Ειδήσεις

Προσφυγικό: Η επίσημη ανακοίνωση των δημάρχων της Κρήτης

Ζητούν να μάθουν από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι στην περίπτωση φιλοξενίας και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια.

Οι δήμαρχοι της Κρήτης μετά την πολύωρη έκτακτη σύσκεψη της Λότζια για το προσφυγικό προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει τον σχεδιασμό της για το προσφυγικό αλλά και να τους ενημερώσει  από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι σε περίπτωση που έρθουν στην Κρήτη μετανάστες για φιλοξενία καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.

Σημαντικό ζήτημα είναι για τους αιρετούς να γνωρίζουν , όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση , που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός αναφέρεται:

Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης στην οποία παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των ΜΜΕ, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των Δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.

Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης,  με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωση, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

-      Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:   

-      Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.

-      Δημόσιας Ασφάλειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης  να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός.

Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω.»

Σχόλια