Ειδήσεις

Στο Δικταίο Άντρο ο Τούρκος Υπ.Εξωτερικών, Τσαβούσογλου

Κατέφθασαν στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατέφθασαν το απόγευμα της Κυριακής στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε να επισκεφθεί το Δικταίο Άντρο, επιθυμία η οποία πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Μ.Τσαβούσογλου ξεναγήθηκε στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου, ενώ ακολουθεί δείπνο σε ταβέρνα στο Ψυχρό.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με άνδρες των ομάδων ασφαλείας και της ομάδας ειδικών αποστολών της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι ακροβολισμένοι σε όλη τη γύρω περιοχή. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται επίσης στο σημείο

Κρητικά συγκροτήματα και μουσικοί υποδέχτηκαν νωρίτερα τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών ήταν εγκάρδιο και θερμό, θερμότατα όμως ήταν και τα θέματα που απασχολούν την ατζέντα των δύο πλευρών.

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά φυσικά και το προσφυγικό με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας να κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή καθώς και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα σε ένα διεθνές σκηνικό που συνεχώς μεταβάλλεται.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Κοτζιάς: Αιχμές για την τήρηση της συμφωνίας στο θέμα του προσφυγικού

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογής επίσκεψης στο Δικταίο Άντρο, καθώς όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς "η παρουσία μας στην πλατεία Ευρώπης σηματοδοτεί την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης". Και συνέχισε λέγοντας πως "οι δύο πλευρές, (σ.σ. Τουρκία και ΕΕ), θα πρέπει να τηρήσουν με σύνεση τα συμφωνηθέντα, ώστε να μην επέλθει η ρήξη". Και κατέληξε σχετικά με το θέμα αυτό τονίζοντας πως "και η Ελλάδα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση".

Η Ελλάδα κινείται βάσει ελληνικού και διεθνούς δικαίου στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών

Αναφορικά με το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ο κ. Κοτζιάς δήλωσε κατηγορηματικά ότι "θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες επί ελληνικού εδάφους βάσει του ελληνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί το εάν και το πώς εμπλέκονται στην υπόθεση του πραξικοπήματος". Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Τουρκία οκτώ Τούρκοι στρατιώτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερο της Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη. Από την πλευρά της, η τουρκική ηγεσία τούς κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα και ζητάει επιτακτικά από την Ελλάδα την έκδοσή τους. Πάντως, σε δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το θέμα των οκτώ Τούρκων κρατουμένων δε συζητήθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα.

Καθαροί και όχι σάπιοι συμβιβασμοί στο Κυπριακό

"Η διεθνής πολιτική ατζέντα χρειάζεται συμβιβασμούς, αλλά καθαρούς συμβιβασμούς και όχι σάπιους" επισήμανε σχετικά με το θέμα του Κυπριακού ο κ. Νίκος Κοτζιάς.

Εικόνες από την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελούντα με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας:

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια