Ειδήσεις

Ηράκλειο: Βοηθήστε 5χρονο κωφό αγόρι να ακούσει και πάλι

Όλη την Κρήτη έχει συγκινήσει ο αγώνας 5χρονου κωφού αγοριού, να ακούσει και πάλι ήχους. Ευρώ - ευρώ συγκεντρώνονται χρήματα για την απόκτηση κοχλιακού εμφύτευματος.

Τις πιο ευαίσθητες χορδές των Κρητικών αγγίζει η ιστορία 5χρονου κωφού αγοριού στο Ηράκλειο το οποίο μπορεί να έχασε την ακοή του , αλλά θεωρείται από τους δασκάλους του ένα πανέξυπνο παιδί και δίνει το δικό του αγώνα ζωής. Για να βελτιωθεί η καθημερινότητά του και να επιστρέψουν οι ήχοι στη ζωή του θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα πανάκριβο κοχλιακό εμφύτευμα.

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία επιτρέπει σε όσους έχουν υποστεί απώλεια ακοής να ακούσουν και πάλι καλύτερα και ουσιαστικά ενισχύει τον ήχο. Και στο παρελθόν οι γονείς του 5χρονου έκαναν προσπάθεια να χορηγηθεί το εμφύτευμα από το Ταμείο , αλλά η αίτηση απορρίφθηκε. Έτσι το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης -όπου παρακολουθείται ιατρικά ο 5χρονος από την πρώτη στιγμή- ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης των 20.000 ευρώ.

Ανταπόκριση ακόμα και από τη Γερμανία!

Σύμφωνα με την γραμματέα  του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης  Λιάνα Μαυρομάτη που μίλησε στο neakriti.gr «όπως λέμε όλοι ακόμα και τον ήχο μιας κόρνας να ακούσει στο μέλλον το παιδί ,η διαφορά στην καθημερινότητά του θα είναι μεγάλη. Ήδη έχει προσφερθεί χειρουργός στο Ηράκλειο να κάνει αφιλοκερδώς την επέμβαση και λογοθεραπευτές που θα βοηθήσουν το αγόρι εθελοντικά. Η ανταπόκριση του κοινού για να μαζευτούν τα χρήματα για την αγορά εμφυτεύματος είναι συγκινητική. Ήδη συγκεντρώθηκαν 15.000 ευρώ περίπου! Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από σχολεία ενώ επικοινωνούν μαζί μας ακόμα και από τη Γερμανία, ομογενείς αλλά και Γερμανοί υπήκοοι!».

Ένας μικρός αγωνιστής

Όταν ο πιτσιρικάς έφτασε την πρώτη φορά στο Κοινωνικό Ιατρείο οι εθελοντές είδαν μπροστά τους ένα εντελώς διαφορετικό παιδί απ' ότι είναι σήμερα. Δεν είχε ποτέ περάσει το κατώφλι παιδικού σταθμού , η οικογένειά του βίωνε πολλές δυσκολίες και οι γονείς του δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με το κωφό αγόρι. Ωστόσο μετά από παρέμβαση, οι γονείς παρακολουθούν πλέον μαθήματα νοηματικής και για τον μικρό άνοιξε ένα μοναδικό «παράθυρο» επικοινωνίας στον κόσμο. Έτσι κι αλλιώς είχε εντυπωσιάσει τους πάντες με τις ικανότητές του!

Η οικογένεια δεν διέθετε ούτε ασφάλεια…

Σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο Κατερίνα Θεοδωράκη «πρόκειται για παιδί το οποίο τώρα πλέον παρακολουθεί μαθήματα στο νηπιαγωγείο κωφών. Όταν όμως εμείς το εξετάσαμε δεν είχε πάει σε παιδικό σταθμό και δεν είχε καμία απολύτως εκπαίδευση ενώ μετά την παρέμβασή μας αυτό άλλαξε .Επίσης η οικογένειά του δεν διέθετε ούτε χαρτιά, ούτε ΑΜΚΑ. Με το νέο νόμο μπορούν πλέον να κάνουν τα χαρτιά τους για χορηγηθούν τα χρήματα από το ταμείο, αλλά αυτό είναι άγνωστο πότε θα συμβεί. Το αγόρι χρειάζεται άμεσα το εμφύτευμα γι' αυτό γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια. Χρειάζεται εμφύτευμα για να αποκτήσει ακουστική αντίληψη και φυσικά για λόγους προσωπικής προστασίας.»

Ευρώ - ευρώ μαζεύουν τα χρήματα

Όπως αναφέρει το Κοινωνικό Ιατρείο «χάρη στη δική σας άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας αγοράστηκαν τα περισσότερα κουπόνια που είχαμε εκδώσει γι' αυτόν το σκοπό, καθώς επίσης προστέθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο λογαριασμού του κοχλιακού. Η αγορά του ωστόσο κοστίζει 20.000 ευρώ και δυστυχώς απέχουμε ακόμα από τη συγκέντρωση αυτού του ποσού. Καλούμαστε λοιπόν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ούτως ώστε να τοποθετηθεί το συντομότερο δυνατό το κοχλιακό εμφύτευμα στο παιδί, καθώς ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι σύμμαχός μας».

Όπως αναφέρουν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα μπλοκάκια με κουπόνια (2 ευρώ ανά κουπόνι). 
Επιπλέον, οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να καταθέσει ακόμα κι ένα μικρό ποσό στο λογαριασμό του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, με την ένδειξη «κοχλιακό εμφύτευμα».
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: DE 1121862-5 IBAN GR81 0870 0970 0000 0001 1218 625

Πληροφορίες στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης: 2813.008.525 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00-12:00) και στο e-mail: koinoniaher@gmail.com

Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2012 και μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2.500 απόρους και ανασφάλιστους κατοίκους. Λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές, μέλη ή φίλους του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους χώρους του Πανεπιστημίου στη λεωφόρο Κνωσού.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια