default-image

Έγκλειστοι «κυνηγοί» αδειών… για το νέο τηλεοπτικό χάρτη

Έγκλειστοι «κυνηγοί» αδειών… για το νέο τηλεοπτικό χάρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι οι εναπομείναντες υποψήφιοι καναλάρχες στο κυνήγι των δύο τελευταίων τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας.

Μέχρι την Τρίτη το βράδυ, υπήρχε διάχυτο κλίμα ότι η διαδικασία βαίνει αισίως και μάλιστα οι συμμετέχοντες ζήτησαν να επισπεύσουν την διαδικασία ώστε να μην διαρκέσει τρεις ημέρες, όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Το να μένουν αυτοί τόσοι άνθρωποι έγκλειστοι και δει επιχειρηματίες, κατά τρόπο απάνθρωπο που θυμίζει άλλες εποχές, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, έχοντας μάλιστα αποκοπεί από κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Βέβαια, ναι μεν η Κυβέρνηση έχει φροντίσει όπως ενημέρωσαν πριν την διαδικασία, για την διατροφή, τον ύπνο αλλά και τις χημικές τουαλέτες που είναι εφοδιασμένος ο χώρος, αλλά η παραμονή σε ένα κλειστό δωμάτιο για τόσες ώρες σίγουρα δεν αποτελεί και βραβείο… δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι έξι εναπομείναντες υποψήφιοι, αλλά και τα μέλη της ειδικής πενταμελούς Επιτροπής συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως τη δημοπράτηση της τρίτης τηλεοπτικής άδειας, χωρίς να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα ανάπαυσης ή ύπνου, με στόχο να έχει κι αυτή ολοκληρωθεί ως αργά. Απώτερος στόχος να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής που αρχικά υπολογιζόταν ότι μπορεί να έφτανε και τις τρεις μέρες, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν δεν υπάρξουν απροσδόκητα προβλήματα, μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ.

Οι ίδιες πηγές αποσαφήνιζαν ταυτόχρονα ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, παρά την αντίθετη φημολογία που υπήρξε χθες, λόγω διφορούμενων δηλώσεων από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συνεπώς κανείς δε γνωρίζει ακόμη ποια εταιρεία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρώτη ή την δεύτερη τηλεοπτική άδεια, γλιτώνοντας νωρίς από την επίπονη διαδικασία. Δεν είναι επίσης γνωστό σε ποιο ύψος έφτασε το τελικό τίμημα, αλλά και σε τι επίπεδα αποσύρθηκαν οι άλλοι υποψήφιοι.

Όλα αυτά θα ανακοινωθούν με μια συνολική κυβερνητική ανακοίνωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αρθούν οι αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας που τέθηκαν σε ισχύ από χθες το πρωί.

Καθυστερήσεις

Η εξέλιξη της δημοπρασίας κατά τη διάρκεια κατακύρωσης της πρώτης άδειας ήταν αργή, επειδή ορισμένοι εκ των υποψηφίων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό καθυστέρησαν να εξοικειωθούν με το ειδικό λογισμικό, με το οποίο υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές προσφορές, ενώ κατά την έναρξή της υπήρξαν και πάλι ενστάσεις και παράπονα για τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί.

Επισημαίνει ότι από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον "Αντέννα", Βαγγέλης Μαρινάκης για την Alter Ego, Ιβάν Σαββίδης για την Dimera και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία), ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους γενικούς διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το Star, Κώστας Κιμπουρόπουλος για το "Σκάι" και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον Alpha).

Σε βάρος των υπαλλήλων - Καταγγελίες για μπούλινγκ

Σε καταγγελίες για μπούλινγκ μεγαλοδικηγόρων σε βάρος υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προέβη ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος.

«Εμείς καταλαβαίνουμε ότι είναι μια κουραστική διαδικασία για τους καναλάρχες, αλλά γίνεται για λόγους απόλυτης διαφάνειας. Άνθρωποι όμως είναι και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν και μάλιστα δεν πληρώνονται έξτρα. Δε γίνεται οι μεγαλοδικηγόροι να μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα. Με έχει ενοχλήσει το μπούλινγκ των μεγαλοδικηγόρων απέναντι σε απλούς δημόσιους υπαλλήλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο", ο κ. Κρέτσος είπε πως «όλα έχουν γίνει απολύτως νόμιμα και όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».

Χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ιστορική» και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλαμε το ΕΣΡ να κάνει το διαγωνισμό, τρεις φορές προσπαθήσαμε, αλλά δυστυχώς η Ν.Δ. πληρώνει άλλα γραμμάτια. Δεν ξέρω, πάντως δεν εκπλήρωσε το συνταγματικό ρόλο της. Αυτό δε σημαίνει ότι το κράτος παραμένει αδρανές. Όσοι το νόμιζαν αυτό, είδαν πως το κράτος δεν είναι αδύναμο και σήμερα είναι μια ιστορική μέρα».

Εξήγησε πως οι τέσσερις άδειες που θα δοθούν είναι «προσωρινές», καθώς σε 20 ημέρες θα ελεγχθεί εκ νέου το "πόθεν έσχες" των εταιρειών που θα κερδίσουν για να κατοχυρωθούν οριστικά, ενώ, αναφερόμενος στη διαδικασία, διαβεβαίωσε πως τα δωμάτια των υποψηφίων, τα οποία ελέγχθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία για τυχόν μέσα υποκλοπής ή διαρροής, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, πως οι κάμερες βλέπουν μόνο τους διαδρόμους και πως το υλικό από τις κάμερες το βλέπουν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής και οι 8 εκπρόσωποι των καναλιών.

Διευκρίνισε εξάλλου πως όποιος παίρνει άδεια δεν μπορεί να αποχωρήσει από το χώρο και από τη διαδικασία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα αλλοιωθεί το αποτέλεσμα από τυχόν διαρροή. Μένουν όλοι μέχρι να δημοπρατηθούν όλες οι άδειες», είπε χαρακτηριστικά.

Αυγενάκης: Γκεμπελικές μεθόδους για την ενημέρωση

Ο Γραμματέας της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στη Βουλή, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας:  Τις «γκεμπελικές μεθόδους ελέγχου της ενημέρωσης που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να θεραπεύσει το πράγματι προβληματικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» όπως χαρακτηριστικά είπε, και διεμήνυσε ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το νόμο Παππά». «Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα,  ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό» ενώ πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο "γκρίζο" καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο στόχους: ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News