Ειδήσεις

Οργή αστυνομικών, κλείνουν 4 στα 10 τμήματα

«Λουκέτο» σε τέσσερα στα δέκα αστυνομικά τμήματα προβλέπουν οι αλλαγές στην αστυνομία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με το σχέδιο μπαίνει «λουκέτο» ή συμπτύσσεται περίπου το 40% των αστυνομικών τμημάτων.

Οργή προκαλούν στους αστυνομικούς της Κρήτης οι σχεδιαζόμενες αλλαγές καθώς όπως λένε δεν εξοικονομείται ούτε ένας αστυνομικός προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά του εγκλήματος, αλλά δημιουργούνται νέες γραμματειακές θέσεις. Οι αστυνομικοί στο Λασίθι μάλιστα προειδοποιούν ότι το σενάριο μεταφοράς 2.000 προσφύγων στην Κρήτη έρχεται να δυσχεράνει περαιτέρω τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Προ λίγων ημερών είδε το φως της δημοσιότητας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Με λύπη διαπιστώσαμε ότι για άλλη μια φορά η προχειρότητα και οι δουλειές του ποδαριού υπερίσχυσαν του συμφέροντος του Σώματος αλλά και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας του απλού πολίτη. Σκοπός μιας επιτυχημένης αναδιάρθρωσης είναι η ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού, μείωση των μάχιμων αστυνομικών που ασχολούνται με γραμματειακά και γραφειοκρατικά ζητήματα ώστε να ενισχυθούν οι περιπολίες προς όφελος του πολίτη και ορθότερη εδαφική κατανομή ανάλογα με την εγκληματικότητα.

Αντί αυτού διαπιστώσαμε από το ανωτέρω σχέδιο, για τον Νομό Ηρακλείου, τέσσερις μετονομασίες Αστυνομικών Τμημάτων, μία υποβάθμιση Αστυνομικού Τμήματος σε Αστυνομικό Σταθμό( το συγκεκριμένο Α.Τ. ήδη λειτουργούσε με δύναμη αστυνομικού Σταθμού), κατάργηση ενός μικρού Αστυνομικού Τμήματος υπαίθρου και μεταφορά στη θέση του ενός από τα δύο υπάρχοντα κεντρικά αστυνομικά τμήματα της πόλεως του Ηρακλείου( πλέον με έδρα 20χμ από το αστικό κέντρο και σε ενοικιασμένο οίκημα) με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος να αστυνομεύεται πλέον από ένα μόνο Αστυνομικό Τμήμα (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την μεταφορά της έδρας του Τ.Α.Ε. Ηρακλείου εκτός πόλεως) αλλά και αναβάθμιση αστυνομικών Ομάδων σε Τμήματα με αποτέλεσμα την δημιουργία επιπλέον γραμματειακών θέσεων όπου θα απορροφηθούν ακόμα περισσότεροι μάχιμοι αστυνομικοί. Το μόνο θετικό βήμα είναι η ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης χωρίς όπως να γίνεται λόγος σχετικά με το πώς θα στελεχωθεί μία τόσο νευραλγική Υπηρεσία.

Βλέποντας συνολικά την εικόνα των υπηρεσιών όπως διαμορφώνονται, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν αποδεσμεύεται και δεν εξοικονομείται ούτε ένας αστυνομικός προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά του εγκλήματος, αντίθετα με την δημιουργία νέων γραμματειακών θέσεων η ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες θα φτάσουν τα όρια της διάλυσης. Ελπίζουμε η πολιτική και φυσική ηγεσία μας που ανέλαβε αυτό το εγχείρημα, έστω και την ύστατη ώρα να βάλει στην άκρη οποιεσδήποτε παράπλευρες πιέσεις και να προχωρήσει με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια του πολίτη, διαφορετικά η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 94 / 2016 - Άγιος Νικόλαος, 22 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

κ. ΜΟΥΖΑΛΑ Ιωάννη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  κ. ΤΟΣΚΑ Νικόλαο

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

 κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ Δημήτριο ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αντιστράτηγο κ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ Αριστείδη

ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΡΗΤΗΣ

Υποστράτηγο κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Ανδρέα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ταξίαρχο κ. ΠΕΤΑΣΗ Εμμανουήλ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

κ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ  Σταύρο

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

κ. ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ Εμμανουήλ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

κ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ Ιωάννη

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ

κ. ΠΕΤΡΑΚΗ Πελαγία

ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

κ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ Ιωάννη

ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

κ. ΖΕΡΒΟ Αντώνιο

ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

κ. ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗ Θεοδόσιο

ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

κ. ΠΑΤΕΡΑΚΗ Θεόδωρο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Α.Υ.Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΘΕΜΑ: "Δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη"

Κύριε Υπουργέ,

Με τη συζήτηση περί μετακίνησης προσφύγων στην Κρήτη να είναι σε εξέλιξη, κι έχοντας προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, τόσο μεταξύ των φορέων, όσο και εντός των κόλπων της κοινωνίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου θεωρεί υποχρέωσή της να τονίσει κάποιους παράγοντες που ενδεχομένως δεν έχουν συνυπολογιστεί. Η αριθμητική δύναμη του αστυνομικού προσωπικού είναι ήδη περιορισμένη και με πολλές δυσκολίες καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες αστυνόμευσης και περιπολιών. Το σενάριο μεταφοράς 2.000 προσφύγων στην Κρήτη έρχεται να δυσχεράνει περαιτέρω τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό επίπεδο, στον οποίο θα προστεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των 2.000 ανθρώπων, είτε ως στατική δύναμη για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε για την διεκπεραίωση των εγγράφων τους.

Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι στο Νομό Λασιθίου η Διεύθυνση της Αστυνομίας λειτουργεί με κενά αστυνομικού προσωπικού που αγγίζουν το 30% και λόγω της ιδιαιτερότητας του νομού - καθώς έχει τρία μεγάλα αστικά κέντρα (Άγιο Νικόλαο , Ιεράπετρα και Σητεία) - η υπάρχουσα Αστυνομική δύναμη είναι αναγκαστικά κατανεμημένη με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της να υπολειτουργούν. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την αύξηση της εγκληματικότητας, το αστυνομικό προσωπικό στο νομό Λασιθίου δεν επαρκεί ούτε καν για να επανδρώσει περιπολικό, πόσο μάλλον για άλλα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Είναι το φιλότιμο των αστυνομικών τελικά, που υπερβαίνουν τον εαυτό τους και πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια, δουλεύοντας περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο χωρίς, όπως θα γνωρίζετε να πληρώνονται για αυτό, κι έτσι ο νομός Λασιθίου κατατάσσεται μεταξύ των ασφαλέστερων της χώρας.

Η δημιουργία ενός Κέντρου Κράτησης ή Φιλοξενίας Προσφύγων, είτε αυτό είναι ανοιχτό ή κλειστό, αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για το ήδη καταπονημένο Αστυνομικό προσωπικό που σίγουρα αδυνατεί να επωμιστεί. Επομένως μία τέτοια απόφαση φέρνει την αστυνομία της Διεύθυνσής μας με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλμα: Η ανάληψη της φύλαξης των προσφύγων στα υπό σχεδιασμό Κέντρα, αποδυναμώνει την προστασία του Πολίτη; Γιατί και τα δύο μαζί … δε γίνονται.

Αναγνωρίζουμε ότι η όποια απόφαση σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος για στελέχη της πολιτικής ηγεσίας μπορεί να συνεπάγεται πολιτικού κόστους, ωστόσο το κόστος για τους λιγοστούς αστυνομικούς του Λασιθίου έγκειται στη σωματική τους ακεραιτότητα και την ίδια τους τη ζωή, έχοντας μάλιστα απέναντί τους και την οργή της τοπικής κοινωνίας. Όσο για το διόλου απίθανο ενδεχόμενο, τα Κέντρα Προσφύγων να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, και πάλι οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειριστούν και να αποκρούσουν τις τυχόν εξεγέρσεις προσφύγων (περιστατικά τα οποία έχουν ήδη συμβεί σε κέντρα κράτησης στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Γι' αυτούς τους λόγους σας καλούμε να επανεξετάσετε όλα τα δεδομένα, να λάβετε υπόψη τη βούληση των κοινωνιών που θα κληθούν να φιλοξενήσουν και να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες αλλά και τα αντικειμενικά (και χρονίζοντα) προβλήματα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου με την απόφαση σας , να μη θέσετε την Αστυνομία του Λασιθίου μεταξύ σφύρας και άκμονος».

Σχόλια