default-image

Μαρινάκης, Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού πήραν τις άδειες

Μαρινάκης, Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού πήραν τις άδειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από σχεδόν 66 ώρες δημοπρασίας, βγήκε "λευκός" καπνός από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Μετά τη δημοπρασία προέκυψε ότι οι τέσσερις που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1. Σκάι με ποσό 43, 6 εκατ. ευρώ

2. Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ

3. Ant1 έναντι 75,9 εκατ. ευρώ

4. Alter Ego, Βαγγέλης Μαρινάκης έναντι ποσού 73,9 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία έκλεισε συνολικά στα 246 εκατ. ευρώ.

Εκτός τηλεοπτικού τοπίου μένουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA του Δημήτρη Κοντομηνά και STAR, ενώ στους ηττημένους της διαδικασίας συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εταιρείες "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ" και DIMERA του Ιβάν Σαββίδη.

Δήλωση της κυβέρνησης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου - και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας - μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας» και τόνισε ότι «μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Κώστας Κιμπουρόπουλος (Σκάι): «Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική»

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια.

«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες», τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας είπε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η, περίπου στις 14 ώρες».

«Δε διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευτούμε λύτρα», έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι.

Ιβάν Σαββίδης: «Συγχαρητήρια στους νικητές»

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους», τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια απάντησε: «Σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, τη χαρακτήρισε «πρωτότυπη», ωστόσο «θύμιζε λίγο φυλακή», όπως τόνισε. «Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό».

Για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε, είπε: «Μέχρι εκεί που έπρεπε. Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου».

Κ. Αλκαλάι: «Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά»

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι. Βγαίνοντας από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική.

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε», υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Θ. Κυριακού από τον Ant1 και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτήριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Ριζική αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου

Οι υποψήφιοι καναλάρχες και τα μέλη της επιτροπής παρέμειναν έγκλειστοι στο κτήριο της ΓΓΕΕ από το πρωί της Τρίτης έως περίπου τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής που τελείωσε η διαδικασία.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής 8 υποψήφιοι:

* ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ Α.Ε.):

* ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) - STAR

* ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

* DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED -Ιωάννης Σαββίδης

* ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

* ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

* ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ITV CP) -Γιάννης Βαρδινογιάννης

* ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης.

Το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει ριζικά πλέον καθώς έπειτα από ενενήντα μέρες δε θα έχουν δικαίωμα εκπομπής τέσσερις από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας (MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON).

Πηγές: protothema.gr, in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News