default-image

Προμηνύονται νέες "θυσίες" από τις τσέπες των Ελλήνων

Οικονομία
Προμηνύονται νέες "θυσίες" από τις τσέπες των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα ελλείμματα όλων των ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας, παρά τις αιματηρές θυσίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων του ιδιωτικού, του δημόσιου και του ευρύτερα δημόσιου τομέα, μέσα από τις ήδη μεγάλες περικοπές συντάξεων και των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί στα όρια συνταξιοδότησης, καθώς εκτιμάται ένα συνολικό χρέος ύψους 33,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, θεωρείται ορατό το ενδεχόμενο μέσα στο 2017 να έχουμε νέες θυσίες, με νέα επώδυνα μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία, μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει τα χρέη των ασφαλιστικών φορέων, αλλά αντιθέτως επί των ημερών της αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο!

Το χρέος ύψους 33,5 δισ. ευρώ αφορά συγκεκριμένα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Και μπορεί αυτό το χρέος να μη δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά επιδεινώθηκε. Κι αυτό παρά τις... δώδεκα και πλέον μειώσεις των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία δεν μπορούν να "ανασάνουν", αφού δεν εισπράττουν όσα θα έπρεπε.

Το ερώτημα είναι τώρα: Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντός του 2017, προς ποια κατεύθυνση αυτό θα κινηθεί; Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δε θα αλλάξει ρότα η κυβερνητική πολιτική προς το ψαλίδισμα των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλα επώδυνα μέτρα, που επιβάλλονται εκ των δανειστών μας ή στο όνομα αυτών...

Πρόβλεψη Μητρόπουλου

Μάλιστα, νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό μέσα στο 2017 προέβλεψε ο Αλέξης Μητρόπουλος λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων που - όπως εκτιμά - θα συνεχίσουν να έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε την πρόβλεψη αυτή στα μέσα Ιουνίου στο πλαίσιο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως είχε πει τότε, οι μειώσεις που θα επέλθουν για τους ενστόλους από την εφαρμογή του νόμου και για όσους συνταξιοδοτούνται εφεξής θα ξεπερνούν το 20% έως και 30%. Για τους νυν συνταξιούχους οι όποιες μειώσεις προκύπτουν θα καλύπτονται μεν από την προσωπική διαφορά που θα λαμβάνουν, η οποία, όμως, από 1/1/2019 θα βαίνει μειούμενη κατ' έτος έως την πλήρη απάλειψή της.

Αγώνας δρόμου

Όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων το paseges.gr, για τη μείωση αυτού του χρέους, το οποίο διευρύνθηκε από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση επιστρατεύει 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών των Ταμείων προς ασφαλισμένους.

Ετοιμάζει ρύθμιση οφειλών εργοδοτών και ασφαλισμένων προς τα Ταμεία με στόχο την είσπραξη έως και 500-600 εκατ. ευρώ το 2017 και το κλείσιμο της "κρυφής" τρύπας των 800 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Εκκρεμεί, όμως, το

"πράσινο φως" των θεσμών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη να υλοποιήσει το στόχο της εξοικονόμησης 2-3 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, δηλαδή από τις περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις εισφορών στο διάστημα 2016-2019. Στόχος η αντίστοιχη μείωση των προϋπολογισμένων ελλειμμάτων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που χρηματοδοτούνταν μέσω διαφόρων "δανεισμών".

Αξιοσημείωτο είναι ότι εργοδότες-αυτασφαλισμένοι χρωστούν 25 δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Το πρώτο χρέος το οποίο πρέπει να μειώσει η κυβέρνηση είναι εκείνο μέρους των εργοδοτών και των ασφαλισμένων προς το ΙΚΑ και προς τους ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ αντίστοιχα, το οποίο ανέρχεται - σύμφωνα με το ΚΕΑΟ - σε 16,6 δισ. ευρώ έναντι 14,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 (για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ/άτομο) και σε 25 δισ. ευρώ (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).

Μάλιστα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο - σε σχέση με τη μόνη "ανοιχτή" πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων - διακανονισμό ληξιπροθέσμων οφειλών με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας, όπως λέει, στην αποτροπή των κατασχέσεων σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών που δηλώνει πολύ χαμηλές αποδοχές στην εφορία.

Τα "τρικ" κατά της ανεργίας - «Έχουν ξεπεράσει πια κάθε όριο κοροϊδίας»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος "ανάβει φωτιές" μέσα από δηλώσεις του για «μείωση της ανεργίας στους νέους», αφού τα συνδικάτα απαντούν ότι η ανεργία αυξάνεται, αλλά υπάρχει το τρικ της ημιαπασχόλησης και των εξευτελιστικών μισθών, μόνο και μόνο για να μη θεωρούνται άνεργοι οι εργαζόμενοι αυτών των κατηγοριών.

«Ο υπουργός παίζει με την υπομονή μας. Και με την υπομονή, γενικά, των εργαζομένων. Έχουν ξεπεράσει πια κάθε όριο κοροϊδίας», σχολιάζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Και προσθέτει ότι «αυτή την κοροϊδία την είδαμε στο ασφαλιστικό, την είδαμε στο φορολογικό και έρχονται τώρα, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν ένα κλίμα "πανηγυρικό" και "αισιοδοξίας", όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει»...

Όπως διευκρινίζει ο συνδικαλιστής, «αν γυρίσουμε και δούμε τα στατιστικά ακόμα και της "Εργάνης", που εμείς τα αμφισβητούμε σε ορισμένα κομμάτια, βλέπουμε αύξηση της μερικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι εργάζονται άνθρωποι με μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.

Μιλάμε για μισθούς της τάξης ακόμα και των 250 ευρώ, αλλά έχουμε και τις ακραίες περιπτώσεις των μισθών των 100 ευρώ»!

Και καταλήγει, λέγοντας: «Οι μόνιμες θέσεις εργασίας που εμείς ζητάμε και πραγματικά θα βοηθήσουν, όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και την εθνική οικονομία, είναι ελάχιστες, έχουμε αύξηση της ανεργίας και δυστυχώς κάθε μέρα δημιουργείται χειρότερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με εργασιακές σχέσεις στα τάρταρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News