Ειδήσεις

Οι τουρίστες της τελευταίας στιγμής "αναζωογονούν" την Κρήτη

Τυχερό χαρτί αποτελούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) με δυναμικότερο comeback, αυτό της Γερμανίας αλλά και της Ρωσίας.

Τυχερό χαρτί για τον τουρισμό της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα αποτελούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), με τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν εκδρομικά πακέτα, επιλέγοντας τελικά κάποιο τουριστικό θέρετρο της χώρας μας για τις θερινές διακοπές τους.

Δυναμικότερο comeback, μεταξύ άλλων, είναι αυτό της Γερμανίας, με τη Ρωσία την ίδια στιγμή να επιλέγει για τις διακοπές της Κρήτη και Ρόδο. Ωστόσο, το αν η εντυπωσιακή αυτή αύξηση των κρατήσεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο θα είναι αρκετή για να οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό σε νέα ρεκόρ, όπως υπογραμμίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, θα κριθεί στο τέλος της φετινής σεζόν. Και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα συμβεί κάποιο απρόοπτο που θα διαταράξει την ισχυρά ανοδική πορεία των κρατήσεων του τελευταίου διαστήματος, με τον παράγοντα "ηρεμία" του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος να παίζει έτσι το δικό του καθοριστικό ρόλο. Μέχρι στιγμής πάντως, οι πολύ καλοί οιωνοί, που εξακολουθούν ν ισχύουν για τον ελληνικό τουρισμό, προμηνύουν ότι και το 2016 θα είναι μια χρονιά θετική για την τουριστική βιομηχανία, που φαίνεται να επεκτείνεται μέχρι και τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία προέρχονται από το σύστημα αεροπορικών κρατήσεων Amadeus, σχεδόν όλες οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού κατέγραψαν τον Ιούλιο αύξηση ζήτησης έναντι του Ιουλίου του 2015 από 1,9% (Γερμανία) έως και 22,5% (Πολωνία). Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι αγορές της Γαλλίας και του Βελγίου, οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά, σημειώνοντας υποχώρηση 8,8% και 17%, αντίστοιχα, κατά τον ίδιο μήνα. Μικρή πτώση επίσης παρουσιάζουν η αγορά της Αυστρίας και της Ολλανδίας, με τις απώλειες όμως από τις παραπάνω συνολικά τέσσερις αγορές να καλύπτονται από τη σημαντική άνοδο στις αγορές της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Ιταλίας και της Σκανδιναβίας.

Αυξητική τάση

Σχολιάζοντας τις θετικές μέχρι στιγμής τάσεις που παρουσιάζονται στον τουρισμό μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα, και όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών τη φετινή χρονιά θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Ανδρεάδης μάλιστα, αναφερόμενος στα έως τώρα στοιχεία, επισήμανε ότι και ο Αύγουστος συνεχίζει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν κινήθηκε στο -14% σε σχέση με το 2014, λόγω των capital controls.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εστιάζοντας παρακάτω στα έσοδα, υπογραμμίζει ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας για το μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού η μέση δαπάνη δεν κινείται καλά. Παραμένοντας μάλιστα στο θέμα των εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα «γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο», σημειώνοντας πως «αυτό είναι και το στοίχημα».

Αύξηση 10% στις αφίξεις  

Για έναν καλό μήνα Σεπτέμβριο αλλά και Οκτώβριο, εκτός απροόπτου, μίλησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, σημειώνοντας όμως από την άλλη ότι, με βάση τα νούμερα των αφίξεων, που όντως φέτος πήγαν πολύ καλά, τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι ευχής έργον, όπως είπε, αν διατηρηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βλατάκης τόνισε ότι «ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ καλός και ο Οκτώβριος παρουσιάζει σημαντική δυναμική σε σχέση με πέρυσι, η οποία πιστεύουμε πως θα αποτυπωθεί και σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής». Επισήμανε παράλληλα πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «η σεζόν φέτος αναμένεται να κλείσει σημειώνοντας συνολικά μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Στοιχείο πολύ καλό όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας σε ό,τι αφορά τα έσοδα «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν αυτά θα είναι τα ίδια με πέρυσι, για να μην πούμε λιγότερα».

Γερμανοί-Βρετανοί

Ένας από τους λόγους που έφερε χαμόγελα στους ανθρώπους του τουρισμού είναι το "γύρισμα" της γερμανικής αγοράς από αρνητικό σε θετικό έδαφος, ενώ ένας άλλος είναι η εξέλιξη της ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αρχικά εκφράζονταν φόβοι για το πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί ταξιδιώτες μετά το Brexit.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Amadeus, η αγορά του Ην. Βασιλείου κινείται ισχυρά ανοδικά για την Ελλάδα από την αρχή του χρόνου, χωρίς να έχει επηρεαστεί από την απόφαση για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Περιορισμένα κέρδη, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν τα στοιχεία για την αγορά της Ρωσίας, καθώς επιβεβαιώνονται τα περιορισμένα κέρδη του ελληνικού τουρισμού, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο με περίπου 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες φέτος. Τα οφέλη στους πρώτους τρεις μήνες ήταν απειροελάχιστα, ενώ το αλαλούμ που προκλήθηκε το Πάσχα με τις νέες βίζες αποτυπώθηκε στη μείωση 1,6% που καταγράφηκε το Μάιο, μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκε "πλημμυρίδα" Ρώσων τουριστών το 2013 και αποτέλεσε τη βάση για τα διαδοχικά ρεκόρ του τουρισμού της τελευταίας τριετίας.

Επιπλέον, η αύξηση που σημειώθηκε τον Ιούνιο (+1,6%) και τον Ιούλιο (+3,9%) χαρακτηρίζεται οριακή από παράγοντες του χώρου, καθώς η σύγκριση γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2015, που ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας περιόδου. Σημειώνεται πως όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν αεροπορικές μετακινήσεις, οι οποίες, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 70% των ξένων επισκεπτών που φτάνουν στη χώρα μας. Έτσι, οι τελικές, φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού θα επηρεαστούν και από την εξέλιξη του οδικού τουρισμού, αλλά και από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια