρεται για τους νέους της περιοχής μας. Προσαρμόζεται σε πολύ δύσκολα εδάφη και έχει λίγες απαιτήσεις και σχετικά λίγη δουλειά. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τους νέους αγρότες στην κρίση που περνάμε.

Έχω βγάλει μερικές χιλιάδες φυτών για να τα φυτέψω με τα παιδιά μου, στα δικά μου κτήματα, αν όμως ενδιαφέρεται κάποιος συνάδελφος αγρότης η νέος παραγωγός, μπορώ να τον βοηθήσω με φυτά αλλά και με τη γνώση που έχω αποκτήσει.

Πιστεύω ότι αν γίνουμε πολλοί παραγωγοί και αποκτήσουμε έναν σεβαστό όγκο ποιοτικού ροδιού αυτής της ποικιλίας, θα μπορέσουμε να μπούμε και να σταθούμε σε όλες τις ξένες αγορές», καταλήγει ο Γιώργος Δρακάκης.

Γιατί το ρόδι κερδίζει συνεχώς έδαφος

1. Επιβραδύνει τη γήρανση

Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών που απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα.

2. Προστατεύει τα νεφρά

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε έδειξε ότι ένα εκχύλισμα ροδιού προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες .

3. Αναζωογονεί το ήπαρ

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός του ροδιού όχι μόνο προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά στην αναγέννησή του.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C που περιέχει αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων.

5. Έχει αντιαλλεργική δράση

Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες γνωστές ως πολυφαινόλες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες .

6. Αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται καταδεικνύει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει τη χοληστερόλη και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το αγγειακό σύστημα .

7. Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

Ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμά του θωρακίζει τους άντρες έναντι του καρκίνου του προστάτη.

8. Δρα κατά του καρκίνου μαστού

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του κατά του καρκίνου του μαστού και στα δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην πρόληψη του εν λόγω καρκίνου.

9. Δρα προστατευτικά στον καρκίνο του δέρματος

Η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με την υποχώρηση των δύο βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό δερματολογίας.

10. Προστατεύει το DNA

Τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδιού φαίνεται να αλληλοεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος και να το προστατεύουν.

11. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση

Πρώιμη έρευνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

12. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο

Έρευνες απέδειξαν ότι το ρόδι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο.

13. Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Αυτό το φρούτο μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

14. Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα

Τα ρόδια έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες που αποτελούν τα φυτοθρεπτικά συστατικά της επούλωσης των οστών.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News