Ειδήσεις

Πόλεμος κυβέρνησης - καναλιών για τους 2.000 εργαζόμενους

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα τηλεοπτικά κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια για τους περίπου 2.000 εργαζόμενους οι οποίοι βλέπουν να είναι «στον αέρα» οι θέσεις εργασίας τους.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα τηλεοπτικά κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια για τους περίπου 2.000 εργαζόμενους οι οποίοι βλέπουν να είναι «στον αέρα» οι θέσεις εργασίας τους.

Σε άτυπο σημείωμά του το μέγαρο Μαξίμου αφενός δηλώνει στους χαμένους ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες.

Εγκαλεί δε τους καναλάρχες ότι «βάζουν μπροστά» τους εργαζόμενους αλλά και την ΝΔ που «σέρνεται πίσω από κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια».

Την ίδια στιγμή, εντονότατες και σφοδρές είναι οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και από τους περίπου 2.000 εργαζόμενους στα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν αδειοδοτήθηκαν οι οποίοι προστίθενται στα εκατομμύρια των ανέργων.

ΝΔ: Χαίρονται που ξεκινούν οι απολύσεις

Με δηκτικό τρόπο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δηλώνει ικανοποιημένη επειδή θα θα αρχίσουν οι απολύσεις στα κανάλια.

«Η Εκπρόσωπος της εθισμένης στο ψέμα Κυβέρνησης, σήμερα πια στραγγαλίζει την αλήθεια.

Επιτίθεται βάναυσα στη νοημοσύνη των πολιτών καθώς δηλώνει ικανοποιημένη:

?      Που κόβονται μέχρις εξαφάνισης οι συντάξεις.

?      Που φορολογούνται σφαγιαστικά οι πάντες και τα πάντα.

?      Που σε 90 ημέρες ξεκινούν οι απολύσεις στον τομέα της ενημέρωσης.

?      Που η οικονομία είναι μια απέραντη έρημος.

Για όλα αυτά έχουν υποσχεθεί τα ακριβώς αντίθετα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Βενιζέλος: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας δεν έληξε. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος σε άρθρο του στην προσωπική του σελίδα με τίτλο «Τηλεοπτικό τοπίο: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» κάνει λόγο για «νομικά σοφίσματα» που σχετίζονται με την παράκαμψη του ΕΣΡ στη διαδικασία αδειοδότησης, αναφέρεται στα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, σημειώνει ότι το φαινομενικά υψηλό τίμημα αναιρεί το κυβερνητικό επιχείρημα περί τεσσάρων αδειών και κάνει εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα».

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

ΔΗΜΑΡ: Έπεσε μαύρο στα κανάλια

Αρνητικές συνέπειες στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και στην απασχόληση θα έχει το «μαύρο» στα κανάλια σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ, καταγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ΝΔ, που προκάλεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τακτική που ακολούθησε στην αδειοδότηση των καναλιών είδε το δέντρο αλλά έχασε το δάσος και προσθέτει:

«Χιλιάδες εργαζόμενοι στην τηλεοπτική αγορά θα οδηγηθούν στην ανεργία σε ένα χώρο που ήδη έχει χτυπηθεί βάναυσα από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της ΝΔ, η οποία προκάλεσε το ΜΑΥΡΟ στην ΕΡΤ. Σήμερα, ο ρόλος του κράτους είναι να βάλει ένα νέο πλαίσιο κανόνων που να εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και όχι να επιτελέσει τον ρόλο της αγοράς οδηγώντας σε κλείσιμο τηλεοπτικούς σταθμούς.

Όπως αντιταχθήκαμε και ήμασταν απέναντι στο ΜΑΥΡΟ στην ΕΡΤ, έτσι είμαστε απέναντι και σε ένα ενδεχόμενο ΜΑΥΡΟ σε ιδιωτικά κανάλια, καθώς θα αποτελέσει μία ευθεία επίθεση στην πολυφωνία και κατά συνέπεια στη δημοκρατία με δυσμενείς επιπτώσεις για την ενημέρωση και τους εργαζόμενους».

Τι λένε οι δημοσιογράφοι

Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι, οι θέσεις εργασίας των οποίων είναι «στον αέρα» ξεσπούν.

Με μια δραματική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του Mega διαμηνύουν σε κυβέρνηση, τράπεζες και ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη 5 μήνες απλήρωτοι και καλούν την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες ώστε να αποδεσμευτούν τα 30 εκατ. ευρώ και να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα.

«Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης» επισημαίνουν και ζητούν από τους «μετόχους-αμέτοχους» να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. «Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για απλά λογιστικά νούμερα» τονίζουν.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ειδήσεων του Star Κωστής Τσιακανίκας, μέσω post του στο Facebook απευθύνεται στην κυβερνητική εκπρόσωπο την οποία ρωτά μεταξύ άλλων: «Γιατί αποκρύπτετε ότι τα έσοδα των € 240 εκ που θα καταβάλλουν οι τέσσερις αδειούχοι για μία 10ετή άδεια είναι πολύ λιγότερα από τα έσοδα που θα ελάμβανε το κράτος εάν λειτουργούσαν οι σημερινοί τηλεοπτικοί σταθμοί».

Σχολιάζοντας την δήλωση Γεροβασίλη που παρομοίασε τα κανάλια σαν αυθαίρετα σε δασική περιοχή τονίζει: «Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό ! Και αυθαίρετα να είναι-που δεν είναι-θα τα γκρεμίσετε με 1400 ανθρώπους μέσα;».

Σημειώνει δε πως «το μαύρο στα κανάλια θα το ρίξει η κυβέρνηση και όχι οι καναλάρχες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Κι αυτό, γιατί ο αριθμός των 4 αδειών έβγαζε από το παιχνίδι τους υπόλοιπους, από την πρώτη στιγμή! Ομολογήθηκε κυνικά και σε πρόσφατη ανακοίνωση σας ,πριν τη δημοπρασία... Δηλαδή, ακόμη και εάν τα κανάλια που έμειναν εκτός ,πλειοδοτούσαν σε μεγαλύτερα ποσά, κάποια άλλα κανάλια θα έμεναν χωρίς άδεια! Οπότε τι θα άλλαζε στο πρόβλημα που δημιουργήσατε;»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο διευθυντής ειδήσεων του Star οι τηλεοπτικοί σταθμοί που κινδυνεύουν να κλείσουν είναι:

?      Αλφα 537 εργαζόμενοι

?      Σταρ 410 εργαζόμενοι

?      Ε 240 εργαζόμενοι

?      Μακεδονία 61 εργαζόμενοι

?      ΑΡΤ 89 εργαζόμενοι

?      Μέγκα 540 εργαζόμενοι

?      Σύνολο 1,877

«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αλφα, Σταρ, Μέγκα απασχολούσαν έμμεσα μέσω τρίτων εταιριών κατά μέσο όρο τουλάχιστον άλλα 300 άτομα το κάθε κανάλι… Άρα, υπολογίζοντας ότι κάποιοι θα απορροφηθούν από τα νέα σχήματα, τουλάχιστον χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο!» τονίζει. Απαντώντας στις κυβερνητικές παραινέσεις στους καναλάρχες που δεν έχουν άδεια να στραφούν σε περιφερειακές άδειες ή σε δορυφορικές εκπομπές, εξηγεί ότι τα επιχειρήματα αυτά «είναι τουλάχιστον άστοχα για όποιον γνωρίζει τα οικονομικά μεγέθη των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Η διαφημιστική αγορά είναι ο ρυθμιστής και σε αυτά τα πεδία η διαφημιστική πίτα δεν μπορεί να «ταΐσει» τόσον κόσμο που κινδυνεύει με ανεργία».

Ερωτά επίσης αν έχουν υπολογιστεί «πόσα εκατομμύρια θα χάσετε στη δεκαετία από τη μη λειτουργία των καναλιών που ετέθησαν εκτός».

«Αστοχήσατε, λησμονήσατε ή σκοπίμως εγκαταλείψατε στην τύχη τους , τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια; Ούτε "σοσιαλδημοκρατικό", ούτε "αριστερό" μου φαίνεται αυτό!» καταλήγει δίνοντας «ραντεβού στα καναλάδικα».

Σχόλια