Ειδήσεις

"Μας κοροϊδεύουν" λένε οι καρκινοπαθείς για τη νέα βλάβη

Αγανάκτηση των καρκινοπαθών καθώς εδώ και ημέρες το μηχάνημα με το οποίο γίνονται οι ακτινοβολίες στο ΠΑΓΝΗ έχει τεθεί (και πάλι) εκτός λειτουργίας,

  «Δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση. Εδώ και χρόνια ο γραμμικός επιταχυντής με τον οποίο γίνονται ακτινοβολίες στους καρκινοπαθείς χαλάει και φτιάχνει, ζούμε μια ατέλειωτη ταλαιπωρία και αισθανόμαστε ότι μας κοροϊδεύουν. Για εμάς ποιος θα ενδιαφερθεί;». Τα λόγια ανήκουν σε μια καρκινοπαθή που αγανακτισμένη από τη νέα οδύσσεια που βιώνει, μαζί με δεκάδες άλλους ασθενείς, ζητά με αξιοπρέπεια μια οριστική  λύση στο θέμα.

   Εδώ και ημέρες το μηχάνημα με το οποίο γίνονται οι ακτινοβολίες σε ογκολογικούς στο ΠΑΓΝΗ έχει τεθεί (και πάλι) εκτός λειτουργίας, ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει πολλές φορές η Κρήτη tv , το neakriti.gr και η εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

 «Σίριαλ» χωρίς τέλος

 Το θέμα πλέον δεν σοκάρει κανέναν, ούτε καν αιφνιδιάζει, αφού μοιάζει με «σίριαλ» χωρίς τέλος και μόνο οι ασθενείς πλέον έμειναν να φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη απειλή τους, ενώ  τα μηχανήματα και οι θεραπείες η μόνη ελπίδα.

Περιμένουν (και πάλι) το ανταλλακτικό

Και αυτή τη φορά οι ασθενείς έκαναν το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν: να περιμένουν.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιάννη Φανουργιάκη που μίλησε στο neakriti.gr « οι ασθενείς παίρνουν κι εμάς τηλέφωνο και ξέρουμε το πρόβλημα αλλά δυστυχώς αυτά είναι τα υπάρχοντα μέσα και η βιοϊατρική υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί για να βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Την Παρασκευή αναμένεται το ανταλλακτικό για τον γραμμικό επιταχυντή και ο τεχνικός από την Αθήνα ενώ ίσως να δουλέψει και άμεσα. Διαφορετικά θα τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα».

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου δεν γινόταν η εκπομπή φωτονίων (για τον εν τω βάθει καρκίνο) αλλά μόνο ηλεκτρονίων (για τον επιδερμικό).

Και στο βάθος… υποσχέσεις

Ο τεράστιος αριθμός των ασθενών που εξυπηρετεί ,είναι για τον διευθυντή της κλινικής ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ κ.Βαρβέρη, ο κύριος λόγος που το μηχάνημα τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει και ίδιος σύντομα το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Για μόνιμη λύση όμως προς το παρών «ούτε συζήτηση». Η «καυτή πατάτα» και τα συχνά προβλήματα του μηχανήματος περνούν από διοίκηση σε διοίκηση και η ταλαιπωρία πολλαπλασιάζεται αφού κάθε φορά την βιώνουν όλο και περισσότεροι ασθενείς που προστίθενται στην κλινική του ΠΑΓΝΗ. Το μόνο που μπόρεσε να αποκαλύψει για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και τα σχέδια της διοίκησης ο κ.Φανουργιάκης είναι ότι «θα γίνει αναβάθμιση και σκοπεύουμε να προβούμε στην απόκτηση νέου μηχανήματος σύντομα. Δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά.  Πάντως η εταιρία του μηχανήματος που χρησιμοποιούμε σήμερα, έχει ήδη αποσυρθεί και είναι ένας από τους λόγους των συχνών προβλημάτων…».

Οι καρκινοπαθείς όμως έχουν μάθει να κρατούν μικρό «καλάθι» απέναντι στις υποσχέσεις και βιώνουν ήδη έναν εξουθενωτικό αγώνα. Έτσι ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες και μια ανθρώπινη αντιμετώπιση από την πολιτεία και το σύστημα υγείας, γεγονός που διαχρονικά δεν υπήρξε απέναντί τους, αφού οι εικόνες ταλαιπωρίας επαναλαμβάνονται σταθερά, όπως και η αγωνία για το «αύριο».

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια