default-image

Σαμπιονάρα: Η πύλη που εγκαινιάστηκε για να κλείσει(photos)

Κρήτη
Σαμπιονάρα: Η πύλη που εγκαινιάστηκε για να κλείσει(photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πύλη Σαμπιονάρα στο Ηράκλειο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 2014 για να… κλείσει στη συνέχεια , ενώ  η εντυπωσιακή μεταλλική πεζογέφυρα που ένωσε τον Προμαχώνα με την οδό Δουκός Μποφόρ τελικά άλλαξε δραματικά μορφή. Η αρχικά ειδυλλιακή εικόνα γρήγορα παραδόθηκε στη λήθη και τη θέση της πήραν τα γνώριμα πλέον σκουπίδια και το σκηνικό εγκατάλειψης.

Παντού κυριαρχούν απορρίματα ,αγάλματα φέρουν συνθήματα, ενώ ακόμη και γυμνά καλώδια εξέχουν από πολλά σημεία με αποτέλεσμα να προκύπτει κίνδυνος για οποιονδήποτε τα προσεγγίσει.

Οι Ηρακλειώτες δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί πλέον με αυτές τις εικόνες που όμως θυμίζουν μια πόλη η οποία ξεχνά στην ιστορία της και γυρίζει την πλάτη στις ομορφιές και τα ιδιαίτερα σημεία της. Ενδεικτικό είναι ότι η εντυπωσιακή πύλη «κοσμείται» από ένα λουκέτο.

Η πύλη άνοιξε για να... κλείσει

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Μνημείων Αριστέα Πλεύρη που μίλησε στο neakriti. gr «η πύλη ποτέ δεν ήταν ανοιχτή. Γίνεται μια προσπάθεια για να ανοίξει, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου αλλά της αρχαιολογίας. Ακόμη και για να τοποθετήσουμε αντιγκράφιτι χρειάζεται η έγκριση του ΚΑΣ».

Αντίθετη είναι όμως η άποψη των Κρητικών καθώς όπως είπαν στο neakriti.gr "εγώ΄θυμάμαι όχι μόνο ότι άνοιξε, αλλά και ότι  περπάτησα την πύλη Σαμπιονάρα . Μάλιστα ήταν μια όμορφη διαδρομή και πολλοί ακόμα Ηρακλειώτες θέλησαν με αγωνία να περπατήσουν στο σημείο. Είναι κρίμα που είναι κλειστή".

Και η αντιπολίτευση η οποία έχει αρκετές φορές αναφερθεί στην σημερινή εικόνα της περιοχής, έχει επισημάνει σχετικά με την πύλη Σαμπιονάρα ότι εγκαινιάστηκε στις 30 Αυγούστου του 2014 - ακριβώς μερικές ημέρες πριν παραδοθεί η σκυτάλη από την προηγούμενη στη νέα δημοτική αρχή- οπότε ήταν για πολύ λίγο επισκέψιμη. Εκ τότε όμως τίποτε , όπως σχολιάζουν, δεν έγινε για να αλλάξει η εικόνα.

"Οι βάνδαλοι θα ξαναχτυπήσουν "

Η σημερινή εικόνα του σημείου είναι γνωστή στη δημοτική αρχή Ηρακλείου αλλά όπως επισημαίνεται τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει εάν και οι ίδιοι οι δημότες συνεχίσουν τη στάση που τηρούν. Όπως σημειώνει η Αριστέα Πλεύρη « το έχω δει το σημείο. Το σύνθημα που λέγαμε εξ'άρχής " αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε η πόλη", ισχύει και το επαναλαμβάνω. Έχουμε όλη τη διάθεση να αποκαταστήσουμε το σημείο αλλά οι βάνδαλοι και οι βάρβαροι που νομίζουν ότι επικρατούν στην πόλη, θα επαναλάβουν την επομένη τις κινήσεις τους. Μάλιστα η περιοχή είναι απόμερη και είναι επόμενο ο καθένας να βανδαλίζει χωρίς να τον βλέπουν».

Η αντιδήμαρχος παρουσίασε ως παράδειγμα το δικαστήριο Ηρακλείου που έβαψαν εθελοντές για να γεμίσει στη συνέχεια και πάλι με συνθήματα. Υπενθύμισε και τα κολωνάκια που τοποθετήθηκαν σε σημείο του Ηρακλείου και αφαίρεσαν άγνωστοι για να παρκάρουν.

Σε ότι αφορά την επικινδυνότητα του σημείου όπου κυριαρχούν γυμνά καλώδια, σύμφωνα πάντα με την αντιδήμαρχο , έχει ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία να παρέμβει.

Εικόνες ντροπής στις πύλες

Όπως αποδεικνύουν τα ρεπορτάζ του neakriti.gr  η πύλη Σαμπιονάρα αλλά και η πύλη Αγίου Γεωργίου δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στην ιστορία της πόλης , σημαδεύονται από εικόνες ντροπής και ακόμα κι όταν υπάρξουν παρεμβάσεις είναι προσωρινές ,με αποτέλεσμα τα ιστορικά σημεία να παίρνουν πάλι την αρχική απαράδεκτη μορφή τους προκαλώντας απογοήτευση στους Κρητικούς.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News