default-image

Παραλίγο να χάσει τη ζωή της... από ένα τσίμπημα!

Κρήτη
Παραλίγο να χάσει τη ζωή της... από ένα τσίμπημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο έλειψε να «σβήσει» από τσίμπημα μέλισσας μια 66χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε να αντιμετωπίζει τον τρόμο και να οδηγείται εσπευσμένα από το σπίτι στο νοσοκομείο. Το αλλεργικό σοκ είναι μόνο μια εφιαλτική παράμετρος που βίωσε η γυναίκα που παλεύει και με τον καρκίνο,  καθώς όπως υποστηρίζουν πολίτες μιας πυκνοκατοικημένης συνοικίας στο Ηράκλειο, έχει γεμίσει από τα έντομα.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Φουντούλη που μίλησε στο neakriti.gr «πρόλαβα στο πάρα πέντε και αυτό γιατί πήρα εγκαίρως κορτιζόνη στο σπίτι. Μόλις αισθάνθηκα τον πόνο από το τσίμπημα πήρα το φάρμακο και έφυγα για το νοσοκομείο καθώς είχα πρηστεί και είχα γεμίσει σπυριά. Από το νοσοκομείο με ενημέρωσαν ότι επρόκειτο για αλλεργικό σοκ και ότι θα πέθαινα στο δρόμο. Με έχουν τσιμπήσει και στο παρελθόν μέλισσες αλλά δεν είχα αυτή την αντίδραση. Φοβάμαι πλέον να βγω στην αυλή αφού βλέπω συνεχώς μέλισσες».

Μια ακόμα κάτοικος της περιοχής σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι μέλισσες έχουν προκαλέσει φόβο καθώς υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά και πρόσφατα κινδύνευσε μια γυναίκα. Όταν είδαμε το περιστατικό, έγινε άθελά μας, πιο έντονος ο φόβος καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αν είναι αλλεργικοί».

Μάλιστα επειδή πολίτης διατηρεί μέλισσες στην ταράτσα του σπιτιού του στη συγκεκριμένη συνοικία και με δεδομένο ότι προηγήθηκε το αλλεργικό σοκ που υπέστη η 66χρονη, ζητήθηκε να απομακρυνθούν τα έντομα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Νόμιμες οι μέλισσες σε απόσταση αναπνοής από σπίτια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου μελισσοκόμων ανατολικής Κρήτης Δημοσθένη Ισακίδη «η αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο περιστατικό. Συνήθως είναι μεγαλύτερος ο φόβος για τις μέλισσες από ότι πρέπει. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα σε γειτονιές ερχόμαστε σε επαφή με τον μελισσοκόμο και στο 99% των περιπτώσεων βρίσκουμε μια λύση. Σύμφωνα με το νόμο για όποιον διαθέτει μέλισσες θα πρέπει να υπάρχει φράχτης ύψους δύο μέτρων για να τις αναγκάζει να πετάνε ψηλά και όχι στην πορεία σου. Διαφορετικά οι μέλισσες θα πρέπει να βρίσκονται 25 μέτρα από σπίτια και δρόμο, εφόσον βρίσκονται σε οικόπεδο. Εάν πάλι βρίσκονται σε ύψος, αναιρείται η προϋπόθεση της απόστασης».

Σύμφωνα τον κ. Ισαακίδη ο φόβος για τις μέλισσες είναι αδικαιολόγητος καθώς ποτέ δεν επιτίθενται και τσιμπάνε μόνο αν βρεθείς στην πορεία τους ή τις πειράξεις.

Απομακρύνουν μέλισσες από τα πιο απίθανα σημεία!

Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που πολίτες οι οποίοι δεν βλέπουν και τόσο… ακίνδυνα τα έντομα έχουν ζητήσει τη βοήθεια του συλλόγου μελισσοκόμων, μέλη του οποίου σπεύδουν να απομακρύνουν την «εστία» του φόβου. Όπως αφηγείται ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων ανατολικής Κρήτης «δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν εντός της πόλης μέλισσες .Συνήθως όταν πολλαπλασιάζονται και κάνουν αφεσμό (νέα αποικία) μας καλούν. Αφεσμό έχουμε βρει στα πιο απίθανα σημεία ,στο κέντρο και τις παρυφές της πόλης. Μάλιστα είχα απομακρύνει από μια καρέκλα καφετέριας στο Ηράκλειο όπου οι θαμώνες είχαν τρομάξει!»

Τις περισσότερες φορές οι πολίτες που βλέπουν τους «ατρόμητους» μελισσοκόμους να απομακρύνουν χωρίς μέτρα προστασίας τις μέλισσες, μένουν άναυδοι. Εκείνοι όμως σημειώνουν ότι ένα τσίμπημα είναι επώδυνο, αλλά πιο έντονος ο φόβος για τις μέλισσες. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2810/ 261.563 και το σύλλογο μελισσοκόμων ανατολικής Κρήτης έαν αντιληφθούν αφεσμό ή μέλισσες που δεν μπορούν να απομακρύνουν.

Όταν πάντως οι μέλισσες διατηρούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές- παρότι επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις από το νόμο- συνήθως έρχονται και τα παράπονα καθώς όλοι θεωρούν αξιοθαύμαστα πλάσματα τις μέλισσες, αλλά η αλήθεια είναι ότι λίγοι τις θέλουν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους…

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News