default-image

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιτυχόντες για τις μετεγγραφές

Ελλάδα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιτυχόντες για τις μετεγγραφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες φοιτητές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ νωρίτερα από την περσινή χρονιά - οι αιτήσεις το 2015 υποβλήθηκαν το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου - θα δώσει εν όψει του νέου ακαδημαϊκού έτους η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται σε πρώτη φάση οι προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές εγγραφές των υποψηφίων στα τμήματα επιτυχίας. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στο «Εθνος» εκτίμησε ότι λόγω και των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα γίνουν φέτος για πρώτη φορά, αναμένεται να έρθει πιο κοντά η διαδικασία για τις μετεγγραφές (αιτήσεις, αποστολή δικαιολογητικών, έγκριση για τη μεταφορά θέσεων στα νέα τμήματα).

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί εγκαίρως στον αναγκαίο προγραμματισμό ώστε οι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή να μη χρειαστεί να περιμένουν μήνες μέχρις ότου μετακινηθούν στο Ανώτατο Ιδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Πέρυσι η εγκύκλιος που περιελάμβανε τα κριτήρια με τη μοριοδότηση, τα δικαιολογητικά και την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων γνωστοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, ενώ οι αιτήσεις κατατέθηκαν στο διάστημα από 3 έως 13 Νοεμβρίου.

Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, οι υποψήφιοι που πέρασαν σε τμήματα που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους «ψάχνονται» ήδη για να δουν εάν πληρούν τα κριτήρια των μετεγγραφών. Το ποσό, άλλωστε, που απαιτείται για τις σπουδές σε πόλη μακριά από τον τόπο διαμονής είναι για πολλές οικογένειες απαγορευτικό. Αλλωστε, χιλιάδες υποψήφιοι επέλεξαν συγκεκριμένες σχολές στο μηχανογραφικό, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη μετεγγραφή.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που θα ισχύσουν για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να γνωρίζουν από τώρα οι νεοεισαχθέντες αν έχουν πιθανότητες να σπουδάσουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από την περσινή χρονιά • θα ισχύσει και φέτος• υπάρχει η δυνατότητα και για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής, όταν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.Κριτήρια με μοριοδότηση.

Tα κριτήρια

Δικαίωμα μετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που συγκεντρώνουν από τα παρακάτω κριτήρια:

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των γονέων του, για το φορολογικό έτος 2015, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. (Μόρια 5)

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των γονέων του, το φορολογικό έτος 2015, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ. (Μόρια 4)

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των γονέων του, το φορολογικό έτος 2015, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ. (Μόρια 3).

Προκειμένου να μοριοδοτηθεί ο ενδιαφερόμενος σύμφωνα με τα ανωτέρω για το εισόδημα του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλώνει στην ηλεκτρονική αίτησή του το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τόσο του ιδίου όσο και των γονέων του.

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α' έως και γ' γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ' αυτήν υπόψη το υψηλότερο μεταξύ του ατομικού εισοδήματος του αιτούντος εφόσον υφίσταται και του κατά κεφαλήν εισοδήματος των γονέων του, όπως ορίζεται ανωτέρω, το οποίο προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2015.

• Ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς. (Μόρια 3)

• Ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. (Μόρια 2)

• Ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας. (Μόριο 1)

• Ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα. (Μόριο 1)

• Ο δικαιούχος είναι τέκνο άγαμης μητέρας. (Μόριο 1)

• Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή/ρια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές. (Μόριο 1)

• Ο δικαιούχος μετεγγραφής έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιημένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ' αριθμ. Φ. 151/17897/Β6/2014 (Β' 358) κοινής υπουργικής απόφασης. (Μόριο 1)

Πηγή : Αlfavita.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News