default-image

Φιντέλ Κάστρο: Αφιέρωμα στον 90χρονο θρύλο της Ιστορίας

Κόσμος
Φιντέλ Κάστρο: Αφιέρωμα στον 90χρονο θρύλο της Ιστορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντέλ Κάστρο. Ένας άνθρωπος σχεδόν μύθος, που άφησε εποχή με την προσωπικότητά του, με τη δράση και την επιμονή του και φυσικά τις ατάκες του.

Ο τελευταίος των θρύλων που, παρά το γηραιό της ηλικίας του, καθώς μόλις έκλεισε τα 90, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την επιρροή του και τη διαύγεια του πνεύματός του. Αν και σπάνιες πια, οι παρεμβάσεις του παραμένουν ηχηρές και ο απόηχός τους φτάνει σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Οι εποχές φυσικά έχουν αλλάξει. Ο ψυχρός πόλεμος, παρά το ότι συχνά-πυκνά - όπως πρόσφατα με την υπόθεση της Ουκρανίας και της πίεσης του ΝΑΤΟ στη Ρωσία - αναφέρεται ότι αναβιώνει, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μακρινό παρελθόν, ενώ η ίδια η Κούβα έχει κάνει την ιστορική στροφή των 180 μοιρών, μπαίνοντας στο κλαμπ της παγκοσμιοποίησης και ομαλοποιώντας τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εν γένει τη Δύση.

Ο Κάστρο έκλεισε τα 90 και ολόκληρη η χώρα γιόρτασε τα γενέθλιά του, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε τους Κουβανούς για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε κρατικά ΜΜΕ, και στο οποίο ο εμβληματικός επαναστάτης της Αριστεράς επικρίνει επίσης τον παλαιό εχθρό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χιλιάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λάτιν μουσικής κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν της Αβάνας, σε ένα τεράστιο πάρτι στους δρόμους προς τιμήν του, με ένα μουσικό συγκρότημα να παίζει ζωντανά το "Happy Birthday" και πυροτεχνήματα να υψώνονται στον ουρανό από την άλλη πλευρά του κόλπου.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News