Ειδήσεις

Τα "φλογόδεντρα" από το Ιράν ομορφαίνουν την Ιεράπετρα

Τα ελάχιστα τροπικά «φλογόδεντρα» της Ιεράπετρας, βρίσκονται αυτήν την εποχή σε πλήρη ανθοφορία και προσθέτουν ομορφιά στις γειτονιές της, με τα κατακόκκινα εντυπωσιακά άνθη τους και τα καταπράσινα κλαδιά τους με τη βελούδινη αίσθηση που μας παραπέμπουν στις φτέρες.

Πριν πολλά χρόνια τα φλογόδεντρα (flamboyant) είχε ανακαλύψει πρώτος σε ένα από τα πολλά διεθνή ταξίδια του στο Ιράν, ο ιδιοκτήτης φορτηγού διεθνών μεταφορών κ. Αντώνης Χρυσοφάκης, και εντυπωσιασμένος από τα χρώματα των λουλουδιών τους αγόρασε δυο φυτά, τα οποία έφερε στην Ιεράπετρα και φύτεψε στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής λίγο πριν το Φράγμα Μπραμιανών.

«Καθώς περνούσα από την Αγία Παρασκευή, πηγαίνοντας τακτικά στην Καλαμαύκα, θαύμαζα αυτά τα πανέμορφα δέντρα και το 2002 βρήκα στο φυτώριο λουλουδιών ενός Ολλανδού γεωπόνου που δεν είναι σήμερα στη ζωή, τρια μικρά φυτά που είχε φτιάξει εκείνος, με σπόρο που είχε φέρει από το εξωτερικό», μας λέει ο 73χρονος συνταξιούχος αγρονόμος Κωστής Νοτάκης.

«Τα πήρα και τα φύτεψα στο πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι μου, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να τους βάζω στην αρχή λίγο νερό και λίγο λίπασμα και να περιμένω 6 ολόκληρα  χρόνια για να βγάλουν τα πρώτα άνθη. Όταν πέρασαν 6 χρόνια, τα δέντρα είχαν μεγαλώσει αρκετά και τον Απρίλιο μήνα του 2008 άνοιξαν για να βγάλουν τα πρώτα εντυπωσιακά άνθη τους τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Το κόκκινο χρώμα των λουλουδιών τους με τις λευκές βούλες γίνεται μαγνήτης για όλους τους διερχόμενους που σταματούν να τα φωτογραφίσουν και να ρωτήσουν πως λέγεται αυτό το άγνωστο στους περισσότερους δέντρο. Νομίζω ότι υπάρχουν άλλα δυο στην Κρήτη και βρίσκονται στον Άγιο Μηνά του Ηρακλείου», προσθέτει ο κ Νοτάκης.

«Τα τελευταία χρόνια στις  7 Σεπτεμβρίου έρχονται από την Παναγία την Εξακουστή των Μαλλών και κόβουν ανθισμένα κλωνάρια από τα φλογόδεντρα μας , που βρίσκονται μπροστά στο σπίτι μου και στο σπίτι του γιού μου ,προκειμένου να στολίσουν τις εισόδους του ιερού Ναού που γιορτάζει το Γεννέσιον της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου», συμπληρώνει ο κ Νοτάκης.

Εκτός από την Αγία Παρασκευή στα Μπραμιανά, υπάρχουν τρια μεγάλα «φλογόδεντρα» στη γωνία των οδών Οδυσσέα Ελύτη και Παπαναστασίου 1 και άλλα τρία μπροστά στο σπίτι του κ Νίκου Νοτάκη στην οδό Κωστή Παλαμά 8.

«Προτείνου σε όσους το επιθυμούν να ψάξουν να βρούν μικρά φυτά flamboyant να τα φυτέψουν στον κήπο την αυλή η το πεζοδρόμιο τους , η ακόμα να φυτευτούν από το Δήμο σε δημόσιους χώρους πάρκα και παιδικές χαρές , για να προσθέσουν ωραία κόκκινα χρώματα στην καθημερινότητα μας. Είναι τροπικά δέντρα που άνετα ευδοκιμούν σε όλη τη ζεστή Νότια Κρήτη με το υπουτροπικό κλίμα», καταλήγει ο κ Νοτάκης.

Χρήσιμο και όμορφο δέντρο

Τα λουλούδια του «φλογόδεντρου» (Delonix regia) είναι μεγάλα, με τέσσερα κόκκινα ή πορτοκαλοκόκκινα πέταλα έως και 8 cm, και  ένα πέμπτο όρθιο πέταλο το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και έχει  στίγματα με κίτρινο και λευκό χρώμα.

Εμφανίζονται σε ομάδες κατά μήκος και στις άκρες των  καταπράσινων κλαδιών. Εκτός από τη διακοσμητική αξία του, είναι  ένα χρήσιμο δέντρο  καθώς με το πυκνό φύλλωμα του προσφέρει απεριόριστη σκιά , αφού φτάνει από  5 έως 12 μέτρα ύψος, Σε περιοχές με  ξηρό κλίμα, ρίχνει τα φύλλα του κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, αλλά  σε άλλες περιοχές είναι σχεδόν αειθαλές.

Ευδοκιμεί σε τροπικό ή σχεδόν τροπικό κλίμα, αλλά μπορεί να ανεχθεί την ξηρασία και την υψηλή αλατότητα του νερού. Προτιμά μια ανοικτή, ελεύθερη αποστράγγιση  σε αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη εμπλουτισμένα με οργανική ύλη

Το καλλωπιστικό  δέντρο Flamboyant η  Delonix regia,  είναι ενδημικό στα δάση της Μαδαγασκάρης αλλά έχει εισαχθεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στην άγρια φύση είναι υπό εξαφάνιση αλλά σε πάρα πολλές χώρες της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής καθώς και στην Αυστραλία καλλιεργείται.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια