default-image

Ζουν καθημερινό μαρτύριο χωρίς νερό οι κάτοικοι στο Κράσι

Κρήτη
Ζουν καθημερινό μαρτύριο χωρίς νερό οι κάτοικοι στο Κράσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στο Κράσι αφού από τις 15 Αυγούστου δεν έχει μείνει ούτε σταγόνα νερού στη δεξαμενή από την οποία υδροδοτείται όλο το χωριό.

Οι καταγγελίες στις οποίες προχώρησε στο neakriti.gr η κ. Πόπη Καλλέργη, κάτοικος του χωριού, είναι απίστευτες και αναδεικνύουν με γλαφυρό τρόπο τη ζοφερότητα του προβλήματος αφενός και αφετέρου τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι.

«Δεν έχουμε νερό να πιούμε, ούτε να πάμε τουαλέτα. Έχουμε δέκα μέρες να κάνουμε μπάνιο. Τα πιάτα μας τα έχουμε στριμώξει μέσα σε κουβάδες αφού δε μπορούμε να τα αφήσουμε στο νεροχύτη τόσες μέρες», λέει με αγανάκτηση η κ. Πόπη και τα λόγια της μεταφέρουν τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι 132 κάτοικοι με τις 70 οικογένειες του χωριού.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, οι κάτοικοι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες των σπιτιών τους. «Στις 13 - 14 Αυγούστου ήρθαν δύο με τρία βυτία του δήμου για να γεμίσουν τη δεξαμενή. Από τότε δεν έχουν ξανάρθει», τονίζει η κ. Καλλέργη. Και συμπληρώνει ότι «οι αρμόδιες αρχές στις οποίες τηλεφωνώ καθημερινά υποστηρίζουν ότι έρχονται βυτιοφόρα και γεμίζουν τη δεξαμενή. Ένας χωριανός πήγε ακόμα και σήμερα το πρωί και κοίταξε. Η δεξαμενή είναι άδεια».

Επίσης, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ ισχυρίζεται σε μεταξύ τους επικοινωνίες ότι το πρόβλημα προέκυψε από τις νέες ταβέρνες που άνοιξαν και λειτουργούν στο Κράσι και οι οποίες υπερκαταναλώνουν το νερό. Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι οι ταβέρνες που λειτουργούν στο Κράσι είναι παλιότερες και ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με το νερό εξαιτίας της λειτουργίας τους. Το neakriti.gr δεν έχει βέβαια τρόπο να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις των κατοίκων.

Αναζητώντας μία απάντηση στο πρόβλημα της η κ. Καλλέργη διερωτάται «εντάξει, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας, αλλά μόνο στο Κράσι;». Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΧ.

Δολιοφθορά καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ

Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των κατοίκων για τα προβλήματα υδροδότησης στο Κράσι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χερσονήσου κ. Νίκος Αργυράκης. Όμως κάνει ανοιχτά λόγο για περίπτωση δολιοφθοράς και αφήνει αιχμές για αλόγιστη χρήση του νερού.

Τόνισε μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση ότι το πρωί της Δευτέρας, οπότε τα συνεργεία του δήμου, βρήκαν σπασμένο λουκέτο στην δεξαμενή του νερού, προχώρησε σε καταγγελία του περιστατικού στο Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί δεσμεύτηκαν ότι θα γίνονται περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Αναλυτικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Νίκος Αργυράκης δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς διαπιστώθηκε το πρωί (σ.σ. της Δευτέρας) ότι η δεξαμενή ήταν άδεια. Συνεργείο της ΔΕΥΑΧ ανέβηκε στο Κράσι για να ρυθμίσει τις βάνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διανομής νερού, και να καταγράψει τη στάθμη της δεξαμενής. Διαπίστωσε λοιπόν ότι το λουκέτο από το καπάκι της δεξαμενής είχε υποστεί δολιοφθορά και η δεξαμενή ήταν άδεια.

Το νερό ούτως ή άλλως δεν είναι επαρκές και το μοιράζουμε τη μία μέρα στο μισό οικισμό και την επόμενη μέρα στον άλλο μισό οικισμό. Το κομμάτι του οικισμού λοιπόν που επρόκειτο να υδροδοτηθεί σήμερα αντιμετώπισε πρόβλημα - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν υπαρκτό το πρόβλημα και τις προηγούμενες μέρες σε όλο τον οικισμό. Το πρόβλημα καταγράφεται εδώ και δύο μήνες περίπου.

Ο σχεδιασμός της τελευταίας εβδομάδας λειτουργούσε σε ένα βαθμό καλά. Υπήρχαν προβλήματα αλλά κάπως είχε εξομαλυνθεί η κατάσταση. Εκτός από τις πηγές ύδρευσης που υδροδοτούν τις δεξαμενές του Κρασίου υδροδοτούμε και με δημοτική υδροφόρα καθόλη τη διάρκεια του Αύγουστου. Θα πρέπει οι κάτοικοι, όταν το νερό δεν είναι σε επάρκεια, να κάνουν καλύτερη χρήση. Υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες όπως κηπευτικά που ποτίζονται με συνέπεια το νερό να μην επαρκεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη δεξαμενή με υδροφόρα και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τροφοδοτώντας τμηματικά τον οικισμό προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του οικισμού χωρίς βεβαίως αυτό να είναι απολύτως ικανοποιητικό. Τον Δεκαπενταύγουστο είχε ανέβει η διαμονή στο Κράσι και ως εκ τούτου οι ανάγκες υδροδότησης ήταν μεγαλύτερες. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η περιοχή δεν πρέπει να το ξαναζήσει. Υδροδοτείται αποκλειστικά από πηγές (του Κρασίου και της Κεράς), όχι από το δίκτυο υδροδότησης.

Πέρυσι που είχαμε καλή βροχομετρική χρονιά δεν υπήρχε πρόβλημα ακόμα κι αν γινόταν σπατάλη. Φέτος που δεν είχαμε καλή βροχομετρική χρονιά προέκυψε το πρόβλημα. Αυτό σε συνδυασμό με τη χρήση του νερού που δεν είναι αποκλειστικά οικιακή δημιουργεί το πρόβλημα. Χρειάζεται μελέτη και σωστός σχεδιασμός ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια για να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης αλλά από του χρόνου πια. Το φετινό πρόβλημα ήταν μία κατάσταση πρωτόγνωρη τόσο για το Κράσι όσο και για τη ΔΕΥΑΧ».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News