Ειδήσεις

Λάμπει ξανά μεγαλόπρεπο το θαλάσσιο φρούριο του Κούλε-photos

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες ανταποκρίνονται καθημερινά στο άνοιγμα του θαλάσσιου ενετικού φρουρίου, του Κούλε, που κοσμεί το λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου.

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες ανταποκρίνονται καθημερινά στο άνοιγμα του θαλάσσιου ενετικού φρουρίου που κοσμεί το λιμάνι του Μεγάλου Κάστρου. Τα τελευταία έξι χρόνια δεκάδες επιστήμονες και απλοί εργάτες δούλεψαν εντατικά και ακούραστα για να αναστηλώσουν, να αναδείξουν και να παρουσιάσουν εκ νέου το μνημείο όσο το δυνατόν αρτιότερα γινόταν.

«Στο φρούριο του 16ου αιώνα έγιναν αναστηλωτικές εργασίες όπως: συντήρηση των τριών μαρμάρινων λιοντάριων που κοσμούν την είσοδο του Κούλε, αναστηλωτικές στερεώσεις, καθαρισμός επιφάνειας λίθων, κατασκευή χώρων εξυπηρέτησης κοινού, διαμορφώσεις χώρων για προβολές και διαλέξεις, κατασκευή υποδομών για είσοδο ΑμεΑ, εργασίες στατικής ενίσχυσης, καθαρισμός επιφάνειας λίθων, τοποθέτηση εποπτικού υλικού», εξηγεί στο neakriti.gr η κ. Βασιλική Συθιακάκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Η Προϊσταμένη της ΕΦΑΗ τονίζει ότι η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική και πως αυτές είναι μόνο μερικές από τις εργασίες που έγιναν στο μνημείο τα τελευταία χρόνια. Για την αναστήλωση του φρουρίου εργάστηκαν ακατάβλητα δεκάδες άνθρωποι, από απλοί εργάτες μέχρι μηχανικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανολόγοι.

Η διαχρονική ιστορία του Ηρακλείου μέσα στον Κούλε

Επισημαίνει επίσης πόσο σημαντική ήταν η συμβολή «της επιστημονικής επιτροπής και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού που παρακολουθούσε το έργο από πλευράς διαχείρισης διοικητικής και οικονομικής» στην ολοκλήρωση του τεράστιου έργου.

Κανόνια του θρυλικού ναυαγίου της γαλλικής υποναυαρχίδας "Τερέζα" που έφερε στο φως ο Κουστώ και εκτίθενται στον Κούλε

Εντυπωσιάζει το θέαμα των αμφορέων που έχουν βρεθεί στον κόλπο του Ηρακλείου και εκτίθενται μετά τη συντήρησή τους από τους ειδικούς

Το φρούριο άνοιξε για το κοινό στις 18 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο ως τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια. Συνεπώς, εδώ και δέκα μέρες περίπου, πλήθος από τουρίστες και ντόπιους περνούν καθημερινά τις πύλες του Κούλε για να θαυμάσουν το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο. Επίσης, οι επισκέπτες έχουν την ανεπανάληπτη ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα ευρήματα του Ζακ Υβ Κουστώ από υποθαλάσσιες έρευνες που είχε κάνει στη Ντία το 1976 και να παρακολουθήσουν σχετικές ταινίες μικρού μήκους. Ο Κούλες, με τη βοήθεια των επιστημόνων, φόρεσε τα καλά του και περιμένει Έλληνες και ξένους να τον γνωρίσουμε και να τον θαυμάσουμε από κοντά.

Info: Ανοιχτά καθημερινά και Σαββατοκύριακα 8 π.μ. - 3 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια, η είσοδος θα είναι 2 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια