default-image

Επιλογές στο πνεύμα της κρίσης έκαναν οι μαθητές

Κρήτη
Επιλογές στο πνεύμα της κρίσης έκαναν οι μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε μεγάλο βαθμό, οι επιλογές τους ήταν προσαρμοσμένες στο πνεύμα των καιρών: Σε πρώτη ζήτηση οι σχολές που δίνουν δουλειά, αλλά και τα τμήματα που βρίσκονται κοντά στο σπίτι των υποψηφίων.

Η τάση των υποψηφίων να δηλώνουν σχολές, οι οποίες δε θα αναγκάσουν την οικογένειά τους να συντηρεί και δεύτερο νοικοκυριό, έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια. Ενισχύθηκε, όμως, ιδιαίτερα πέρυσι, οπότε και έφτασε ένας στους δύο υποψήφιους του νησιού να επιλέγει σχολές της Κρήτης. Το ίδιο συνέβη και φέτος.

Η τάση αυτή είχε αρνητικές συνέπειες για αξιόλογα τμήματα του νησιού, που δε δηλώθηκαν από υποψήφιους εκτός Κρήτης. Πέρα από τα έξοδα συντήρησης του δεύτερου νοικοκυριού, υπάρχουν και τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης, λόγω θάλασσας, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος φοίτησης.

Έτσι, παρατηρούμε σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής καλών τμημάτων, όπως είναι το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ στα Χανιά, το οποίο έπεσε κατά 53,2%.

Παράλληλα, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο φέτος θα δεχτεί σπουδαστές που συγκέντρωσαν ακόμα και μόλις 9.179 μόρια. Ο βαθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου σε 9 με άριστα το 20, και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα 17άρια και τα 18άρια που έπρεπε να γράψουν πριν από 8-9 χρόνια όσοι ήθελαν να πετύχουν εισαγωγή σε αυτό.

Τότε, βέβαια, διανύαμε την περίοδο της μεγάλης απορρόφησης των αποφοίτων των παιδαγωγικών τμημάτων από το δημόσιο σχολείο. Η ασφάλεια αυτή της επαγγελματικής αποκατάστασης ήταν που είχε δώσει τη μεγάλη ώθηση στις βάσεις εισαγωγής των συγκεκριμένων τμημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως υποψήφιοι που με τη βαθμολογία τους μπορούσαν να περάσουν στη Νομική, επέλεγαν Παιδαγωγικά! Είναι απίστευτο, αλλά συνέβαινε: Γιατροί έδιναν κατατακτήριες εξετάσεις για να γίνουν νηπιαγωγοί!

Σήμερα, που οι λίστες αναμονής για το διορισμό στην εκπαίδευση έχουν φρακάρει ξανά, τα πράγματα άλλαξαν τελείως. Οι βάσεις των Παιδαγωγικών κατρακυλούν κάθε χρόνο και περισσότερο.

Αντίθετα, και ενώ οι σχολές κύρους (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία κ.ά.) διατηρούνται ή και ανεβαίνουν, το ενδιαφέρον είναι πως επίσης διατηρούνται ή και ανεβαίνουν οι σχολές που προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές και ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού "κρατάνε γερά" και φέτος, ενώ "ανεβαίνουν" οι σχολές Γεωπονίας που συνδέονται με την παραγωγή τροφής. Ο πρωτογενής τομέας φέρεται να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες προβλέψεις να επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μεταξύ των 5 τμημάτων ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη άνοδο της βάσης εισαγωγής ήταν φέτος 4 τμήματα Τεχνολόγων Γεωπονίας, ανάμεσά τους και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης, με άνοδο 31,2%.

Αλλαγές ενόψει

Ο υπουργός Παιδείας πάντως, χθες, με δηλώσεις του προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές», μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα «που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του λυκείου, και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια».

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Απασχόληση Ελλήνων πτυχιούχων

Παρά την αγωνία για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι προοπτικές απασχόλησης των νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα παραμένουν αρνητικές. Ταυτόχρονα, το - κατά γενική ομολογία αδιάβλητο - σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων δε δίνει την προοπτική που αξίζει σε πολλούς νέους ανθρώπους με όνειρα και φιλοδοξίες.

Συγκεκριμένα:

* Μόνο ο ένας στους 8 εισάγεται σε σχολή που τον ενδιαφέρει.

* Οι 3 στους 10 θα σπουδάσουν εκτός τόπου κατοικίας τους. Το πτυχίο τους θα κοστίσει κατά μέσο όρο 30.000 ευρώ.

* Οι 2 στους 3 που εισάγονται στα ΤΕΙ δεν ολοκληρώνουν ποτέ τις σπουδές τους...

* Το 40% των εισακτέων των ΑΕΙ καθυστερούν πολύ να πάρουν πτυχίο.

* Οι 4 στους 5 φοιτητές θα προτιμούσαν να σπουδάζουν... κάτι άλλο από αυτό που σπουδάζουν.

* Οι 7 από τους 10 που παίρνουν πτυχίο δε βρίσκουν εργασία πάνω σε αυτό που σπούδασαν.

* Οι 4 στους 5 πτυχιούχους αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.

* Οι 3 στους 4 πληρώνουν ακριβά την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (φροντιστήρια-ιδιαίτερα).

* Ο ένας στους 3 φοιτητές δηλώνουν ότι σκέπτονται να μεταναστεύσουν...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News