default-image

Απεργία μόλις δύο μέρες μετά τον αγιασμό

Κρήτη
Απεργία μόλις δύο μέρες μετά τον αγιασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας, έρχεται και απεργία για τα σχολεία που ακόμα δεν αρχίσανε.

Τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, αλλά δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη 15 του μήνα, θα υπολειτουργήσουν, λόγω της 24ωρης προειδοποιητική απεργίας που κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Μάλιστα, αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή, αφού η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της με την πραγματοποίηση απεργιακών αγωνιστικών κινητοποιήσεων διάρκειας, με επαναλαμβανόμενη μορφή (3ήμερες-5νθήμερες).

Για το εάν οι επαναλαμβανόμενες απεργίες γίνουν πράξη, θα αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίες συγκαλούνται ειδικά για το σκοπό αυτό από 4 ως 15 Σεπτεμβρίου. Στόχος της ΔΟΕ είναι να ληφθούν τελικές αποφάσεις το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνέλευσης των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί κατέρχονται στην απεργία της 15ης Σεπτεμβρίου, με τα εξής αιτήματα:

• Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.

• 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή.

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα.

• Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

• Κανένα εκπαιδευτικό στην ανεργία.

• Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.

• Άμεση απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων.

• Μείωση διδακτικής ύλης.

• Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

Η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι «διαλύει το ολοήμερο νηπιαγωγείο», ότι επιβάλλει 25ωρο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του νηπιαγωγείου και ότι δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης που έχουν τα νηπιαγωγεία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, αρνητική πρωτιά έχει το Ηράκλειο, του οποίου υπολογίζεται πως περίπου 50% των νηπιαγωγείων στεγάζονται σε ακατάλληλες, μισθωμένες αίθουσες διδασκαλίας.

Παράλληλα, οι δάσκαλοι χαρακτηρίζουν ως «επικοινωνιακού χαρακτήρα» την εξαγγελία για επέκταση και γενίκευση του θεσμού του ολοήμερου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα «συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο». Όλα αυτά γίνονται εν αναμονή της πρώτης (και μεγάλης, όπως υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας) φάσης πρόσληψης αναπληρωτών.

Κενά

Οι χιλιάδες των αναπληρωτών επιστρατεύονται κάθε χρόνο προκειμένου να καλύψουν όχι μόνο λειτουργικά κενά, αλλά και οργανικά. Ειδικά την τελευταία 7ετία, το κακό έχει παραγίνει, καθώς, παρά τις συνταξιοδοτήσεις, δεν έχουν γίνει καθόλου μόνιμοι διορισμοί.

Αποτέλεσμα; Να αυξάνονται κάθε χρόνο τα κενά, τα οποία για φέτος στην Κρήτη υπολογίζονται σε 1.160 για την πρωτοβάθμια και 370 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσληψη αναπληρωτών μεταξύ 6 και 8 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ομάδες προσανατολισμού και κλείσιμο σχολείου

Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η δεύτερη παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, πριν καλά-καλά ανοίξουν τα σχολεία. Μέλη της ΕΛΜΕ Ηρακλείου διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο του Γυμνασίου Τεφελίου, για τις ανατροπές στα εργασιακά τους δικαιώματα, για τη συνέχιση των περικοπών στην εκπαίδευση, για την πολιτική της αδιοριστίας και τα κενά στα σχολεία, καθώς επίσης για τις Ομάδες Προσανατολισμού.

Η θέσπιση κατώτατων ορίων για τη δημιουργία τμήματος στη Β' λυκείου ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού δημιουργεί τρομακτικές αδικίες και προβλήματα, τα οποία βάζουν μαθητές στη διαδικασία του κοινωνικού αποκλεισμού και σχολεία στη διαδικασία του "λουκέτου". Οι διαμαρτυρόμενοι καθηγητές δήλωσαν πως θα παλέψουν για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News