default-image

Η λύση ανάγκης δίνει ποιοτικό νερό στα Μπραμιανά

Κρήτη
Η λύση ανάγκης δίνει ποιοτικό νερό στα Μπραμιανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης προς τον ΤΟΕΒ, του εξαιρετικής ποιότητας νερού μιας καινούργιας γεώτρησης στο Φαράγγι της Σαρακίνας των Μύθων, προχώρησε ο Δήμος Ιεράπετρας, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Υδάτων.

Αφού προχώρησαν τάχιστα οι σχετικές μελέτες και έγινε ο διαγωνισμός, ο εργολάβος που ανέλαβε την ανόρυξη της γεώτρησης εγκαταστάθηκε πριν λίγες μέρες στην είσοδο του Φαραγγιού της Σαρακίνας και ξεκίνησε αμέσως τις εργασίες.

Το πρωί της Τετάρτης τις εργασίες ανόρυξης  της νέας γεώτρησης, επιθεώρησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, παρουσία του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, του προέδρου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλη Παπαδάκη, του κ. Μπάμπη Δραγασάκη (ΕΑΣΙ) και του επιβλέποντος μηχανικού της Περιφέρειας.

«Η Ιεράπετρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το αρδευτικό νερό φέτος. Συνεργαστήκαμε με τον ΤΟΕΒ της Ιεράπετρας και υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση παραχώρησης, με τον ΤΟΕΒ και την Διεύθυνση Υδάτων.

Το έργο της ανόρυξης της γεώτρησης στην περιοχή των Μύθων, εξασφαλίζει περισσότερο και καλής ποιότητας νερό, το οποίο θα διαθέτει ο ΤΟΕΒ για τις καλλιέργειες των κηπευτικών που το χρειάζονται. Υπάρχουν στον υπόγειο υδροφορέα που έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας, πολύ μεγάλα αποθέματα ποιοτικού νερού.

Αυτή η γεώτρηση θα εξυπηρετήσει τώρα τις επείγουσες ανάγκης άρδευσης των καλλιεργειών και όταν ο Δήμος φτιάξει το δίκτυο μεταφοράς του νερού ύδρευσης, θα πάρει πίσω τη χρήση της γεώτρησης για να πίνουν οι δημότες μας εξαιρετικής ποιότητας νερό. Προς το παρόν προέχει η εξυπηρέτηση του ΤΟΕΒ και των αγροτών μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Σήμερα είμαστε χαρούμενοι όπως όλοι οι αγρότες της Ιεράπετρας αλλά και όλοι οι δημότες, γιατί αυτό το νερό που θα περνά τα 100 κυβικά μέτρα την ώρα, θα πάει αρχικά στην άρδευση και μετά στην ύδρευση του Δήμου. Είναι μια προσπάθεια πολλών ετών που ευδοκιμεί τώρα καθώς η συνεργασία του ΤΟΕΒ με το Δήμο Ιεράπετρας είναι άψογη. Ο Δήμος μας έδωσε το δικαίωμα, να ανοίξουμε με δικά μας έξοδα τη γεώτρηση και όταν φτιάξει το δικό του δίκτυο μεταφοράς, θα του παραχωρήσουμε και τη γεώτρηση και τα μηχανήματα και το νερό, που θα έχει προορισμό την ύδρευση των δημοτών.

Στο μεταξύ θα αγωνιστούμε να βελτιώσουμε με αυτό το νερό και όλα τα υπόλοιπα, την ποιότητα στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών και να εξασφαλίσουμε την ποσότητα που απαιτεί η αγροτική Ιεράπετρα, για να παράξει ποιοτικά κηπευτικά», πρόσθεσε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ.

«Πολύ νωρίς στη Διεύθυνση Υδάτων γνωρίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας και των μειωμένων βροχοπτώσεων, κάναμε πολλές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Τώρα βλέπουμε να ευδοκιμεί αυτή η συνεργασία, με την ανόρυξη αυτής της γεώτρησης, και να προσφέρει τις αναγκαίες ποσότητες καλού νερού για την περιοχή.

Εμείς παρέχομε την τεχνική υποστήριξη, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το νερό που θα αντλείται για άρδευση είναι από τα ανανεώσιμα αποθέματα. Κάθε χρόνο κάποιες ποσότητες βρόχινου νερού μπαίνουν σε μια τεράστια υπόγεια δεξαμενή που γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτω από τα πόδια μας. Αυτές οι ποσότητες αν δε χρησιμοποιηθούν καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτά τα νερά θέλουμε να αξιοποιήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το "ντεπόζιτο" νερού που υπάρχει κάτω από τη γη, θα συνεχίζει να είναι στρατηγικής σημασίας για την ύδρευση της περιοχής», καταλήγει ο κ. Κριτσωτάκης.

Σε μια εβδομάδα ο εργολάβος που έχει αναλάβει την ανόρυξη της γεώτρησης έχει κατέβει στα 175 μέτρα βάθος, με στόχο να φτάσει στα 270 μέτρα. Αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψουν ζημιές στα μηχανήματα η κάποια άλλα απρόοπτα, εκτιμάται ότι, η πρώτη δοκιμαστική άντληση νερού, θα πρέπει να γίνει περίπου μετά από 7-8 μέρες.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News