default-image

Ο Μικρασιάτης πρόσφυγας Καζαντζίδης και η ζωή σαν παραμύθι

Ο Μικρασιάτης πρόσφυγας Καζαντζίδης και η ζωή σαν παραμύθι

Το μαρτυρικό τέλος του Ιωάννη του Βαπτιστή

Σαν σήμερα, το 36 μ.Χ. αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος). Τα λεγόμενά του είχαν ενοχλήσει τους Φαρισαίους καθώς στηλίτευαν την παράνομη συμβίωση του τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντύπα με την σύζυγο του αδελφού του, Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα. Ω

ς αποτέλεσμα ο Ηρώδης Αντύπας φυλάκισε τον Ιωάννη. Κατά τη διάρκεια κάποιας εορτής, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη της Ηρωδιάδας, Σαλώμη να χορέψει, λέγοντάς της ότι θα της δώσει ό,τι του ζητήσει. Λέγεται ότι η Σαλώμη ζήτησε τότε το κεφάλι του Ιωάννη μέσα σ' ένα πιάτο, έπειτα από προτροπή της μητέρας της η οποία φθονούσε τον Βαπτιστή. Έτσι, ο Ιωάννης αποκεφαλίστηκε, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο.

Η γέννηση του σπουδαίου διαφωτιστή, Τζον Λοκ

Σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1632, γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Άγγλο, Τζον Λοκ, εκ των πλέον σπουδαίων στοχαστών του Διαφωτισμού. Ο Λοκ θεωρείται μάλιστα ως ο πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού και του αγγλικού εμπειρισμού, ενώ μαζί με τον Μπέρκλεϊ και τον Χιουμ αποτελούν το τρίπτυχο των φιλοσόφων του αγγλικού Διαφωτισμού.

85 χρόνια από τη γέννηση του Στέλιου Καζαντζίδη

Σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1931, γεννιέται στη Νέα Ιωνία, στην Αθήνα, ο Στέλιος Καζαντζίδης. Η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και από αυτήν άκουσε για πρώτη φορά τα λαϊκά τραγούδια. Το 1952, σε ηλικία 21 ετών ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, στην εταιρία Columbia.

Ο λόγος για το «Για μπάνιο πας» του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. Το δεύτερο τραγούδι που ηχογράφησε, όμως, το «Οι βαλίτσες» του Παπαϊωάννου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε ξεκινά μια λαμπρή πορεία στην καριέρα του μεγάλου λαϊκού βάρδου. Τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει, θα αρραβωνιαστεί και θα συνεργαστεί στο πάλκο με την Καίτη Γκρέυ. Το ζευγάρι θα ερμηνεύσει το «Απόψε φίλα με» του Μανόλη Χιώτη, ωστόσο ο αρραβώνας του ζεύγους θα τελειώσει άδοξα. Από το 1957 μέχρι το 1965 η καριέρα του Καζαντζίδη απογειώνεται. 

Μαζί με τη Μαρινέλλα, εμφανίζονται στα πιο γνωστά κέντρα διασκέδασης της χώρας, ερμηνεύοντας επιτυχίες -μεταξύ άλλων- των Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα. Το 1966 το ντουέτο θα παντρευτεί, ωστόσο ο γάμος τους δεν έμελλε να αντέξει στο χρόνο. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Καζαντζίδης είχε αποσυρθεί από τα νυχτερινά κέντρα, απόφαση την οποία τήρησε στο ακέραιο μέχρι το τέλος της ζωής του. Για 12 χρόνια απείχε και από τα δισκογραφικά δρώμενα, στα οποία επανεμφανίστηκε το 1987. Ο Στέλιος Καζαντζίδης πέθανε τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001, έπειτα από πολυετή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ήταν 70 ετών.

Το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Αυγούστου του 1949 όταν ο Εθνικός Στρατός καταλαμβάνει το Βίτσι, το οποίο αποτελούσε το τελευταίο οχυρό των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Η κατάληψη του Βίτσι σηματοδότησε τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News