Ειδήσεις

Χαμηλά ενοίκια για τους φοιτητές

Τιμές για όλες τις οικονομικές δυνατότητες των, έτσι κι αλλιώς, "πληγωμένων" οικογενειών, που στέλνουν τα παιδιά τους στο Ηράκλειο για να σπουδάσουν στη σχολή που μπόρεσαν να περάσουν, καταγράψαμε στο χώρο της φοιτητικής στέγης, ψάχνοντας τα ενοίκια στις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.

Σημαντικές συμβουλές παρέχονται, εξάλλου, στους φοιτητές και σπουδαστές που μόλις έμαθαν ότι πέρασαν στο Ηράκλειο και ξεκίνησαν να ψάχνουν σπίτι, ενώ από την πλευρά τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τα δικά τους ζητήματα, τα οποία και προσπαθούν να εφαρμόσουν.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Και βέβαια, κάτι που να αφορά γενικά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ως προς τις τιμές και τις συμπεριφορές τους, δε θα μπορούσαμε να καταγράψουμε, καθώς από ακίνητο σε ακίνητο διαφέρουν και τα τετραγωνικά, όπως και ο βαθμός παλαιότητας του κτηρίου, η περιοχή στην οποία βρίσκεται και σαφώς ο άνθρωπος που τα ενοικιάζει. Όμως, ένα γενικό συμπέρασμα που ανήκει στο Σύλλογο Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και προσωπικά στον πρόεδρό του Κώστα Αράπογλου, είναι ότι οι τιμές των ενοικίων σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί, ενώ αντίστοιχα υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων.

Όπως λέει ο Κώστας Αράπογλου, οι γκαρσονιέρες στο Ηράκλειο την περίοδο αυτή, εάν πρόκειται για σχετικά καλές κατασκευές, ενοικιάζονται κατά μέσο όρο γύρω στα 200 με 250 ευρώ το μήνα, ενώ στα δυάρια έχουμε ενοίκια από 250 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Βέβαια, αυτός είναι ο μέσος όρος των τιμών. Γιατί μπορεί να βρει κάποιος και πολύ πιο κάτω ενοίκιο, αλλά και πολύ πιο πάνω, ανάλογα με τα τετραγωνικά και την παλαιότητα του κτηρίου, ενώ δε διαπιστώνουμε πλέον - κάτι που υπήρχε πιο παλιά - να διαμορφώνεται η τιμή του ενοικίου με βάση την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

«Μιλάμε πάντα», όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, για σχετικά καλές κατασκευές. «Αν είναι παλαιότερες οι κατασκευές, είναι φτηνότερες οι τιμές. Τώρα υπάρχει υπερπροσφορά. Μπορούν οι φοιτητές να βρουν ό,τι θέλουν. Πάντως, αυτά που προτιμούν είναι στο κέντρο της πόλης ή σε δρόμους που περνάει λεωφορείο και εξυπηρετούνται με τον τόπο των σπουδών»...

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, οι φοιτητές προτιμούν, στην πλειοψηφία τους, να μένουν σε δυάρια δύο μαζί και να μοιράζονται το ενοίκιο, οπότε και έχουν λιγότερα έξοδα.

Στο μεταξύ, ο κ. Αράπογλου συστήνει τόσο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων όσο και στους φοιτητές να υπογράφουν ένα έγγραφο μισθωτήριο, ώστε να είναι κατοχυρωμένες και οι δύο πλευρές, ενώ να φροντίσουν οι ιδιοκτήτες να κόψουν το ρεύμα από το δικό τους όνομα και να κάνουν επανασύνδεση στο όνομα του νοικάρη. Έτσι θα αποφευχθούν εύλογα προβλήματα του παρελθόντος.

Ενδεικτικές τιμές

Κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις σε γκαρσονιέρες και σε δυάρια καταγράψαμε χθες από τις αγγελίες και τις παρουσιάζουμε για μια σφαιρική ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται για γκαρσονιέρα μπορεί να βρει με 130 ευρώ το μήνα δίχωρη στο Ατσαλένιο, στα παλιά ΚΑΤΕΕ, στο Γιόφυρο και αλλού.

Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, πρόκειται για παλιά κτήρια, που προσφέρονται με το ενοίκιο αυτό και μάλιστα με φουλ επίπλωση. Με ανάλογα κριτήρια, εντοπίσαμε αγγελίες και για τη Φορτέτσα με 150 ευρώ, το Μασταμπά με 160 ευρώ, τις Τρεις Βαγιές με 170 ευρώ κ.α. Επίσης, να διευκρινίσουμε πως γκαρσονιέρα από γκαρσονιέρα διαφέρει ως προς τα τετραγωνικά.

Επίσης, καταγράψαμε και ενοίκια 190 ευρώ στον Εσταυρωμένο, 200 ευρώ στη Χανιώπορα, 200 ευρώ στην Ακαδημίας, ή 220 ευρώ στις Πατέλες, 220 ευρώ στον Εσταυρωμένο, 230 ευρώ στα ΤΕΙ, 270 ευρώ στο Γιόφυρο, 280 ευρώ στα παλιά ΚΑΤΕΕ, 300 ευρώ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, 320 ευρώ στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, μέχρι και 400 ευρώ σε καινούργια κτήρια σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

Δυάρια βρήκαμε στο Ατσαλένιο με 200 ευρώ, στο Γιόφυρο με 220 ευρώ, στη Θέρισο 280 ευρώ σε 50 τ.μ., στα Τρία Πεύκα 250 ευρώ, στου Κορώνη Μαγαρά 330 ευρώ, ενώ με 350 ευρώ βρήκαμε σε ρετιρέ 45 τ.μ. δυάρι στην πλατεία Ελευθερίας. Στο κέντρο του Ηρακλείου, εξάλλου, βρήκαμε περιπτώσεις ενοικίασης δυαριών με ενοίκια της τάξεως των 270 ευρώ αλλά και των 400 ευρώ, στο Μασταμπά με 450 ευρώ στα 62 τ.μ. και πάει λέγοντας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Χρήσιμες συμβουλές για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Τι γίνεται τώρα στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ζητήσει χρόνο για να σκεφτεί αν θέλει σίγουρα το σπίτι που μόλις είδε;

Όπως αναφέρει το spitogatos.gr, αυτό προϋποθέτει προκαταβολή και συνήθως το συμβόλαιο γίνεται αυθημερόν, διαφορετικά μπορεί να το προλάβει άλλος.

«Πόσο εύκολο είναι να διαπραγματευτώ την τιμή ενοικίασης;» είναι μια άλλη ερώτηση. Και η απάντηση: «Τις περισσότερες φορές υπάρχει περιθώριο να ρίξεις την αρχική τιμή που θα δεις στην αγγελία, αλλά εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Ένας επαγγελματίας μεσίτης σίγουρα θα σε βοηθήσει να πετύχεις την καλύτερη διαπραγμάτευση χάρη στην εμπειρία του».

Στο μεταξύ, πόσο κοστίζουν οι μεσιτικές υπηρεσίες; Η μεσιτική αμοιβή είθισται να ισούται με ένα ενοίκιο. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αυτό διαφέρει και εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνεις με το μεσίτη.

Ποια κόστη αναλαμβάνει ο ενοικιαστής και ποια ο ιδιοκτήτης; Συνήθως ο ενοικιαστής καταβάλλει τις δαπάνες τρέχουσας λειτουργίας του σπιτιού (π.χ. κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό) και αναλαμβάνει την αποκατάσταση έκτακτων ζημιών, που συνήθως προκλήθηκαν από τον ίδιο (π.χ. αν σπάσει ένα τζάμι). Ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης ζημιών που προκαλούνται από τη συνήθη χρήση, όπως υδραυλικές, ηλεκτρολογικές βλάβες κ.λπ. Ο ενοικιαστής υποχρεούται κατά την αποχώρησή του από το σπίτι να το παραδώσει όπως το παρέλαβε, π.χ. εάν το παρέλαβε φρεσκοβαμμένο, πρέπει να το βάψει. Άρα ο ενοικιαστής πριν το νοικιάσει πρέπει να ελέγξει αν όλα λειτουργούν σωστά.

Σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση, δεν υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση ενημέρωσης του ιδιοκτήτη. Είναι προσωπικό δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να "διεκδικήσει" να το μάθει. Αν όμως θέλει κάποιος να μοιραστεί το ενοίκιο με κάποιον άλλο, θα πρέπει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για να αναγραφεί και εκείνος στο μισθωτήριο ή να υπάρχει όρος σε αυτό που να επιτρέπει την υπομίσθωση.

Για να γίνει σύμβαση μίσθωσης, η σύμβαση υποβάλλεται στο TAXISnet, επομένως πρέπει να υπάρχει ΑΦΜ. Εάν ο φοιτητής δεν έχει ΑΦΜ, συνήθως το νοικιάζει στο όνομα του γονέα, δηλαδή ο τελευταίος καταρτίζει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη για λογαριασμό του παιδιού του. Σημειώνεται ότι ο φοιτητής δικαιούται κρατικό επίδομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Και μεταξύ, δύο μεσιτών η αμοιβή θα πρέπει να δοθεί στο μεσίτη που έδειξε πρώτος το ακίνητο. Εάν τύχει να σου δείξει δεύτερος μεσίτης το ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να τον ενημερώσεις άμεσα ότι το έχεις ήδη δει και να μην υπογράψεις δεύτερη φορά υπόδειξη ακινήτου.

Το συμβόλαιο έχει πάντα μια ορισμένη διάρκεια, ή αν δεν έχει, ισχύει η διάρκεια που ορίζεται από το νόμο (3 χρόνια). Εάν ο μισθωτής θέλει να φύγει πριν τη συμφωνημένη ή νόμιμη διάρκεια, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να του ζητήσει να καταβάλει μισθώματα μέχρι το τέλος της μίσθωσης (π.χ. αν είναι τριετής και για τα 3 χρόνια), δηλαδή να τον κυνηγήσει νομικά (σπάνια περίπτωση σε φοιτητές), αν δε συμφωνεί καλή τη πίστει να λήξει πρόωρα η μίσθωση. Μπορεί όμως να φύγει νωρίτερα αν ισχυριστεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως ότι πέρασε σε άλλη σχολή ή δεν έχει πλέον εισόδημα, και σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης δικαιούται να μην του επιστρέψει την εγγύηση.

Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή πριν συμπληρωθεί η νόμιμη τριετία, εφόσον είναι εντάξει ως προς όλους τους όρους της συμφωνίας.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια