default-image

Επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές ο Φίλης

Ελλάδα
Επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές ο Φίλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tην διάταξη που προέβλεπε ότι όσοι φοιτητές δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, τότε χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητα του φοιτητή, αναμένεται να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα ο Νίκος Φίλης με τη διάταξη που έφερε στη συζήτηση στη Βουλή, για την ιδιωτική εκπαίδευση, καταργεί και την υποχρέωσή των «αιώνιων» φοιτητών να επαναγράφονται ανά εξάμηνο, ενώ με άλλη ρύθμιση αποκλείει τη μετακίνηση πανεπιστημιακών από περιφερειακά ΑΕΙ σε πανεπιστήμια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

>> ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα, παρ' όλο που στην εισηγητική διάταξη αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί μόνο την αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα (τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 33 του Ν. 4009/2011), επειδή καταργεί επίσης τη διάταξη που αναφέρει μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009), τελικά αδρανοποιεί συνολικά τη διάταξη του προηγούμενου νόμου-πλαισίου η οποία παρέχει τη δυνατότητα είτε διαγραφής μετά το ν+2 είτε συνέχισης της φοίτησης με τις προϋποθέσεις του εσωτερικού οργανισμού των ΑΕΙ.

Αντίδραση από τον Αυγενάκη στη Βουλή

Κριτική άσκησε στον Υπουργό κ. Φίλη ο Γραμματές της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τόσο για το νομοσχέδιο που συζητείται, όσο και για την πρόθεσή του να ενταχθεί το κεφάλαιο του εμφυλίου στα σχολικά βιβλία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή διατυπώσατε την πρόθεσή σας να γραφτεί το κεφάλαιο του εμφυλίου στα σχολικά βιβλία. Ο εμφύλιος αποτελεί ένα σύνθετο και πολύμορφο γεγονός που δίχασε ένα λαό και τον τραυμάτισε για πολλά χρόνια. Η συγγραφή του στα σχολικά βιβλία απαιτεί ψυχραιμία και τεκμηρίωση, και όχι την αναπαραγωγή της διχόνοιας που προκάλεσε. Η συγγραφή αυτού του κεφαλαίου πρέπει να συμβάλει στη συλλογική μας αυτογνωσία και ωριμότητα. Αμφιβάλω εάν αυτός είναι ο στόχος σας.. Έχετε δείξει άλλωστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα πως αισθάνεστε για τον εμφύλιο».

Τέλος, ο Γραμματέας της ΝΔ απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας είπε: «δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης με τέτοια προχειρότητα! Όσον αφορά την τροπολογία που ανοίγει τις πόρτες για τις εκατοντάδες χιλιάδες αιώνιους φοιτητές. Μήπως αυτή η τροπολογία αφορά και τον ίδιο τον κ. Φίλη; Μήπως ο κ. Φίλης έβαλε στόχο να αποφοιτήσει επί της Υπουργίας του; Κύριε Υπουργέ, μπορεί εσείς να μην καταφέρατε να αποφοιτήσετε, αλλά αποτελεί θεσμικό σας χρέος να επιτρέψετε στα νέα παιδιά να λάβουν την εκπαίδευση που δικαιούνται!»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News