default-image

Κρίσιμη ημέρα για το προσφυγικό στην Κρήτη - Υπάρχει plan B;

Κρήτη
Κρίσιμη ημέρα για το προσφυγικό στην Κρήτη - Υπάρχει plan B;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν αναμονή της σημερινής διευρυμένης σύσκεψης της ΠΕΔ στις 12 το μεσημέρι, παρουσία των δημάρχων, βουλευτών και ευρωβουλευτών του νησιού, καθώς και του περιφερειάρχη και των τεσσάρων αντιπεριφερειαρχών για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος που αφορά στην Κρήτη, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ανησυχεί έντονα από το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και αναζητεί τρόπους, ώστε η χώρα μας να βρεθεί καλύτερα προετοιμασμένη έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, με τον αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργό Γιάννη Μουζάλα, καταδεικνύει την ανησυχία του Μαξίμου, που, πέρα από την προσπάθεια να διαμορφωθεί έδαφος κατάλληλο για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας νέας προσφυγικής κρίσης, αναζητεί λύσεις για την καλύτερη φιλοξενία των περίπου 60.000 προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Έχει καταστεί κοινός τόπος ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν για να μείνουν και θα πρέπει, πριν από την έλευση του χειμώνα, να βρεθούν καταλληλότεροι χώροι από τις υπαίθριες εγκαταστάσεις με σκηνές, που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς.

Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όσον αφορά στην καλύτερη θωράκιση της χώρας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ" και της πρόβλεψης για επαναπροώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου ατόμων που συλλαμβάνονται οπουδήποτε στην Ε.Ε. να έχουν εισέλθει παρανόμως.

Μπορεί να διαψεύσθηκε αρμοδίως η φήμη ότι η αναζήτηση χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη είχε ως αφετηρία την πρόθεση της Γερμανίας να "επιστρέψει" στην Ελλάδα 3.000 πρόσφυγες, ωστόσο η ανησυχία ότι οι προβλέψεις του "Δουβλίνου ΙΙ" μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αναθεώρησης της συνθήκης, η Αθήνα αναζητεί συμμαχίες και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες το αμέσως προσεχές διάστημα. Άλλωστε, ένα κοινό μέτωπο για το προσφυγικό είναι στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, που θα συγκληθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα χαιρέτισε, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αναθεώρησης του "Δουβλίνου ΙΙ", τη ρητή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο, η πρόταση αναθεώρησης κάθε άλλο παρά κοινό τόπο αποτελεί στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας για το τρέχον εξάμηνο Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή του. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλά διπλωματικές πηγές εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τις δυνατότητες να υπάρξει πρόοδος κατά τη διάρκεια της σλοβακικής προεδρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News