Ειδήσεις

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη σπείρα με τις απάτες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένους, σε Χανιά και Ηράκλειο. Συνελήφθη 50χρονη και αναζητούνται δύο άτομα.

Ακόμη και Bούλγαροι όπως όλα δείχνουν βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές απάτες οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Κρήτη όπως έχει γράψει το neakriti.gr και στοχεύουν κυρίως σε ηλικιωμένους. Συνελήφθη 50χρονη, ενώ τα μέλη της σπείρας είχαν καταφέρει να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και κοσμήματα συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία εξαρθρώθηκε την Τετάρτη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικάποσά και κοσμήματα.

Εξιχνιάσθηκαν 2 υποθέσεις απάτης και 8 περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε Χανιά και Ηράκλειο.

Συνελήφθη 50χρονη από τη Βουλγαρία

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη 50χρονη από τη Βουλγαρία ως μέλος της εγκληματικής ομάδας και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι  δράστες ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Πως στήθηκε η απάτη

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου και είτε η 50χρονη είτε τα άλλα δύο άτομα τα οποία αναζητούνται, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προσποιούμενοι συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (γιος ή κόρη) το οποίο υποτιθέμενα βρισκόταν σε δεινή θέση εξαιτίας σύλληψης του από την αστυνομία λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, δημιουργούσε έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα και στην συνέχεια άγνωστος δράστης, προσποιούμενος αστυνομικό, απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά ή χρυσαφικά-κοσμήματα από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.

Στη συνέχεια η 50χρονη μετέβαινε σε προκαθορισμένο σημείο προκειμένου να παραλάβει το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό ή τα κοσμήματα από τους παθόντες.

Είχαν αποσπάσει 10.000 ευρώ

Τα μέλη της ομάδας επικοινώνησαν, συνολικά με 10 ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και κοσμήματα συνολικής αξίας 10.000 ευρώ, από δύο γυναίκες ηλικίας 82 και 67 ετών σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα.

Επιχείρησαν να αποσπάσουν 300.000 ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη το πρωί οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη η 50χρονη αλλοδαπή ενώ παραλάμβανε χρήματα από  50χρονη ημεδαπή με τη οποία είχαν προβεί νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία. Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ το οποίο αποδόθηκε στην παθούσα και πλήθος κοσμημάτων, ενώ τα χρηματικά ποσά που επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ανέρχονται στο ύψος των 300.000 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων για να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, ενώ η συλληφθείσα με την σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία οδηγείται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Σχόλια