Ειδήσεις

Όλα κρίνονται στο επόμενο τρίμηνο για τις τηλεοπτικές άδειες

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα είναι το “ζουμί” στο μέτωπο της πρωτόγνωρης αλλά συνάμα παράδοξης έως ντροπιαστικής για το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα είναι το "ζουμί" στο μέτωπο της πρωτόγνωρης αλλά συνάμα παράδοξης έως ντροπιαστικής για το επιχειρηματικό τοπίο της χώρας διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Στο Μαξίμου, με το που βγήκε "λευκός καπνός" - μετά από μια 66ωρη μαρτυρική και εξευτελιστική για τους επιχειρηματίες διαδικασία - στις 3 προχθές τα ξημερώματα για τους τέσσερις κατόχους των τηλεοπτικών αδειών (Μαρινάκη, Καλογρίτσα, Αλαφούζο, Κυριακού), άρχισαν να πανηγυρίζουν.

Η στόχευση άλλωστε, καθαρά επικοινωνιακή, είχε επιτευχθεί. Οι κακοί - κατά πάγια θέση της κυβέρνησης - επιχειρηματίες, υφιστάμενοι ή μελλοντικοί, της ενημέρωσης εξευτελίστηκαν, μένοντας "φυλακισμένοι" επί 70 περίπου ώρες. Αναγκάστηκαν - στα... χαρτιά, γιατί για το τι μέλλει γενέσθαι στην πράξη χωρά πάρα πολλή συζήτηση - να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας επικοινωνιακά στον απλό κόσμο ένα ψευδεπίγραφο αίσθημα ικανοποίησης για τους μεγαλομιντιάρχες που αναγκάζονται επιτέλους να πληρώσουν αδρά!

Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν επικοινωνιακά για τα απροσδόκητα, κατά ομολογία και του αρμόδιου υπουργού κ. Παππά, 246 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία κατέληξε τελικά η "μπίλια" της δημοπρασίας αλά ανατολίτικο παζάρι...

Το στίγμα των κυβερνητικών πανηγυρισμών έσπευσε χθες να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «σημαντική είδηση που δίνει ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας, ότι σε αυτόν τον τόπο σταματάει η ανομία και η ασυδοσία», ενώ ανακοίνωσε πως τα 246 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην κοινωνία και στους έχοντες ανάγκη.

Πριν κατακάτσει όμως η έκρηξη χαράς και οι πανηγυρισμοί, στο Μαξίμου δεν αποκλείεται να περάσουν σε αλλαγές συναισθημάτων. Διότι τα δύσκολα τώρα έρχονται. Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά και η τύχη του διαγωνισμού, στον οποίο έσπευσαν να επενδύσουν τόσο πολύ επικοινωνιακά στην κυβέρνηση, θα κριθεί στην πράξη μέσα στο επόμενο τρίμηνο...

Οι εκπρόσωποι των νυν "καναλαρχών" που δεν πήραν άδεια (Alpha, Star) άφησαν να εννοηθεί ότι θα κινηθούν δικαστικά. Και εκκρεμεί φυσικά η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά.

Ήδη μάλιστα ο κ. Κοντομηνάς από τον Alpha έδωσε το σχετικό στίγμα απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του σταθμού, που βιώνουν, όπως και οι υπόλοιποι των άλλων σταθμών, το δικό τους Γολγοθά αγωνίας, κόντρα στην κυβερνητική προσμονή για το... μαύρο που πρέπει να πέσει το γρηγορότερο, όπως διαμήνυσαν αυστηρώς η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, στα κανάλια που έμειναν εκτός... νυμφώνος... αδειών!

Οι 4 άδειες υπάρχουν αυτή τη στιγμή μονάχα στα χαρτιά. Έρχεται ένα κρίσιμο τρίμηνο, εντός του οποίου θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος ("πόθεν έσχες"), οι τυχόν προσφυγές, η συγκρότηση του ΕΣΡ και η απόκτηση υποδομής-προσωπικού από τους νέους αδειούχους, ώστε να "ξημερώσει" οριστικά το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο που, όπως και να έχει, θα είναι περιορισμένο, στερημένο από... πολυφωνία και πολύπλευρη ενημέρωση!

Πολλούς... απέναντι!

Από εκεί και πέρα, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, πέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την πολιτική θύελλα που "σηκώθηκε", έχει απέναντί της και κάποιους από τους νικητές (διότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν «αδρά» για να αποκτήσουν άδεια) και φυσικά τους ηττημένους! Και έχει φυσικά απέναντι και χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν στο... δρόμο!

Περνώντας στην επόμενη ημέρα, το μεγάλο ερώτημα αφορά στο παζλ των δεδομένων έως επιβεβλημένων - κατά κοινή ομολογία - επιχειρηματικών συμπράξεων που θα σχηματιστούν στον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας.

Το ανατολίτικο παζάρι μπορεί να εκτόξευσε τις τιμές σε επίπεδο προσφορών, προς τέρψη της κυβέρνησης, τώρα όμως θα πρέπει να βρεθούν και στην πράξη τα τεράστια αυτά ποσά που συμφωνήθηκαν. Ήδη διακινούνται σενάρια και αναπτύσσεται έντονη φημολογία για τις συμμαχίες που θα γίνουν μεταξύ νικητών και χαμένων της δημοπρασίας.

Είτε πάντως με συμπράξεις, είτε χωρίς, είναι κρίσιμο ερώτημα και μεγάλο στοίχημα αν τα κανάλια θα είναι βιώσιμα. Διότι η δυσαναλογία ανάμεσα στο μέσο κόστος αγοράς άδειας, που κυμαίνεται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, και τη συρρικνωμένη με την πολυετή κρίση διαφημιστική πίτα από την οποία "ζουν" τα κανάλια είναι τεράστια...

Πολιτική θύελλα

"Βέλη" από την αντιπολίτευση

Ήδη από χθες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκος.

Η κυβέρνηση προσφέρει στους πολίτες θέαμα. Κάθε άλλο παρά έφερε διαφάνεια. Έφερε νέα διαπλοκή», οι βολές του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.

«Στην εποχή της "ντεμέκ Αριστεράς", αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό είναι τα "γερά" πορτοφόλια», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

«Η "νέα σελίδα" στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των Μέσων», αναφέρει το ΚΚΕ. «Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας», το καυστικό σχόλιο του Ποταμιού. «Συμφωνούμε στη διαφάνεια τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης», η θέση της Ένωσης Κεντρώων.

Για «επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», η οποία «διέψευσε πανηγυρικά και εξέθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως τη Ν.Δ.», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή-απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το προφίλ των τεσσάρων νέων καναλαρχών

Βαγγέλης Μαρινάκης

Γιος του εφοπλιστή και πολιτικού Μιλτιάδη Μαρινάκη, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 30 Ιουλίου 1967.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd's List "Power 100", σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση, το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση. Πέραν της ναυτιλίας, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate. Το 2014 ο Μαρινάκης εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Το 2010 ανέλαβε τον Ολυμπιακό.

Χρήστος Καλογρίτσας

Ο 68χρονος εργολάβος από την Καρδίτσα, που πήρε τη μία από τις 4 άδειες μέσω της εταιρείας του γιου του Ιωάννη-Βλαδίμηρου, ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα σε διάφορους τομείς. Ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής "Τοξότης", καθιερώθηκε ως εργολάβος μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης "Θέμις" και της ανέγερσης του νέου εφετείου της Αθήνας.

Έχει εξαγοράσει στο παρελθόν πολλές μικρές τεχνικές εταιρείες και σήμερα δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς, από τους οδικούς άξονες έως την αποκατάσταση χωματερών.

Από πολλούς του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός ως "ο εργολάβος της Αριστεράς" λόγω των σχέσεων με την κοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Τύπο.

Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας "Πρώτη", που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1986...

Γιάννης Αλαφούζος

Είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη της "Καθημερινής" Αριστείδη Αλαφούζου. Σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων "Σκάι" που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό και 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο - το "Σκάι" 103, το "Μελωδία" και το "Σπορ FM" 94,6.

Το 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Το Μάιο του 2012 ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου.

Το Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και εξυγίανση του συλλόγου.

Θοδωρής Κυριακού

Ο Θοδωρής Κυριακού είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΝΤ1, ο οποίος ιδρύθηκε το 1988 από τον πατέρα του, Μίνωα. Ο Μίνωας Κυριακού ίδρυσε το 1976 δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των media και της τηλεόρασης, αρχικά με το ραδιόφωνο και εν συνεχεία με την τηλεόραση, με ουσιαστικό συνεχιστή σήμερα το γιο του Θοδωρή. Συνολικά ο Όμιλος Κυριακού δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους και σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια