default-image

Loca: Εντυπωσιακά γυρίσματα ταινίας στο κέντρο της πόλης

Κρήτη
Loca: Εντυπωσιακά γυρίσματα ταινίας στο κέντρο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φώτα, κάμερες, άγγελος με φτερά, ακροβολισμένοι παντού άνθρωποι της παραγωγής με ενδοεπικοινωνία και ασυρμάτους, κόσμος να πηγαινοέρχεται απορημένος, άγχος και ένταση πριν την κλακέτα. Μετά η απόλυτη σιωπή και η συγκέντρωση στους πρωταγωνιστές.

Κάπως έτσι δημιουργικά ξεκίνησε η εβδομάδα μας αφού γίναμε μάρτυρες σε γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Λάκκου πίσω από το Υγειονομικό. Το neakriti.gr αναζήτησε την ομάδα. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες Ηρακλειώτες ή και γενικότερα Κρητικούς ηθοποιούς, οι οποίοι συνεργάζονται για το κοινό όραμα του «Loca».

Το «Loca» είναι μία ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία της Μαρίας Παπαδάκη και σενάριο της ίδιας και του Λευτέρη Γιαννακουδάκη. Μετά την ολοκλήρωσή της η οποία φιλοδοξεί να ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «γιατί είναι πολύ σημαντικό για μας να δείξουμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και δημιουργούν. Ότι δεν έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Ότι η κρίση είναι στις αξίες, δεν είναι οικονομική», λέει αποκλειστικά στο neakriti.gr η υπεύθυνη εκτέλεσης παραγωγής Μάρθα Λυρώνη.

Φωτογραφία: Φραντζέσκα Ανδρεαδάκη

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 22 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν στις 30. Ηθοποιοί και συνεργείο έζησαν οκτώ πολύ έντονες και δημιουργικές μέρες καθώς δούλευαν σχεδόν αδιάκοπα αφού είχαν γυρίσματα όλες τις ώρες της ημέρας και χρειάζονταν το ανάλογο φως. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει η Μάρθα «μία μέρα κοιμηθήκαμε μόλις μία ώρα λόγω του χώρου και του φωτός (νυχτερινά γυρίσματα αλλά και ξημέρωμα)». Τα γυρίσματα έγιναν στην περιοχή του Λάκκου - πίσω από το Υγειονομικό, στην Αγία Τριάδα, στο κέντρο της πόλης, στο Βενιζέλειο.

Γεωργία Κοντοδήμου

Το συνεργείο είχε τη στήριξη πολλών χορηγών για την καθημερινή τους διατροφή, αλλά και την κάλυψη βασικών αναγκών. Την αξιόλογη προσπάθεια συνέδραμε έμπρακτα και ουσιαστικά και το ΚΡΗΤΗ TV, το οποίο παρείχε τεχνικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η ομάδα έχει ξεκινήσει εκστρατεία crowdfunding στο indiegogo.com με ανταποδοτικά οφέλη όπως μαθήματα δημιουργικής γραφής, διήμερο σε οικοτουριστικό ξενώνα, μαθήματα σεναρίου ή βοήθεια στη δημιουργία δικού σας video clip.

Γεωργία Κοντοδήμου

Ταυτόχρονα, η ομάδα είχε την ουσιαστική συνδρομή των φορέων της πόλης μας όπως π.χ. της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Δήμου. «H κοινωνία του Ηρακλείου και όλοι οι φορείς μας υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις για πρακτικά ζητήματα των γυρισμάτων όπως για παράδειγμα: φωτιά και βροχή από την Πυροσβεστική. Άδεια από την Αστυνομία για να χρησιμοποιήσουμε σειρήνες περιπολικών, τεχνητό καπνό και αστυνομικά σήματα. Επίσης κλείσαμε τη Χάνδακος κάποιο πρωί για λίγες ώρες. Ήταν υποχρέωσή μας να γίνουν όλα με τις τυπικές διαδικασίες», τονίζει η Μάρθα.

Φραντζέσκα Ανδρεαδάκη
Γεωργία Κοντοδήμου

«Ένα ουτοπικό παραμύθι σε μία δυστοπική εποχή»

Η ταινία εκτυλίσσεται στο Ηράκλειο την περίοδο των Απόκρεων την τελευταία νύχτα του καρναβαλιού. Ο Λουκάς είναι ένας 30χρονος άντρας που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια. Περνάει τις μέρες του κλεισμένος σ' ένα δωμάτιο, περιμένοντας απλά την επόμενη εγχείρηση που θα του επιμηκύνει λίγο παραπάνω τη ζωή. Η Λόκα είναι ένα 20χρονο κορίτσι γεμάτο ζωή. Γυρίζει την πόλη κάνοντας γκράφιτι αντίστασης και μπαίνοντας συνέχεια στη μύτη της αστυνομίας. Μία νύχτα πριν το καρναβάλι ο Λουκάς και η Λόκα θα ερωτευτούν κι όταν η Λόκα συλληφθεί για καταστροφή δημόσιας περιουσίας, ο Λουκάς θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιχειρήσει να τη σώσει ρισκάροντας την ίδια τη ζωή του ή αν θα παραμείνει κλεισμένος στην τρύπα του αφήνοντας τη ζωή να περνάει.

Γεωργία Κοντοδήμου

«Για μας είναι ένα ουτοπικό παραμύθι σε μία δυστοπική εποχή», συμπληρώνει η Μάρθα. Από την πλευρά της, η σκηνοθέτρια Μαρία Παπαδάκη αναφέρει «Φτιάχνουμε ένα μυθοπλαστικό κόσμο για να εκφράσουμε μια πλευρά των πράγματων που ο θεατής δεν έχει φανταστεί. Ο μαγικός ρεαλισμός του Λουκά, της Λόκα και του φίλου τους Γιάννη, μας μεταφέρουν σε ένα παραμυθένιο κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στο τοπίο μιας ακροβολισμένης πόλης και στο σκηνικό του καρναβαλιού. Προσωπικά, με το τέλος των γυρισμάτων και την προετοιμασία 2 μηνών θα ήθελα να αναφέρω τη μαγική συνεργασία των 30 συντελεστών της ταινίας ως κάτι μοναδικό».

Φραντζέσκα Ανδρεαδάκη
Φραντζέσκα Ανδρεαδάκη

Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαδάκη

Σενάριο: Λευτέρης Γιαννακουδάκης & Μαρία Παπαδάκη

Πρωτότυπη Σύνθεση: Βαγγέλης Συλιγάρδος

Βοηθός Σκηνοθέτη/Σκριπτ: Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Οργάνωση/Εκτέλεση Παραγωγής: Φανή Αναγνώστου & Μάρθα Λυρώνη

Βοηθοί Παραγωγής: Αναστασία Παλισίδου, Γιώργος Σιέκρης, Μανώλης

Κριτσωτάκης, Φραντζέσκα Ανδρεαδάκη, Μαρία Κοπανάκη, Ανθή Οικονόμου

Φωτογραφία: Μανώλης Μαθιουδάκης

Οπερατέρ-Κάμερα: Βασίλης Φλουρής

Focus puller, βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Γιάννης Μαθιουδάκης

Hχοληψία: Τόμας Σενκ

Μπούμαν: Κώστας Μαυρίδης

Drone operator: Λευτέρης Καλλέργης

Υπεύθυνος Casting: Γιώργος Σιέκρης

Location Scout: Μαρία Χατζηκωνσταντίνου

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άννα Χιλετζάκη

Make-up Artist: Μυρτώ Αλεξάκη

Hairstyling: Γιάννης Χριασιδάκης

Bagkstage Photographers: Γεωργία Κοντοδήμου, Φραντζέσκα Ανδρεαδάκη

Ενδυματολογία Promo: Μερόπη Παπαδάκη

Πάνος Ιωαννίδης

Μαρία Παπαδάκη (Φλο)

Νικολής Αβραμάκης

Δημήτρης Κολοτούρος

Εμφανίζονται οι μουσικοί:

Βαγγέλης Συλιγάρδος

Μαρία Φασουλάκη

Αλέξανδρος Κανακάκης

και για τις ηχογραφήσεις στο στούντιο ο Νίκος Παγωμένος

Νότα Κοντού

Νικολέτα Σαμαρά

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Κεντρική φωτογραφία: Γεωργία Κοντοδήμου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News