Ειδήσεις

Τηλεοπτικές άδειες: Με κάμερες και εγκλεισμό η δημοπρασία;

Θύελλα διαμαρτυριών από τηλεοπτικούς σταθμούς για τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου, περίπου 100 άτομα θα μπουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) που βρίσκεται δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι άγνωστο σύμφωνα με το protothema.gr πότε θα ξαναβγούν. Ενα σμάρι νομικών, οικονομολόγων, τεχνικών και στελεχών επιχειρήσεων θα εγκατασταθούν σε δέκα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια και δεν θα βγουν αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης των τεσσάρων αναδόχων που θα έχουν στην κατοχή τους από μια τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, την οποία θα έχουν πληρώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Η μορφή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας που έχει επιλεγεί δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Κατά την κυβέρνηση, είναι μια διαδικασία που εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα και τη διασφάλιση υψηλού τιμήματος για κάθε τηλεοπτική άδεια ξεχωριστά. Κατά τους εκπροσώπους των καναλιών, είναι μια διαδικασία-Φρανκενστάιν, με συρραφή τμημάτων διαγωνιστικών διαδικασιών για άλλες υπηρεσίες, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί σε παρωδία. Μετά τις τελευταίες προσθήκες μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν και διαδικασία-Γκουαντάναμο, καθώς τελικώς όλες οι κινήσεις των υποψηφίων θα παρακολουθούνται από κάμερες, ενώ για τους συμμετέχοντες έχει ήδη απαγορευθεί κάθε είδους επικοινωνία, τηλεφωνική ή ηλεκτρονική, ακόμα και γι' αυτούς που θα αποσυρθούν πρόωρα από την δημοπρασία.

«Θα ζήσουμε την παραλλαγή του αριστερού Μεγάλου Αδελφού», τονίζουν οι εκπρόσωποι των καναλιών, αφού μόλις την περασμένη Πέμπτη πληροφορήθηκαν ότι η ΓΓΕΕ ανάρτησε στο Διαδίκτυο την έγκριση δαπάνης 14.806,89 ευρώ για την «προμήθεια κάθε είδους μετεωρολογικού και λοιπού συναφούς ηλεκτρονικού εξοπλισμού», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση, για την «προμήθεια κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCVT) καθώς και καμερών και όλου του απαραίτητου εξοπλιστικού εξοπλισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας».

Με κάμερες θα παρακολουθούν τους υποψηφίους

Οπως είναι φυσικό, η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα δωμάτια όπου θα εγκατασταθούν οι εκπρόσωποι των εννέα υποψηφίων έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς με πρώτο τον ΣΚΑΪ, ο οποίος σκοπεύει να καταθέσει και επίσημη παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση εξηγεί ότι το τηλεοπτικό κύκλωμα εγκαθίσταται για να έχει πλήρη εικόνα της διαδικασίας ο κεντρικός συντονιστής και επόπτης της δημοπρασίας. Αλλά σε μια διαδικασία όπου απαγορεύονται ρητώς κινητά τηλέφωνα, laptops, και κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας, προκαλεί την απορία των υποψηφίων το γεγονός ότι θα εγκατασταθεί ένα σύστημα που θα βλέπει και θα ακούει τα πάντα, διασπώντας κάθε δικλίδα εμπιστευτικότητας και απορρήτου και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η δεύτερη απόφαση της ΓΓΕΕ που προκάλεσε αίσθηση όταν αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα είναι αυτή με την οποία εγκρίνεται δαπάνη 14.880 ευρώ «προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας για παράθεση γευμάτων (πρωινού-μεσημεριανού-βραδινού) σε 120 άτομα κατά τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας».

Δύο 24ωρα...εγκλεισμού

Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα περίπου 120 άτομα θα πρέπει να παραμείνουν στη ΓΓΕΕ τουλάχιστον δύο 24ωρα χωρίς να μπορούν να αποχωρήσουν. Δεν έχει όμως εξηγηθεί προς το παρόν πώς θα αντέξουν όλα αυτά τα άτομα σε μια πυρετώδη και συνεχή διαδικασία χωρίς διαλείμματα για ξεκούραση ή ύπνο, έχοντας εξασφαλίσει μόνο καλής ποιότητας και άφθονο φαγητό και μια προβληματική πρόσβαση σε τουαλέτα, καθώς η υποδομή του κτιρίου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο πλήθος. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη γίνει παραγγελία και για τρεις χημικές τουαλέτες, η ενοικίαση των οποίων θα κοστίσει 240 ευρώ. (Τρεις χημικές τουαλέτες επί 80 ευρώ καθεμία, όπως αναφέρει σχετικά η απόφαση στη Διαύγεια.) Η κόπωση είναι το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους συμμετέχοντες, αλλά όχι και τους διοργανωτές. «Πώς θα αντέξουν τα στελέχη μας, τα οποία μάλιστα χρειάζονται καθαρό μυαλό για να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ χωρίς απευθείας εντολές από τους προϊσταμένους τους;» αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των καναλιών χωρίς να παίρνουν, τουλάχιστον προς το παρόν, απάντηση. Σύμφωνα και με τους δικούς τους υπολογισμούς, η ηλεκτρονική δημοπρασία θα διαρκέσει 15-36 ώρες χωρίς διάλειμμα και χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια