default-image

Γέμισαν οι δρόμοι της Κρήτης με ροτβάιλερ

Κρήτη
Γέμισαν οι δρόμοι της Κρήτης με ροτβάιλερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλόσωμα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ, και όχι μόνο, περισυλλέγουν σχεδόν καθημερινά τους τελευταίους μήνες οι δύο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι του Κυνοκομείου Φώτης Φωτάκης και Κώστας Βιολάκης, που την Τετάρτη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στο θέμα της επιστροφής για την - βάσει νόμου - επανένταξη των ζώων στις περιοχές από τις οποίες τα περισυλλέγουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης συζήτησε μαζί τους χθες, στο χώρο του Κυνοκομείου Ηρακλείου στη Φοινικιά, τα ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με τη ραγδαία αύξηση των εγκαταλείψεων σκυλιών, αλλά και με τη λεϊσμανίαση που τον τελευταίο καιρό δείχνει να έχει αυξηθεί επικίνδυνα στα αδέσποτα σκυλιά!

Δύο άνθρωποι που αγωνίζονται κάθε μέρα να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες τους στον τομέα των αδέσποτων, ο Φώτης Φωτάκης και ο Κώστας Βιολάκης καλωσόρισαν την Τετάρτη τον Πέτρο Ινιωτάκη, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και στέλεχος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Κατερίνα Λασιθιωτάκη και τον Μαρίνο Παττακό ως διοικητή της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου και υπεύθυνο της Περιφέρειας Κρήτης στην αντιμετώπιση προβλημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Φωτάκης τους ξενάγησε στους χώρους του Κυνοκομείου και τους έδειξε σκυλιά ράτσας ροντβάιλερ, πιτ μπουλ και άλλα, τα οποία και έχουν περισυλλεχθεί από διάφορα σημεία της πόλης του Ηρακλείου. Ένα μάλιστα μεγαλόσωμο άσπρο σκυλί προέρχεται από το χώρο του ΠΑΓΝΗ. Και είναι το μόνο ζώο που δε θα επανενταχθεί στον ίδιο χώρο, λόγω νομοθεσίας, αλλά θα πρέπει να επιστραφεί σε κάποιον άλλο χώρο. «Εγώ με τι συνείδηση θα ξαναπάω πίσω, μετά την περίθαλψη εδώ αυτών των μεγαλόσωμων ζώων;», διερωτήθηκε ο Φώτης Φωτάκης. Από την πλευρά του, όμως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης απάντησε ότι, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος, αυτό πρέπει και να γίνει.

Από 'κει και πέρα, όλοι δήλωσαν στήριξη και συμπαράσταση στη δουλειά των δύο ανθρώπων, αλλά και γενικότερα σε όλους όσους βρίσκονται και εργάζονται στο Κυνοκομείο, που έχει μόλις 80 θέσεις, από τις οποίες οι 10 λειτουργούν ως καραντίνες για ειδικές περιπτώσεις περισυλλογής σκυλιών.

"Δεν έχουμε απεριόριστο χώρο για τη φιλοξενία "

Μιλώντας στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη", ο Φώτης Φωτάκης λέει: «Ο κάθε άνθρωπος που μας καλεί να πάρουμε ένα σκυλί δεν μπορεί να καταλάβει πόσο πολύ μικρές είναι οι δυνατότητές μας. Νομίζει ότι έχουμε απεριόριστο χώρο για τη φιλοξενία των σκυλιών. Δεν είναι όμως έτσι και αναγκάζομαι εγώ να απολογούμαι κάθε τόσο, και κάποιες φορές έχω μαλώσει και με πολίτες που δε λένε να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει»...

Στο ερώτημά μας για τα μεγαλόσωμα σκυλιά και το ποσοστό αύξησης της εγκατάλειψής τους, ο κ. Φωτάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι, «εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ένα 40% έως και 50% των σκυλιών που περισυλλέγουμε είναι σκυλιά ράτσας, μεγαλόσωμα και κυρίως ροντβάιλερ, γεγονός που πραγματικά μας έχει προβληματίσει»... Ο ίδιος λέει ότι σίγουρα τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία το πρόβλημα θα φανεί σε ακόμα εντονότερο βαθμό, αφού θα καλούνται σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι του Κυνοκομείου να μαζεύουν σκυλιά από σχολικές αυλές ή έξω από σχολεία.

Κρούσματα λεϊσμανίασης

Σκνίπα μεταφέρει τα μικρόβια

Όσο για τη λεϊσμανίαση, ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα κρούσματα πια στο χώρο των αδέσποτων είναι πάρα πολλά. Κι αυτό γιατί πάντα με το που θα μεταφερθεί ένα σκυλί στο Κυνοκομείο υποβάλλεται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. «Ας δει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου τι μπορεί να κάνει, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και θα πρέπει να πούμε ότι ένας σκύλος που θα νοσήσει μπορεί να θεραπευτεί μέσα από την κατάλληλη αγωγή, αλλά δε θα πάψει ποτέ να είναι φορέας. Το ίδιο ισχύει και για έναν άνθρωπο που θα μολυνθεί από λεϊσμανίαση.

Το μικρόβιο μεταφέρεται μόνο από συγκεκριμένη σκνίπα, που θα τσιμπήσει το σκυλί και θα πάει μετά να τσιμπήσει τον άνθρωπο ή ένα άλλο σκυλί», καταλήγει ο κ. Φωτάκης και εκπέμπει σήμα κινδύνου λέγοντας: «Εμείς κάθε πρωί φεύγουμε από το σπίτι μας και δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψουμε σώοι και αβλαβείς ως προς τη σωματική μας ακεραιότητα. Έχουμε τώρα πείρα. Δεν τη φοβόμαστε τη δουλειά. Αλλά χρειαζόμαστε στήριξη. Ας κάνουν οι αρμόδιοι ό,τι μπορούν για να μας βοηθήσουν και να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων σκυλιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News