default-image

120 οι νεκροί στην Ιταλία μετά το φονικό σεισμό

Κόσμος
120 οι νεκροί στην Ιταλία μετά το φονικό σεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών μετά τον ισχυρό σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας,  στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού ανέφερε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των 6 βαθμών, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Ο σεισμός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στο κέντρο της χώρας, ενώ ολόκληρες οικοδομικές περιοχές έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Άποψη από το χωριό Amatrice που δείχνει πως έχουν καταρρεύσει δεκάδες κτίρια © Copyright ANSA

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, εντοπίστηκε στο χωριό Ακούμολι, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 4 χλμ.

«Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν δείχνουν κανένα σημάδι ζωής» δήλωσε ο δήμαρχος του χωριού Ακκούμουλι, Στέφανο Πετρούτσι. Όπως μετέδωσε η RAI επικαλούμενη την τοπική αστυνομία, άλλοι δύο άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό  Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Καταστράφηκε χωριό

Μιλώντας στο κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές προσθέτοντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος του Αματρίτσε ανέφερε ακόμη ότι η πρόσβαση σε δρόμους του χωριού έχει διακοπεί και πρόσθεσε πως ο ίδιος πρόκειται να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο της περιοχής για να εξακριβώσει αν υπάρχουν τραυματίες.

Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων

"Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των συνθηκών, κανείς Έλληνας δεν υπάρχει μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό", ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Μάριος Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι: "τα σημεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί άσχημα από το σεισμό, δεν είναι περιοχές που συνήθως διαμένουν Έλληνες".

Ο κ. Λυμπερόπουλος, σημείωσε, επίσης, ότι η Πρεσβεία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου για την έκκληση που έχουν απευθύνει οι ιταλικές αρχές για δωρεά αίματος όλων των ομάδων.

Ισοπεδώθηκε ξενοδοχείο εγκλωβίζοντας άτομα

Ανάμεσα στα κτίρια που ισοπεδώθηκαν στην Αματρίτσε της Ιταλίας μετά το φονικό σεισμό και το ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα», στο οποίο οι επισκέπτες γεύονταν το περίφημο πιάτο της περιοχής «Bucatini all'amatriciana».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το ξενοδοχείο με τα 40 δωμάτιά του κατέρρευσε, ενώ εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους.

Όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα Corriere della Sera «τουλάχιστον τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια». Εντούτοις, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των παγιδευμένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News