default-image

"Χρυσάφι" τα λεμόνια λόγω έλλειψης στην τοπική αγορά

Κρήτη
"Χρυσάφι" τα λεμόνια λόγω έλλειψης στην τοπική αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 3,5 έως και 4 ευρώ το κιλό είναι πλέον η τιμή λιανικής πώλησης των λεμονιών στην αγορά του Ηρακλείου, που είναι... "χρυσάφι" λόγω της έλλειψης, η οποία την περίοδο αυτή πάντα υπάρχει σε ντόπια παραγωγή, αλλά φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, λόγω της θεομηνίας.

Έτσι, οι νοικοκυρές για να μαγειρέψουν μπαίνουν στα μανάβικα και παίρνουν μερικά λεμόνια, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού πολλές φορές, ενώ πάντα η προτίμηση του κόσμου είναι στο ντόπιο λεμόνι, που λόγω συγκυρίας όμως είναι πράσινο, αφού οι παραγωγοί βιάζονται να κόψουν για να εκμεταλλευτούν την πολύ υψηλή τιμή!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης εξήγησε ότι πάντα κάθε χρόνο την περίοδο αυτή η τιμή στα λεμόνια εκτινάσσεται στα ύψη, λόγω έλλειψης στην αγορά. Αλλά πέρυσι η τιμή του προϊόντος δεν ξεπερνούσε τα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος ο μέσος όροςπώλησης είναι στα 4 ευρώ.

Τεράστια έλλειψη

«Φέτος έχουμε φοβερή έλλειψη στα ντόπια λεμόνια. Τόσα χρόνια που κάνω εγώ αυτή τη δουλειά δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Δηλαδή ό,τι πάθαμε με τις ελιές, ό,τι πάθαμε με τα υπαίθρια κηπευτικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, πάθαμε και με τα λεμόνια. Αν, για παράδειγμα, βγάζαμε άλλες χρονιές αυτήν την περίοδο από δίφορες λεμονιές 100 τόνους λεμόνια, φέτος βγάλαμε 50. Εδώ φανταστείτε ότι φέραμε από το εξωτερικό ντομάτες για να καλύψουμε τις ανάγκες της ντόπιας αγοράς», λέει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Πώς να ξεχωρίσετε τα ξένα

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εισαγόμενα λεμόνια προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τα περισσότερα είναι από την Αργεντινή. Τα εισαγόμενα είναι μεγάλα και κίτρινα, ενώ τα ντόπια είναι μικρά και πράσινα. Η διαφορά τους είναι στο άρωμα. Όπως λέει και ο κ. Χαλκιαδάκης, «τα ξένα λεμόνια δε μυρίζουν λεμόνι. Δεν έχουν καθόλου άρωμα. Ενώ τα δικά μας μυρίζουν έντονα»...

Ωστόσο, μας λέει και ο ίδιος ότι τα ντόπια λεμόνια είναι πράσινα επειδή δεν τα αφήνουν περισσότερο οι παραγωγοί να "καμωθούν". Έτσι, ίσως έχουν λιγότερο ζουμί σε σχέση με το ζουμί που θα έχουν αν ωριμάσουν περισσότερο. Σίγουρα όμως έχουν γεύση... λεμονιού!

Στο μεταξύ, βέβαια, ο κόσμος δε φυτεύει πια μια λεμονιά έξω από το σπίτι του, όπως παλιότερα. Ωστόσο και εκείνοι που φυτεύουν, είναι σίγουρο ότι δυσκολεύονται, αφού η λεμονιά δε θεωρείται εύκολο δέντρο. Θέλει τη φροντίδα της, έχει τα μυστικά της, αλλά στο τέλος, όποιος ασχοληθεί σωστά, απολαμβάνει τον πολύτιμο καρπό της.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News