Ειδήσεις

Αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ επιδιώκει η Ελλάδα

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, αλλά και η συνακόλουθη πιθανότητα να καταστούν εκ νέου ανεξέλεγκτες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξελίσσεται σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, που αναζητεί τρόπους ώστε η χώρα μας να βρεθεί καλύτερα προετοιμασμένη έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, με τον αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργό Γιάννη Μουζάλα, καταδεικνύει την ανησυχία του Μαξίμου, που, πέρα από την προσπάθεια να διαμορφωθεί έδαφος κατάλληλο για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας νέας προσφυγικής κρίσης, αναζητεί λύσεις για την καλύτερη φιλοξενία των περίπου 60.000 προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Έχει καταστεί κοινός τόπος ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν για να μείνουν και θα πρέπει, πριν από την έλευση του χειμώνα, να βρεθούν καταλληλότεροι χώροι από τις υπαίθριες εγκαταστάσεις με σκηνές, που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς.

Μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όσον αφορά την καλύτερη θωράκιση της χώρας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, είναι η αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και της πρόβλεψης για επαναπροώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου ατόμων που συλλαμβάνονται οπουδήποτε στην Ε.Ε. να έχουν εισέλθει παρανόμως.

Μπορεί να διαψεύσθηκε αρμοδίως η φήμη ότι η αναζήτηση χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη είχε ως αφετηρία την πρόθεση της Γερμανίας να «επιστρέψει» στην Ελλάδα 3.000 πρόσφυγες, ωστόσο η ανησυχία ότι οι προβλέψεις του Δουβλίνου ΙΙ μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αναθεώρησης της συνθήκης η Αθήνα αναζητεί συμμαχίες και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες το αμέσως προσεχές διάστημα. Άλλωστε, ένα κοινό μέτωπο για το προσφυγικό είναι στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που θα συγκληθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα χαιρέτισε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ τη ρητή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο, η πρόταση αναθεώρησης κάθε άλλο παρά κοινό τόπο αποτελεί στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας για το τρέχον εξάμηνο Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή του. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλά διπλωματικές πηγές εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τις δυνατότητες να υπάρξει πρόοδος κατά τη διάρκεια της σλοβακικής προεδρίας.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε χθες (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ θα πρέπει να αναθεωρηθεί, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας, δήλωσε ότι στόχος είναι «η δημιουργία αυτόνομων χώρων φιλοξενίας -με σχολεία, κουζίνες και βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης- χωρητικότητας 500 ανθρώπων». Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος στέγασης προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ήδη έχει εξασφαλισθεί στέγη για περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια