Ειδήσεις

"Όχι" των δήμαρχων στη φιλοξενία προσφύγων χωρίς σχεδιασμό

Χωρίς συγκεκριμένο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει μια σειρά από προϋποθέσεις, δεν είναι δυνατόν η Κρήτη να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή ήταν η θέση που υιοθέτησαν χθες οι δήμαρχοι του νησιού, στη σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Ομόφωνα ζητούν, λοιπόν, νέα συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα, όπου αυτή τη φορά θα είναι άπαντες παρόντες, ώστε «να πούμε καθαρές κουβέντες και να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις και αποφάσεις», όπως είπαν. Βεβαίως, αυτό δεν ξεκαθαρίζεται στην απόφαση της ΠΕΔ που δημοσιεύουμε παρακάτω, και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είπε ότι αυτό που ζητείται είναι συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε στο Ηράκλειο, είτε με μετάβαση ευρείας αντιπροσωπίας της ΠΕΔ και της Περιφέρειας Κρήτης στην Αθήνα. Τη δεύτερη προοπτική την είχαν αποκρούσει οι περισσότεροι δήμαρχοι που μίλησαν στη σύσκεψη της ΠΕΔ, πάντως.

Όλα αυτά την ώρα που παραγωγικοί φορείς του τόπου κατηγορούν κυρίως το δήμαρχο Ηρακλείου και το δήμαρχο Χανίων ότι με τους χειρισμούς τους μετέτρεψαν ένα πρόβλημα εθνικό και ευρωπαϊκό σε... πρόβλημα κρητικό!

«Όχι στη φιλοξενία προσφύγων χωρίς σχεδιασμό», λέει η πλειοψηφία των δημάρχων της Κρήτης, ενώ ομόφωνα όλοι οι δήμαρχοι, η Περιφέρεια Κρήτης και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων - πλην του ΣΥΡΙΖΑ - κομμάτων ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, θεωρώντας ότι δε ζητήθηκε πρώτα η άποψη της κοινωνίας και των φορέων του νησιού, αλλά ανακοινώθηκαν... "τελεσίγραφα"...

Αντιθέτως, κατά την τελευταία κάθοδό του στο νησί συναντήθηκε μόνο με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινό και τους δημάρχους Αγίου Νικολάου, Χανίων και Ρεθύμνου, όπου απλώς ανακοίνωσε ότι η Κρήτη... καλείται να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες!

«Καμία προετοιμασία»

Η διευρυμένη σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης κράτησε πάνω από 4 ώρες και, όπως αποφασίστηκε, θα ζητηθούν διευκρινίσεις στο σχεδιασμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ενώ αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι η πλειοψηφία των δημάρχων λέει «όχι» στη φιλοξενία χωρίς σχεδιασμό.

Οι τοπικοί άρχοντες θέλουν σαφείς απαντήσεις για θέματα που θα προκύψουν σε μια ενδεχομένως τέτοια ενέργεια, όπως το τι ακριβώς θα γίνει με τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, αν θα υπάρξουν κονδύλια να διαχειριστούν στο κομμάτι που τους αναλογεί, και γενικότερα ποιος θα είναι ο ρόλος των Δήμων, αλλά και ποιος των ΜΚΟ.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στη συνάντηση που ακολούθησε στο δικό του γραφείο, λέγοντας ότι είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ότι «ζητήθηκε από τον υπουργό με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Συζήτηση δεν είχαμε καμία με κανένα κυβερνητικό παράγοντα.

Τέθηκαν όλες οι προτάσεις και μας ανακοινώθηκε ό,τι έγινε γνωστό από τον κ. Μουζάλα μέσω της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός δεν υπάρχει».

Απουσία κυβέρνησης

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέφρασε τις ενστάσεις του σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που αναμένονται στην Κρήτη. «Να είμαστε ειλικρινείς και να μην κάνουμε φθηνό λαϊκισμό. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία προσεγγίζουμε σοβαρά το θέμα. Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη. Θα έπρεπε να είναι εδώ κυβερνητικός παράγοντας, ειδικά ο κ. Μουζάλας». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη και λεπτή υπόθεση, αφού την ίδια ώρα υπάρχει, όπως είπε, μια προσφυγική "βόμβα" έτοιμη να εκραγεί, «με εκατομμύρια πρόσφυγες που είναι έτοιμοι να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στη χώρα μας».

«Υπό προϋποθέσεις»

Επί της ουσίας, συμφώνησε με το γεγονός ότι η Κρήτη είναι απροετοίμαστη να δεχτεί πρόσφυγες, αλλά ξεκαθάρισε την ανάγκη να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις δομές φιλοξενίας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης: «Δεν ακούω συγκεκριμένες προτάσεις. Επειδή συμμετείχα στη συνάντηση με τον Μουζάλα απρόσκλητος, ψάχνω να βρω γιατί έγινε αυτός ο ντόρος.

Ήρθε και ζήτησε χώρους ο Μουζάλας. Εμείς λέμε πως δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά δε θέλουμε πρόσφυγες. Τι είπαμε στον κ. Μουζάλα; Ναι, να βοηθήσουμε, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Να είναι μιας εθνικότητας, με οργανωμένες δομές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μέχρι τις 15 ήθελε απαντήσεις ο Μουζάλας και είπαμε μέχρι 20 Σεπτεμβρίου. Ποια απόφαση ελήφθη; Γιατί αυτός ο ντόρος;», είπε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, ο κ. Βαρδάκης εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν κληθεί μέσω του υπουργού και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κρήτης.

"Βολές" Αυγενάκη

Η "σκυτάλη" του λόγου πήγε στη συνέχεια στο γραμματέα και βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις για τη στάση του κόμματος, όπως εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ: «Πρώτα προτάσεις και μετά παίρνεται η απόφαση. Εδώ έγινε το αντίθετο. Πρώτα μας ανακοίνωσε ο Μουζάλας την απόφαση της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία δε θα χαριστεί σε κανέναν. Και ειδικά προς το ΣΥΡΙΖΑ, που νομίζει ότι είναι στο απυρόβλητο. Οι ροές προσφύγων αυξήθηκαν. Τραγική φιγούρα υπουργού ο κ. Μουζάλας, που χειρίζεται το θέμα με το χειρότερο τρόπο. Γυρνάει την Ελλάδα και ιδρύει καταυλισμούς. Θα διαπράξουν το ίδιο έγκλημα και στην Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Ν.Δ. θέλει πρώτα σχέδιο! Πού είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι μόνο δύο από τους δέκα εδώ».

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, προτάσεις της Ν.Δ., όπως να γίνει ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να προχωρήσουν οι επαναπροωθήσεις.

Έντονη κριτική

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης από τη Ν.Δ. άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Γιάννη Μουζάλα για τα περί... φυλής των Κρητικών. «Όπου δεν υπάρχει σχεδιασμός, διαφωνώ κάθετα με τις κυβερνητικές κινήσεις. Ποιες ήταν οι προτάσεις Μουζάλα; Αποφασίζουμε και διατάζουμε;

Αν δεν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, δε συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ξεκάθαρο. Στη Λιβύη περιμένουν 400.000 πρόσφυγες. Τα έχει λάβει αυτά υπόψη η κυβέρνηση;

Χωρίς σχέδιο, χωρίς διαβούλευση, όπου έχει εφαρμόσει το προσφυγικό έχει αποτύχει. Εδώ μέσα δε θέλει κανένας να μετατραπεί η Κρήτη σε Ειδομένη και Ελληνικό. Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε ελληνικό. Ποιος είναι ο σχεδιασμός εάν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει με προπαγάνδα, να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Να προσκολλήσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη, την ώρα που δεν έχει κατατεθεί κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

«Δε γνωρίζουμε»

«Ευτυχώς που μας καλέσατε κύριε δήμαρχε. Και όχι όποιος είδε φως μπήκε, όπως ο κ. Βαρδάκης», τόνισε με νόημα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου. «Η κυβέρνηση δε χειρίζεται σωστά το θέμα. Καλή η ενημέρωση, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το σχεδιασμό», επισήμανε ο ίδιος.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης μίλησε επίσης, λέγοντας: «Ήρθε και μια συνάντηση με τον Λαμπρινό και μετακυλίει την ευθύνη στους παρακάτω. Βεβαίως και έπρεπε να είναι εδώ ο κ. Μουζάλας. Αντ' αυτού, τίποτα! Διαμαρτυρήθηκε έστω και μια φορά η αντιπολίτευση για τις συνόδους για το προσφυγικό;».

«Το πρόβλημα»

Από την πλευρά του, στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε ότι θα πρέπει η Κρήτη να συμβάλει με το σωστό τρόπο στην επίλυση του προβλήματος. «Να δούμε το πρόβλημα κατάματα», όπως είπε. «Η συμφωνία είναι βολική για την Ευρώπη, όχι για την Ελλάδα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αδυναμία να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Δεν υπάρχει προστασία ούτε για ροές από τη Λιβύη. Δεν είναι το πρόβλημα πώς θα τους μοιράσουμε. Το θέμα πρέπει να καταλαγιάσει. Να κάτσουμε όχι με αντιπαραθέσεις και να αναγνωρίσουμε ότι μας αφορά όλους. Να αποφύγουμε τα λάθη. Επειδή δε θα έχει σχεδιασμό η κυβέρνηση, να έχουμε εμείς».

Για τους πρόσφυγες στην Κρήτη, ο κ. Κουκιαδάκης είπε ότι «αν έρθουν σε μικρές κλειστές ανθρώπινες συνθήκες, δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Αν έρθουν καραβιές να τους ξεφορτώνουν, τότε ο τουρισμός θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Η πρότασή μου είναι να γίνει άλλη μια σύσκεψη παρουσία κυβερνητικών στελεχών».

Επιφυλακτικότητα δημάρχων για τις δομές

Άκρατη επιφυλακτικότητα εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου σχετικά με τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας. Ο κ. Μαρινάκης διερωτήθηκε: «Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε που δεν υπάρχει κρατικό σχέδιο για την έλευση των προσφύγων; Πρέπει να χαράξουμε πολιτική, να έχουμε στρατηγική για το απρόοπτο. Η γύρω περιοχή είναι ασταθής».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, λέγοντας: «Άκουσα ωραίες τοποθετήσεις, αλλά θέλω, κ. περιφερειάρχη, να ζητήσετε από το κράτος συγκεκριμένο σχέδιο.

Το νησί μας είναι μεγάλο και φιλόξενο, ενοχλούμαστε όμως όταν δε λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις μας. Όχι σε καμιά περίπτωση μεγάλοι χώροι φιλοξενίας.

Εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιος είναι ευαίσθητος και ποιος αναίσθητος. Προς Θεού. Μη σκοτωθούμε μεταξύ μας. Δε σας κρύβω ότι φεύγω πιο ανήσυχος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπήρξε ποτέ αναίσθητη, αλλά όχι να αναλαμβάνουμε ευθύνες που δε μας αναλογούν. Δε θα αυτοσχεδιάσουμε και ενοχλούμαι που το έχουμε κάνει τόσο τρομακτικό το θέμα».

Μια σειρά από ερωτήματα θέτει και ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου κ. Ζερβός: «Εμείς θα κληθούμε, έτσι κι αλλιώς, να σηκώσουμε το βάρος. Η συνάντηση με τον κ. Μουζάλα ήταν συνάντηση ανακοίνωσης. Μας ανακοίνωσε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε; Έχουμε τη δυνατότητα;».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ότι μας αφορά όλους αυτό είναι δεδομένο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι είμαστε φιλόξενοι. Θα πρέπει να πάμε σε διαδικασία ενσωμάτωσης. Τι θα ήθελα να ακούσω από τον κ. Μουζάλα: Έχω τόσους μετανάστες, στην Κρήτη αναλογούν τόσοι και σε άλλες περιοχές τόσοι. Και όχι έχω ένα πρόβλημα εδώ, να μεταφέρω λίγους εκεί να αποσυμφορήσω την κατάσταση».

Ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης με τη σειρά του υποστήριξε ότι η υποδοχή 2.000 προσφύγων δε λύνει το πρόβλημα, ούτε διασφαλίζει την Κρήτη από άλλες εισροές και τη διαχείρισή τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης στην ομιλία του υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Φοβάμαι ότι πάλι θα είμαστε μόνοι μας και, αν δεν ξεπεράσω το φόβο αυτό και εγώ και η τοπική κοινωνία, θα είμαι αρνητικός. Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά ρεαλιστές».

Ξεκάθαρος για το θέμα και ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης: «Άλλο να σώσουμε αυτούς που θαλασσοδέρνονται και άλλο να τους εγκαταστήσουμε. Όσους πρόσφυγες και μετανάστες διαχειριστήκαμε, πέρα από την Περιφέρεια, δε βοήθησε κανείς. Ακόμη χρωστάμε λεφτά για τις τρεις ημέρες που φιλοξενήσαμε 700 μετανάστες. Τα χρήματα που υποσχέθηκαν δεν τα έδωσαν. Αν δεν έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δε θα δεχτούμε. Έχουμε εκατοντάδες παράνομους εργάτες γης ήδη. Ορθά-κοφτά, η Ιεράπετρα δε θα δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα-μετανάστη».

«Τα Δημοτικά Συμβούλια θα ακολουθήσουν την κοινωνία και η κοινωνία λέει "όχι" γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο», τόνισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων κ. Κοσοσάλης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός επισήμανε ακόμη μια φορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύσκεψη με τον υπουργό τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τόνισε πως τίποτε δεν έγινε εν κρυπτώ.

Θέση ΠΕΔ

Χθες το βράδυ, η ΠΕΔ Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα και συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωση, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξή τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:

- Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.

- Δημόσιας ασφάλειας».

«Είμαστε ανήσυχοι» για όσα λέγονται

«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για όλα εκείνα που λέγονται σχετικά με τη δημιουργία κέντρων μεταναστών στην Κρήτη», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την ψυχολογία και την αντίδραση των τουριστών σε τέτοιους είδους κινήσεις. Και όλο αυτό θα είναι η ταφόπλακα για τον τουρισμό. Η θέση μας αυτή, ως τουριστικοί πράκτορες, δεν αφορά μόνο τη στάση που πρέπει να τηρηθεί στην Κρήτη, αλλά και σε κάθε τουριστική περιοχή της Ελλάδας.

Έχουμε ήδη δει τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών στις περιοχές όπου δημιουργήθηκαν τέτοιους είδους κέντρα και πάνε τώρα να καταστρέψουν και άλλες τουριστικές περιοχές, πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο και εγκληματικό».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

"Δείχνουν" Λαμπρινό και Βάμβουκα ως υπεύθυνους

Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Κρήτη και το μεταναστευτικό ζητούν οι ξενοδόχοι του νησιού, ξεκαθαρίζοντας ότι δε γίνεται άνθρωποι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού να ορίζουν την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσα από κρυφές συσκέψεις, όπως και ότι οι κυβερνώντες είναι άριστοι γνώστες των υποψήφιων για φιλοξενία χώρων, που είναι και στην κυριότητα του κράτους, γι' αυτό και να μην αναζητούν συνενόχους στην Αυτοδιοίκηση.

Το φυσούν και δεν κρυώνει οι ξενοδόχοι της Κρήτης, οι οποίοι εγκαλούν τους δημάρχους Χανίων Τάσο Βάμβουκα και Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για εν κρυπτώ διαδικασίες, που έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές και τους αναπτυξιακούς φορείς του νησιού. Θεωρούν ότι θα έπρεπε να φέρουν τη διαδικασία στα Δημοτικά τους Συμβούλια και όχι σε διαδικασίες εξαιτίας των οποίων πελαγοδρομούν χιλιάδες κάτοικοι της Κρήτης που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Οι πολίτες της Κρήτης, όπως λένε, αισθάνονται το χρέος τους απέναντι στην υπόλοιπη Ελλάδα για φιλοξενία προσφύγων και στο νησί μας, όμως ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανοιχτής φιλοξενίας, μην τυχόν και ξεφύγουν οι καταστάσεις. Γι' αυτό και ζητούν σοβαρή οργάνωση και έλεγχο, χωρίς όμως να φτάσουμε και στην ντροπιαστική γκετοποίηση των προσφύγων της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, εκπροσωπώντας το σύνολο των ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, επιμελητηρίων και διευθυντών ξενοδοχείων του νησιού, ξεκαθαρίζει ότι με το που ανακοινωθεί ότι η Κρήτη διαθέτει hot spot, ορδές μεταναστών και προσφύγων από τη βόρεια Αφρική θα βρεθούν στην Κρήτη, δίνοντας χαριστική βολή στον τουρισμό, που αποφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης-Νικολέτα Σφακιανάκη- Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια