default-image

Καταγγέλλουν νοθεία και παρασκήνιο για ΟΑΣΝΗ και ΕΚΗ

Κρήτη
Καταγγέλλουν νοθεία και παρασκήνιο για ΟΑΣΝΗ και ΕΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Όργιο νοθείας", εξαπολύοντας ευθείες βολές στον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά αλλά και στην ΟΑΣΝΗ, καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία-ΕΚΗ για τις εκλογές του Συνδέσμου Σταφυλεργατών και Στραφιλεργατριών Ν. Ηρακλείου.

«Είναι σοβαρές καταγγελίες αυτές. Αν έχουν τέτοια στοιχεία, ας πάνε στον εισαγγελέα», απαντά ο κ. Βοργιάς, μιλώντας για «αστειότητες από την πλευρά του ΠΑΜΕ»!

«Ήδη από την πρώτη μέρα παρατηρήθηκε όργιο νοθείας, αφού οι εκλογές διενεργούνται χωρίς μητρώο, χωρίς παραβάν, χωρίς λευκό ψηφοδέλτιο, με πολλούς εργαζόμενους να ψηφίζουν χωρίς αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας», αναφέρει η παράταξη που ανήκει στο χώρο του ΚΚΕ.

«Για το λόγο αυτό», συνεχίζει, «έγιναν κατ' εξακολούθηση παρεμβάσεις από εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ στους δικαστικούς αντιπροσώπους που διενεργούσαν τις εκλογές, αλλά και στο Πρωτοδικείο. Υπάρχουν, επίσης, καταγγελίες από εργάτες ότι κάποιοι από τους υποψήφιους δεν είναι καν σταφυλεργάτες.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη σε ένα από τα συσκευαστήρια, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αφεντικού και με διαδικασίες εξπρές και μακριά από τη μάζα των εργαζομένων έληξαν εφορευτικές, ψηφοδέλτια, υποψήφιους μπροστά στις γιορτές, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα στον Τύπο, με την ελπίδα ότι κανείς δε θα τους πάρει χαμπάρι.

Το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο-σφραγίδα, που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη (Δημοκρατική Συνεργασία) του προέδρου του ΕΚΗ Βοργιά, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να βγάζει αντιπρόσωπους στο ΕΚΗ, νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού μας.

Οι εκλογές γίνονται μέσα στα συσκευαστήρια, με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών, οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη, δίνοντάς τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι, ή σε καφενεία χωριών, με όλο το χωριό να συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ χρέη εφορευτικής επιτροπής εκτελούν και οι υπάλληλοι του Εργατικού Κέντρου. Σε αυτό το αλισβερίσι δε λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ».

«Συνθήκες γαλέρας»

Παρακάτω η ΔΑΣ αναφέρεται σε συνθήκες γαλέρας, «που δουλεύουν μαζί Έλληνες και ξένοι εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι γνωστό το καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας που επικρατεί. Πώς γίνεται μέσα σε αυτούς τους χώρους να ανθεί ο συνδικαλισμός; Μα, αυτοί οι συνδικαλιστές είναι "νύχι κρέας" με τους εργοδότες».

Μάλιστα, η ΔΑΣ αναφέρει επίσης ότι «είναι αυτό το σωματείο που μαζί με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Βοργιά υπέγραψε Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους σταφυλεργάτες το 2013, που προέβλεπε μείωση μισθών έως και 22%!!! Τέτοια δώρα οι εργοδότες δεν τα ξεχνάνε και προσπαθούν να τα ανταποδώσουν»!

Και συνεχίζοντας, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «δεν αποτελούν για μας έκπληξη οι πρακτικές του προέδρου του ΕΚΗ και της παράταξής του. Άλλωστε, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ήταν οι πρώτοι που τις κατήγγειλαν στο συνέδριο του ΕΚΗ τον προηγούμενο Δεκέμβρη, όταν δεκάδες σωματεία της δύναμής του, παρά τις κραυγαλέες νοθείες, παρά το ότι σε πολλά είχε λήξει η θητεία τους, πήραν μέρος με τους αντιπροσώπους τους και διαμόρφωσαν πλαστούς συσχετισμούς. Η επιβεβαίωση για τις καταγγελίες μας ήρθε από το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που έγινε το Μάρτη του 2016, όταν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του συνεδρίου, ακόμα και η ΠΑΣΚΕ (η παράταξη του Βοργιά), έκοψαν 2 από τους 8 αντιπροσώπους (που αντιστοιχούν σε περίπου 2.000 ψηφίσαντες), που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για λόγους νοθείας».

«Απαράδεκτες αστειότητες»

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς ξεκαθαρίζει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα μια εκτενέστερη απάντηση, λέγοντας: «Αν έχουν στοιχεία, μπορούν να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι διαδικασίες είναι άψογες. Γίνονται σωστά τα πάντα. Όσο για τις καταγγελίες τους περί εργοδοτικού συνδικαλισμού, θεωρώ ότι εδώ που αγωνιζόμαστε, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ποιοι είμαστε».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της καταγγελίας που αφορά στη σύμβαση του 2013 και στη μείωση των αποδοχών κατά 22%, ο πρόεδρος του ΕΚΗ ήταν κατηγορηματικός: «Μα, θα τρελαθούμε τώρα; Εγώ υπογράφω στα σωματεία; Ο πρόεδρος του κάθε σωματείου υπογράφει. Εγώ υπέγραφα τις δικές μου συμβάσεις και έχω πετύχει ελάχιστο μισθό 1.080 ευρώ. Ας έρθουν αυτοί να μας πουν σε ποια επιχείρηση που ελέγχουν, έχουν κρατήσει αυτόν τον ελάχιστο. Μα, δεν είναι αστείο να λένε ότι υπογράφω εγώ στο σωματείο των σταφυλεργατών;».

Όπως καταλήγει ο Στέλιος Βοργιάς, «εμείς παραλαμβάνουμε τις συμβάσεις. Και υπογράφουμε ότι τις παραλάβαμε. Δεν τις υπογράψαμε όμως εμείς. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Εντάξει. Ότι οι συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα θα προτιμούσαμε να ήταν καλύτερα, δεν το συζητάμε. Άλλωστε, γι' αυτό παλεύουμε. Και δεν υπάρχουν μόνο εκεί συνθήκες γαλέρας. Υπάρχουν παντού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News