Ειδήσεις

Μόνο το 10% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει πληρωθεί

Τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό καθυστερεί την πληρωμή πολλών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, και όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ)-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλη Βλασταράκο, «μόνο το 10% των γιατρών έχουν πληρωθεί» για τις υποβολές Μαρτίου.

Η κ. Μαστοράκου χαρακτηρίζει την εικόνα «άκρως απογοητευτική», καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η εκκαθάριση χιλιάδων πράξεων και επισκέψεων, προσθέτοντας ότι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ των απλήρωτων γιατρών από σήμερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η εκκαθάριση, 3.200 υποβολών επισκέψεων. Σε 1.700 επισκέψεις, διαπιστώνεται τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό στο e-dapy.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν 480 υποβολές διαγνωστικών εργαστηρίων, 130 υποβολές ιατρικών πράξεων κατηγορίας Α (καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική) και 115 υποβολές ιατρικών πράξεων κατηγορίας Β (πνευμονολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογία, κ.λπ.).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος πληρωμών του ΕΟΠΥΥ από τη διοίκησή του, με την πραγματική εικόνα εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμών των συμβεβλημένων γατρών. Δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του 10% 2012-2015 από τον Οργανισμό, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η πληρωμή 283 εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών φαρμακευτικής δαπάνης. Μικρό ποσό της τάξης των 29 εκατ. έχει χορηγηθεί στον ΕΟΠΥΥ για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιατρών και παρόχων, ενώ το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 450 εκατ. Ταυτόχρονα, ζητείται από τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς γιατρούς να καταβάλουν μερίδιο των "ανύπαρκτων" πληρωμών τους για την εξόφληση του clawback, με τους δεύτερους να είναι σε κατάσταση συστηματικής απόγνωσης, καθώς καλούνται να καλύψουν το clawback και το κόστος των αναλωσίμων αντιδραστηρίων με υποκοστολογημένη αποζημίωση κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ κατά το τρέχον έτος».

Επίσης, σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2017, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα υπολογίζονται επί της έκδοσης των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ και όχι επί των εισπραχθέντων και τονίζεται ότι «η ψαλίδα της στάσης πληρωμών γιγαντώνεται, δημιουργώντας και άλλα εικονικά χρέη γιατρών προς το κράτος».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κάνει έκκληση στον πρόεδρο του ΠΙΣ για άμεσες ενέργειες, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν αρμόζει σε επαγγελματίες επιστήμονες υγείας να καταλήξουν στη φυλακή για "πλασματικά" χρέη».

Σχόλια