default-image

Με υγειονομικό κραχ κινδυνεύει το Ηράκλειο

Κρήτη
Με υγειονομικό κραχ κινδυνεύει το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου. Φόβοι για υγειονομικό κραχ στην πόλη του Ηρακλείου.

Πόρτα εξόδου για δεκάδες συμβασιούχους εργαζόμενους που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Ποιος ο γραφειοκρατικός παραλογισμός με τη σφραγίδα του Υπουργείου εσωτερικών και ποιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Μόλις πριν από δύο ημέρες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με αφορμή το τραγικό περιστατικό στον τομέα της καθαριότητας με την άτυχη Δήμητρα Σκουρογιαννάκη, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά τις τραγικές ελλείψεις και αδυναμίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της καθαριότητας στο δήμο Ηρακλείου.

Σήμερα όμως ήρθε στην επιφάνεια το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών τινάζει στον αέρα το θέμα της καθαριότητας στο Ηράκλειο. Κι αυτό γιατί 47 εργαζόμενοι μένουν αφενός στο δρόμο και αφετέρου αφήνουν ξεκρέμαστη τη δημοτική Αρχή με το φόβο για υγειονομικό κραχ τις επόμενες ημέρες στην πόλη να είναι ορατός.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τον Δεκέμβριο του 2015 δόθηκε άδεια εντολής από το υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη 90 υπαλλήλων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου μέσω ΑΣΕΠ. Σε πρώτη φάση, βάσει προϋπολογισμού και άμεσων αναγκών, ο δήμος προσλαμβάνει τα πρώτα 43 άτομα στα μέσα του Δεκέμβρη του 2015 αφήνοντας ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το Ιανουάριο του 2016, για να προσλάβει τους υπόλοιπους 47. Όπως και το πράττει!

Όμως, τον Ιανουάριο του 2016 η κυβέρνηση περνάει νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι όσες ατομικές συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί μέχρι 31.12.2015 παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι 31.12.2016. Και ο παραλογισμός του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινάει κάπου εδώ καθώς ενώ πρόκειται για 90 άτομα που έχουν προσληφθεί μέσω ίδιας προκήρυξης οι μισοί συνεχίζουν μέχρι το τέλος του έτους στην υπηρεσία καθαριότητας και οι άλλοι μισοί μένουν στο δρόμο αφού δεν τους καλύπτει η εν λόγω ρύθμιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Περί κατάφωρης αδικίας κάνουν λόγο οι 47 υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας, οι οποίοι με τη στήριξη του δήμου αλλά και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στέλνουν μήνυμα προς το αρμόδιο υπουργείο αλλά και τους Ηρακλειώτες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για την αντιστροφή του κλίματος. Όπως λένε απαιτείται μία απλή νομοθετική ρύθμιση για να μην καταρρεύσουν οι οικογένειες τους αλλά και συνολικά η καθαριότητα στο δήμο Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News