Ειδήσεις

Στα κολυμβητήρια από φέτος οι μαθητές του δημοτικού

Την κολύμβηση θα διδάσκονται οι μαθητές των περισσότερων δημοτικών που εδρεύουν σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια.

Το μάθημα της κολύμβησης θα διδάσκονται από το Σεπτέμβριο οι μαθητές της Γ' τάξης των περισσότερων δημοτικών σχολείων της χώρας. Μεταξύ των ωφελούμενων συγκαταλέγονται οι μαθητές του Ηρακλείου, καθώς και οι μαθητές όλων των σχολείων που εδρεύουν σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήρια (εθνικά, δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά).

Η σχετική απόφαση ελήφθη πρόσφατα από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ η σχετική εγκύκλιος έφτασε μόλις χθες στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, το μάθημα της κολύμβησης θα διδαχθεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ' τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας και της Δ' τάξης σε ειδικές περιπτώσεις. Η διδασκαλία θα γίνεται για ένα τρίμηνο, επί ένα δίωρο την εβδομάδα, στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής αγωγής. Θα γίνονται δηλαδή από 10 ως 12 μαθήματα ανά τμήμα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών) θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των μαθημάτων σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Η μεταφορά των μαθητών από το σχολείο τους προς το κολυμβητήριο και αντίστροφα πρέπει να περιλαμβάνεται εντός του προβλεπόμενου δίωρου. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί το συγκεκριμένο δίωρο να είναι συνεχόμενο. Οι γυμναστές του κάθε σχολείου έχουν κληθεί μέχρι την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου να επιλέξουν και να δηλώσουν το τρίμηνο στο οποίο θα διδαχθεί το αντικείμενο της κολύμβησης. Επίσης, καλούνται να δηλώσουν την ημέρα, το διδακτικό δίωρο (08:10-10:00, 10:00-11:45 και 11:45-13:15) και το κολυμβητήριο που επιθυμούν.

Όπως όλα δείχνουν, τα περισσότερα σχολεία θα επιλέξουν είτε το πρώτο, είτε το τελευταίο διδακτικό δίωρο, καθώς το ενδιάμεσο διαθέτει πρόσθετα λειτουργικά μειονεκτήματα. Στα στάνταρ μειονεκτήματα του φιλόδοξου εγχειρήματος συγκαταλέγονται η προετοιμασία από το σπίτι (μαγιό, πετσέτες, μπουρνούζια κ.λπ.), τα οποία θα πρέπει να μεταφέρονται στο σχολείο, το στέγνωμα των μαλλιών το χειμώνα, η διατάραξη του σχολικού προγράμματος από τυχόν καθυστερήσεις στη μεταφορά, αλλά και η μεταφορά των μαθητών καθαυτή.

Καθώς οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται ρητά «χωρίς δαπάνη για το υπουργείο Παιδείας», προκύπτει θέμα κάλυψης των εξόδων. Οι Δήμοι στην πλειονότητά τους δεν αναλαμβάνουν, οπότε το πιθανότερο είναι να επιβαρυνθούν με τα έξοδα μεταφοράς οι γονείς.

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου οι "τυχεροί" της υπόθεσης είναι οι μαθητές των 2-3 σχολείων στα πέριξ της περιοχής του κολυμβητηρίου, στο οποίο θα μπορούν να μεταβαίνουν με τα πόδια.

Παρά τις δυσκολίες, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στα δημόσια σχολεία είναι σημαντική. Η Ελλάδα με το νησιώτικό της χαρακτήρα και η Κρήτη με τις αμέτρητες παραλίες έχουν ανάγκη την κολυμβητική παιδεία. Σκοπός είναι μάλιστα η παιδεία αυτή να δοθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε σταδιακά να μειωθεί ο αριθμός των πνιγμών στη χώρα μας.

Ένας γυμναστής ανά 10 παιδιά

Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών ανά καθηγητή-προπονητή.

Ο συνοδός εκπαιδευτικός ΠΕ11 προβλέπεται να είναι παρών, επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους Φυσική Αγωγής θα έχουν την εποπτεία των μαθητών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια