default-image

Συνέντευξη Κικίλια: Κεραυνοί για τους πρόσφυγες στην Κρήτη

Κρήτη
Συνέντευξη Κικίλια: Κεραυνοί για τους πρόσφυγες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το προσφυγικό εξαπολύει ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ν.Κ." είναι ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εμπλέκει την Κρήτη στο προσφυγικό με έναν άκρως αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς συνεννόηση και μάλιστα, όπως τονίζει, σε τελείως λάθος χρονική στιγμή, δηλαδή τη στιγμή που η τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωσή της.

«Παρακολουθούμε ένα χρόνο τώρα το θέατρο του παραλόγου, χωρίς οργάνωση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς μέριμνα και χωρίς ανθρωπισμό αυτή η κυβέρνηση τοποθετεί δεξιά κι αριστερά πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς τέλος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμούς, αναφερόμενος και στην τελευταία κάθοδο Μουζάλα στην Κρήτη.

Σε λάθος timing πρόσφυγες στην Κρήτη

«Να θυμίσω τι γινόταν στο Κιλκίς; Να θυμίσω την Ειδομένη; Να θυμίσω την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά; Και τώρα ακόμη στο Ελληνικό. Αυτός είναι ο ανθρωπισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., άνθρωποι στο έλεος του Θεού, στη βρόμα και τη δυσωδία. Και βέβαια το τελευταίο, αν θέλετε, κομμάτι της όλης ιστορίας έχει να κάνει με το πώς προσέγγιζε και προσεγγίζει το θέμα της τοποθέτησης κάποιων προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Εν μέσω θερινής περιόδου, σε λάθος timing, χωρίς συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, κατά τη γνώμη μας. Δεν κλήθηκαν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. κανενός νομού να συμμετέχουν σε καμία συνάντηση, καμία συζήτηση. Εν κρυπτώ μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, που είναι τουριστική περίοδος, αποφάσισαν, χωρίς να υπάρχει επαναλαμβάνω ενημέρωση, ότι θα μεταφέρουν και εκεί πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να τους έχουν διαχωρίσει, χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν με τον καθένα.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος στήριξης και ευθύνης, το οποίο πρέπει να το επιμεριστούν όλοι και σε όλη τη χώρα ενδεχομένως, αλλά επαναλαμβάνω χωρίς σχέδιο, σε λάθος timing και μια ακόμη φορά αιφνιδιάζοντας, είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Δε θέλουν να δουν μια νέα Ειδομένη στην Κρήτη

Ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε και τις δηλώσεις αυτοδιοικητικών αλλά και στελεχών της Ν.Δ., που τονίζουν πως δε θέλουν να δουν μια νέα Ειδομένη στην Κρήτη, εκφράζοντας τον προβληματισμό του και τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμένα δε μου αρέσει να κινδυνολογώ και θεωρώ ότι οι προσεγγίσεις σε τέτοια θέματα τόσο σοβαρά πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι, όταν μια κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς σχέδιο, χωρίς πλάνο, υπό το κράτος της πίεσης και του πανικού των καταστάσεων που έρχονται και το παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη της, τότε τα αποτελέσματα συνήθως είναι αποτυχημένα και το έχουμε δει.

Άρα εύλογα αυτό μας δημιουργεί μια ανησυχία, γι' αυτό λοιπόν, ασκώντας το θεσμικό μας ρόλο, ελέγχουμε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στο μεταναστευτικό-προσφυγικό».

Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν ιδιαίτερα προσεκτικά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, με τον τομέα μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς εκείνο το οποίο επαναλαμβάνουν τα "γαλάζια" στελέχη είναι πως πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.

«Στη Ν.Δ. αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και απέδειξε η παράταξη, τόσο μέσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και μέσα απ' όλα τα στελέχη, ότι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και στους εν γένει κινδύνους κάνει σοβαρή αντιπολίτευση και βάζει πλάτη εκεί που πρέπει και ρεαλιστικά στηρίζει τη χώρα.

Από εκεί και πέρα, όμως, το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το πώς αυτή η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα για όλους και άλλαξε τις μεταναστευτικές ροές ουσιαστικά διά της Τουρκίας μέσα από την Ελλάδα στη βόρεια Ευρώπη, εξ αυτού έκλεισε και ο βαλκανικός διάδρομος, τιμωρήθηκε η χώρα μας χωρίς να φταίει, παρότι οι νησιώτες και οι Έλληνες γενικώς έδειξαν φιλοξενία και ανθρωπιά, στήριξαν τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται από εμπόλεμη ζώνη και προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους.

Όμως η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους Έλληνες, λειτούργησε χαοτικά. Μετά από 6 μήνες κατάλαβε το απίστευτο λάθος της και αναγνώρισε ότι η χώρα έχει σύνορα, ότι πρέπει να ελέγχεται ποιος μπαίνει στη χώρα, ότι υπάρχουν οι πρόσφυγες, υπάρχουν όμως και οι παράνομοι μετανάστες, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έρθουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη και ούτω καθεξής».

Στη Βουλή φέρνει η Ν.Δ. τις καταγγελίες

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή το θέμα των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων για υπηρεσίες που παρέχονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, με τον Βασίλη Κικίλια και το γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη να καταθέτουν σχετική ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας και Υποδομών, ούτως ώστε να κατατεθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, με τον Βασίλη Κικίλια να σημειώνει: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναθέσεις, βλέπετε ότι πράγματα έρχονται στη δημοσιότητα μέρα με τη μέρα. Τις καταγγελίες τις έκανε η ίδια η βουλευτής τους των Σερρών.

 Όλα αυτά λοιπόν μας ανησυχούν, μας απασχολούν και θα ασκούμε το θεσμικό μας ρόλο, θα ελέγχουμε την κυβέρνηση και θα την πιέζουμε εκεί που πρέπει», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί πως υπάρχουν θολά σημεία, ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν κρυβόμαστε και δεν παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια. Ευθέως ζητάμε, μετά την εξόφθαλμη κατάσταση στις Σέρρες, όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε σχέση με το catering και τη σίτιση, τη φύλαξη σε όλα τα κέντρα υποδοχής προσφυγών και μεταναστών. Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να ξέρει πού πήγαν τα λεφτά του, πώς δαπανώνται, αν υπάρχει διαφάνεια ή όχι».

Ρεπορτάζ : Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News