default-image

Στέγνωμα ρούχων με δονήσεις

Επιστήμη
Στέγνωμα ρούχων με δονήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές του Oak Ridge National Laboratory στο Τενεσί φιλοδοξούν να αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο των στεγνωτηρίων ρούχων, δημιουργώντας μια συσκευή που στεγνώνει τα ρούχα με δονήσεις και όχι με θερμότητα.

Η εν λόγω τεχνολογία- που αποκαλείται «υπερηχητικό στεγνωτήριο ρούχων», ultrasonic clothes dryer»- αναμένεται να στεγνώνει τα ρούχα στον μισό χρόνο και να χρησιμοποιεί 70% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις σημερινές συσκευές, εξοικονομώντας σημαντικά έξοδα στους λογαριασμούς της ενέργειας των καταναλωτών.

Με τη στήριξη του Building Technologies Office, οι ερευνητές είναι στη διαδικασία αύξησης της κλίμακας της τεχνολογίας αυτής έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες συσκευές μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

«Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού» λέει ο Αγιούμπ Μομέν, ο ερευνητής του ORNL που ανέπτυξε το πρωτότυπο. «Τα στεγνωτήρια ρούχων καταναλώνουν πολλή ενέργεια», σημειώνει.

Σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχουν στεγνωτήρια ρούχων. Συνδυαστικά, καταναλώνουν το 4% της συνολικής χρήσης ηλεκτρισμού από σπίτια, και κοστίζουν στους Αμερικανούς περίπου 9 δισ. δολάρια ανά έτος σε λογαριασμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Αυτό επειδή βασίζονται σε μια μη αποδοτική διαδικασία, που δεν έχει «δει» σημαντικές καινοτομίες εδώ και δεκαετίες- τη χρήση ηλεκτρισμού για τη θέρμανση του αέρα και την εξάτμιση του νερού στα ρούχα. «Η εξάτμιση του νερού χρειάζεται πολλή ενέργεια» λέει ο Μομέν.

Η νέα προσέγγιση έχει να κάνει με τη χρήση δονήσεων υψηλών συχνοτήτων, αντί για θερμότητα, για την απομάκρυνση νερού από το ύφασμα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί πιεζοηλεκτρικούς μετατροπείς που συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με την τάση του ρεύματος. Μέσω ενός ειδικού ενισχυτή, οι μετατροπείς αυτοί - που μετατρέπουν τον ηλεκτρισμό σε δονήσεις- δονούνται σε υψηλή συχνότητα, πετώντας το νερό από το ρούχο.

«Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά» είπε ο Μομέν. «Ήμασταν σε θέση να στεγνώσουμε ένα κομμάτι ύφασμα σε μόλις 14 δευτερόλεπτα. Αν ήθελες να το κάνεις με θερμότητα, θα χρειάζονταν αρκετά λεπτά».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News