Ειδήσεις

Νέο μπλόκο στον ηλιοθερμικό σταθμό στον Αθερινόλακκο

Νέος γύρος εξελίξεων στο μέτωπο του προωθούμενου ηλιοθερμικού σταθμού, που σχεδιάζουν η Motor Oil και η Nur στον Αθερινόλακκο της Σητείας.

Νέος γύρος εξελίξεων στο μέτωπο του προωθούμενου ηλιοθερμικού σταθμού, που σχεδιάζουν η Motor Oil και η Nur στον Αθερινόλακκο της Σητείας.

Μετά την προ διμήνου αιφνιδιαστική έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος των νέων περιβαλλοντικών όρων της σχεδιαζόμενης επένδυσης, βάσει των οποίων ο σταθμός "μεγαλώνει" από τα 38 στα 52 μεγαβάτ, περιβαλλοντικοί, παραγωγικοί, πολιτιστικοί φορείς της περιοχής και πολίτες απαντούν μέσω διοικητικής ένστασης-προσφυγής κατά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Ο παλιότερος επενδυτικός σχεδιασμός του 2012 για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Πλαγιές Αθερινόλακκου είχε οδηγηθεί σε τέλμα, αφού είχαν αρχικά εγκριθεί, αλλά κατόπιν είχαν καταπέσει οι σχετικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Το 2013, ωστόσο, οι επενδυτές επανήλθαν δριμύτεροι, καταθέτοντας νέο αίτημα λήψης περιβαλλοντικών αδειών για μεγαλύτερη ακόμα επένδυση, στην οποία αυξάνεται η ισχύς από τα 38 MW στα 52 MW και προστίθεται και σύστημα αποθήκευσης στο σταθμό.

Μετά την αλλαγή έπρεπε να εγκριθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι στην επένδυση, οι οποίοι και εγκρίθηκαν τον Ιούνιο, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Η "επέκταση" του ηλιοθερμικού προκάλεσε την έντονη αντίδραση τοπικών φορέων της περιοχής, την οποία και σε πρώτη φάση εξέφρασαν μέσω ένστασης (αίτηση θεραπείας, όπως λέγεται διοικητικά), με αίτημα την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης.

Οι προσφεύγοντες φορείς και πολίτες παραθέτουν, επίσης, μια σειρά από αξιοσημείωτα, αν μη τι άλλο, νομικά και περιβαλλοντικά επιχειρήματα:

- «Για την έκδοση της απόφασης δεν τηρήθηκε η διαδικασία του Ν. 4014/2011, που αφορά στην τροποποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρακτικά υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για ένα νέο έργο, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, απαιτήσεις και επιπτώσεις από αυτό που είχε αδειοδοτηθεί αρχικά και έτσι θα έπρεπε να αξιολογηθεί συνολικά και όχι συμπληρωματικά ως προς την αρχική αδειοδότηση. Η ισχύς του νέου έργου από 38 MW γίνεται 52 MW, το γήπεδο εγκατάστασης αυξάνεται πάνω από 50% (από 1.047.760 μ2 σε 1.683.609 μ2), ο πύργος από 140 μ. ανεβαίνει σε 200 μ. και το νερό που θα χρειαστεί από 22.000 μ3, αυξάνεται σε 124.000 μ3!

- Στο νέο έργο, όμως, έχει προστεθεί και σύστημα αποθήκευσης θερμότητας με τη μέθοδο των εύτηκτων αλάτων, που συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Αυτό δεν αποσαφηνίστηκε στη (συμπληρωματική της αρχικής) μελέτη που κατατέθηκε και δεν αντιμετωπίζεται στην απόφαση έγκρισης.

- Η μελέτη και η έγκρισή της είναι ασαφής σε σχέση με το ζήτημα της κάλυψης των υδατικών αναγκών του έργου.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι το νερό θα παρέχεται από δεξαμενόπλοιο, αλλά ζητείται να αναφέρονται στην απόφαση - και τελικά περιλαμβάνονται - εναλλακτικές μέθοδοι διασφάλισης νερού από γεώτρηση και από αφαλάτωση.

- Το έργο δεν είναι συμβατό ούτε με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ούτε με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε με την ίδια απόφαση, ούτε με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης».

Την αίτηση θεραπείας για την ακύρωση της περιβαλλοντικής έγκρισης του ηλιοθερμικού υπογράφουν οι Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, Σύλλογος Ιδιοκτητών Διαχειριστών Τουριστικών Καταλυμάτων Δήμου Ιτάνου, Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης & Ψυχαγωγίας Δήμου Σητείας, Πολιτιστικός & Προοδευτικός Σύλλογος Ξερόκαμπου Ζήρου Σητείας, Μιχ. Τζουανάκης-πρόεδρος ΤΟΕΒ Ζάκρου, Μαρία Ροδανάκη-σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ζάκρου, Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια